Οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες καταφθάνουν στην πόλη του Αιγίου για να συνομιλήσουν με τον τόπο. Το Αίγιο, μια πόλη με ιστορία από τους αρχαίους χρόνους, που βρέχεται από θάλασσα και προστατεύεται από ψηλά βουνά, προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος καλλιτεχνικής δημιουργίας και εικαστικού διαλόγου μέσα από μια έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Αφορμή το Φεστιβάλ Πριμαρόλια, το τοπίο της περιοχής αλλά και η διαχρονική εμπορική, διατροφική, ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική αξία της μαύρης σταφίδας. Η έκθεση εστιάζει στη μεταφορική έννοια του κήπου. Δανείζεται τον τίτλο της από την ποίηση της Emily Dickinson και τον στίχο της «Έλα στον κήπο μου» ιδωμένο ως τόπο συνάντησης και συνάθροισης αισθήσεων, συστατικών, αντικειμένων, ιδεών – ένα σημείο σύζευξης ύλης και νοήματος, παρελθόντος και μέλλοντος.

Η νέα αυτή σπορά ανθρώπων, ιδεών, συναντήσεων πραγματοποιείται στην παραλιακή ζώνη της πόλης του Αιγίου, μια πόλη η οποία κατά τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Βοστίτσα, δηλαδή Κηπούπολη, δίνοντας το όνομα στην εκλεκτή τοπική μαύρη σταφίδα ΠΟΠ «VOSTIZZA».

Η έκθεση δημιουργεί τις συνθήκες για την ύπαρξη ενός κήπου ως μέρος μνήμης, συνάθροισης, ένα μέρος γόνιμο, ποιητικό, φανταστικό, μέσα στο οποίο θα παρατηρήσουμε μεταφορικά τα συστατικά θεμελίωσης ενός κήπου και τα στάδια ανάπτυξης του φυτού με τη σπορά, τη φύτευση, τη φωτοσύνθεση, την επικονίαση. Η έκθεση αποκτά έναν τοποειδικό χαρακτήρα καθώς αναπτύσσεται μέσα σ’ ένα διατηρητέο και αναπαλαιωμένο κτήριο, μια από τις παλιές σταφιδαποθήκες που κουβαλούν τη βιομηχανική ιστορία του λιμανιού της πόλης αλλά και τον νεότερο πολιτισμό της, εκείνη στην οποία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στέγασε το Σινέ Πάνθεον του «Μελισσοκόμου» του.

Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία Rob Kesseler, Agalis Manessi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λουκάς Μεσσηνέζης, Γιάννης Μπρούζος, Κώστας Παππάς, Μαρία Τσάγκαρη, Βασίλης Ψαρράς εμπνέονται από τον τόπο και την ιστορία του και τον προσεγγίζουν διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά σε έναν συνδυασμό προϋπαρχόντων και κυρίως νέων έργων, σχεδιασμένων και υλοποιημένων ειδικά για τον χώρο και τη θεματική της έκθεσης. Η επιμέλεια είναι της Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Η συνάντηση δρόμων πολιτισμού και ανάπτυξης

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019, 5-20 Οκτωβρίου, το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιαλείας, 11-12 Οκτωβρίου, στο Αίγιο. Αφορμή της συνεργασίας του μη κερδοσκοπικού φορέα «Πριμαρόλια Α.Μ.Κ.Ε». και της Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ αποτέλεσαν τα συμπεράσματα των προηγούμενων συνεδρίων για τον ρόλο της μαύρης σταφίδας, των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει στην περιοχή και της ευκαιρίας για πιλοτικές, καινοτόμες πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια θα υπάρχουν διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, συναυλίες και ενημερωτικές επισκέψεις, ενώ στο Αναπτυξιακό συνέδριο θα υπάρχει ειδική συνεδριακή ενότητα για τα Πριμαρόλια και την ιστορική, κοινωνική, πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία της μαύρης σταφίδας.

Συντελεστές:

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες
Rob Kesseler
Agalis Manessi
Άγγελος Αντωνόπουλος
Λουκάς Μεσσηνέζης
Γιάννης Μπρούζος
Κώστας Παππάς
Μαρία Τσάγκαρη
Βασίλης Ψαρράς

Επιμέλεια έκθεσης
Νάνσυ Χαριτωνίδου