Το έργο της Κερασίας Σαμαρά «Έλα να παίξουμε» θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής…

Καλών Τεχνών από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013.

Μία υπόκωφα βίαιη ιστορία, ένα σχόλιο πάνω στην ιδέα της εισβολής όπως παρουσιάζεται στην ταινία του Μ. Χάνεκε Funny Games. 

To ψυχολογικό σπλάτερ Ελα να παίξουμε της Κερασίας Σαμαρά ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στο Θέατρο της  Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από 25 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το ανέβασμα αυτό εγκαινιάζει την τακτική λειτουργία του Θεάτρου της σχολής, σε μια προσπάθεια παρουσίασης νέων αξιόλογων παραστάσεων. 

Η παράσταση, στημένη σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές, δοκιμάζει τα όρια αντοχής τους ανιχνεύοντας την έννοια της ορατής και αθέατης βίας και αποτελεί  έτσι μια υπενθύμιση του αστάθμητου παράγοντα που απρόσκλητος ανατρέπει όλα μας τα προγνωστικά για το τι μέλλει γενέσθαι στη ζωή μας…

Ένα αλλόκοτο νεαρό ζευγάρι εμφανίζεται απρόσκλητο στο σπίτι μιας φιλήσυχης οικογένειας και επιβάλλει ένα παράδοξο παιχνίδι που κανείς δεν θέλει να παίξει.

Οι δυο κόσμοι συγκρούονται ζοφερά, ενώνονται και σχηματίζουν το ιερό κράμα που εξ αρχής ήταν ο Άνθρωπος.
Το παιδί που κρατά όπλο είναι ήδη μια εύγλωττη εικόνα που γεννά ένα σωρό αναπάντητα ερωτήματα:
– Γιατί ο πολιτισμός μας συντηρεί την ύπουλη καλλιέργεια του ενστίκτου της βίας;
– Μήπως οι πολιτείες όλου του κόσμου και όλων των εποχών χρησιμοποίησαν τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία για να διαιωνίσουν και όχι για να αναστείλουν τα βίαια ένστικτα ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν σαν αφορμή για την εφαρμογή της εκάστοτε κρατικής καταστολής;
-Γιατί δεν παραδεχόμαστε πως η διαίρεση του κόσμου σε «προνομιούχους» και «προς εξόντωση» λαούς είναι στην πραγματικότητα το σημερινό οικονομικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο ζει ο λεγόμενος «πολιτισμένος» κόσμος μας;

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Δραματουργική Επεξεργασία: Ηρακλής ΛογοθέτηςΣκηνικά – Κοστούμια: Κλαιρ ΜπραίσγουελΕικαστική δημιουργία: Θανάσης Παναγιώτου
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος         
Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαίρη Χήναρη, Αγνή Χιώτη
Φωτογραφίες: Μάρκος ΞενάκηςΠαίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Σκαρλάτου, Χρήστος Τακτικός, Ιωάννα Αγγελίδη, Αλέξανδρος Νταβρής και ο μικρός Παντελής Πολυζωΐδης

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 15 ΕΤΩΝ
ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
Λίγα λόγια για το έργο

Ένα χριστουγεννιάτικο μεσημέρι, ένα νεαρό ζευγάρι μπαίνει απρόσκλητο στο στολισμένο σαλόνι μιας ευτυχισμένης, συμπαθητικής, εύπορης σχετικά οικογένειας που αποτελείται από τους γονείς  και το δεκάχρονο αγόρι τους.
Ισχυρίζονται πως είναι φιλοξενούμενοι των γειτόνων και ζητούν νερό. Αρνούνται όμως κατόπιν να φύγουν, χωρίς να εξηγούν τι ακριβώς θέλουν. Όταν έρχεται ο πατέρας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δυσάρεστα… η οικογένεια καταλήγει να βρίσκεται στο έλεος των ξένων, οι οποίοι -χωρίς να εγκαταλείπουν τα προσχήματα- την απειλούν υπόγεια για ενδεχόμενη εξόντωση. Κάτω από το καθεστώς του φόβου, ο ιστός της οικογένειας κλυδωνίζεται…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα – σκηνοθέτη
Κερασία Σαμαρά

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1990 τελείωσε με άριστα τη Δραματική Σχολή Βεάκη. Υπήρξε μέλος του τριετούς εργαστηρίου αρχαίου δράματος που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη και καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Βογιατζή (1989-1992). Υπήρξε επίσης μέλος του τριετούς εργαστηρίου φωνητικής τέχνης του Σπύρου Σακκά. Εχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με σκηνοθέτες όπως Γιούρι Λιουμπίμοφ, Λευτέρης Βογιατζής, Γιάννης Χουβαρδάς, Σταμάτης Φασουλής, Ν. Μαστοράκης,. Γ. Ιορδανίδης, Γ. Βαλτινός, Π. Μιχαηλίδης, Κ. Αρβανιτάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Θέμης Μουμουλίδης, Α. Κοέν, Ά. Τομπούλη, Ντανιέλ Λομέλ, Βίκτωρας Αρδίτης, Τζίλιαν Γκρέγκορι, Νίκος Σακαλίδης.

Έχει εμφανιστεί στις τηλεοπτικές σειρές: Σκιές στο περιστύλιο, Καραμπόλα, Ίχνη, Τανγκό για τρεις, Το καφέ της Χαράς και Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο και στις κινηματογραφικές ταινίες: Σταγόνα στον Ωκεανό, Τεστοστερόνη και Πέρα από τη λίμνη.

Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και δισκογραφία με τους μουσικούς συνθέτες Νίκο Κυπουργό, Νίκο Ξυδάκη, Νίκο Τουλιάτο, Δημήτρη Μαραμή, Κώστα Άγα, Βασίλη Δημητρίου, Τάκη Μπαρμπέρη, Νίκο Τουλιάτο, Ζωή Τηγανούρια και Μιχάλη Λαπιδάκη. Δίδαξε σε σεμινάρια της ΝΕΛΕ του Υπουργείου Παιδείας καθώς και σε Θεατρικά Εργαστήρια. Διδάσκει υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη.

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ολοφέγγαρο» (ιδέα, σύνθεση, επιλογή, επιμέλεια κειμένων, Θέατρο Έναστρον), «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου (Θέατρο Έναστρον), «Γαμήλιο εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων).

Έχει κάνει σύνθεση, επιλογή και επιμέλεια κειμένων στην παράσταση «Άδεια ποδηλάτου» (σκηνοθ. Βασίλης Νικολαΐδης) που παρουσιάστηκε στα: Θέατρα Χοροροές, Έναστρον, Μεταξουργείο και σε πολλά ΔΗΠΕΘΕ και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

Το θεατρικό έργο Έλα να παίξουμε  αποτελεί την πρώτη της συγγραφική απόπειρα.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ