Ο Σαλμάν Ρουσντί, αφού κέρδισε πριν λίγους μήνες το βραβείο Μπούκερ των Μπούκερ για το βιβλίο του Τα παιδιά του μεσονυχτίου (βραβείο Μπούκερ 1969), στη φετινή απονομή δεν φαίνεται να είναι υποψήφιος…

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Μπούκερ φέτος έκανε την ανατροπή και δεν δίστασε να πετάξει έξω από τη λίστα των έξι υποψήφιων, το κατά πολλούς φετινό φαβορί, Σαλμάν Ρουσντί και το μυθιστόρημά του The Enchantress of Florence.
 
Εκτός από τον Ρουσντί, αισθητή έκανε την απουσία του και ο συγγραφέας του Netherland Τζόζεφ ο Νιλ για τον οποίο οι βρετανοί ειδήμονες έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι θα κερδίσει!

Το καινούριο φαβορί, που απέμεινε, ακούει στο όνομα Σεμπάστιαν Μπάρι, ο μοναδικός που στο παρελθόν, το 2005 συγκεκριμένα, ήταν και πάλι υποψήφιος για Μπούκερ με το βιβλίο του Μακριά Πολύ Μακριά (εκδ. Πόλις).

Το βιβλίο του Μπάρι The Secret Scripture θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Sea of Poppies, το βιβλίο ενός από τους πιο αναγνωρισμένους Ινδούς συγγραφείς, του Αμιτάβ Γκος, καθώς και με τον αρθρογράφο της Independent Φίλιπ Χένσερ, με το βιβλίο The northern clemency.

Δύο πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, ο 34χρονος Ινδός Αραβίντ Αντίγκα (Τhe white tiger) και ο Αυστραλός Στιβ Τολτζ (Α faction of the whole), είναι επίσης υποψήφιοι για τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας, ενώ μοναδική γυναικεία παρουσία αποτελεί η Λίντα Γκραντ με το βιβλίο της The clothes on Their Backs.