Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, στο σύνολο του έργου του, αποκαλύπτει μια μοναδική έκφραση και, ταυτόχρονα, την ποιότητα και το εύρος των μορφοπλαστικών αναζητήσεων και των πνευματικών του ενδιαφερόντων. Η ζωγραφική του επιβάλλεται με την χρωματική της ένταση, την έμφαση στις καθαρά εικαστικές αξίες, την ποιητική, τη δύναμη και την αλήθεια των μηνυμάτων της.

Στις τελευταία ενότητα δουλειάς του, από το 2004 και έως σήμερα, ο Κοκκινίδης δημιουργεί καθηλωτικές συνθέσεις με θέμα τη σύντροφο της ζωής του, Πέπη Σβορώνου, αφηγούμενος τις ανείπωτες στιγμές ενός συναισθήματος, μεταβάλλοντας τη δυσβάσταχτη βεβαιότητα της μη αναστρέψιμης «απουσίας» και την αγωνία μπροστά στο μοιραίο και το αναπόφευκτο σε ελεγειακή θλίψη, σε γαλήνια αίσθηση παραδοχής. Τα έργα του συνδυάζουν το πραγματικό με το φανταστικό και το ενορατικό σε μια ρομαντική εικονογραφία της φυγής, οδηγούν στη συγκινησιακή κορύφωση, ο συμβολισμός τους αναδύεται αβίαστα γλαφυρός και ευανάγνωστος.

Ο θεατής βρίσκεται μπροστά σ’ ένα υπερβατικό σύμπαν εικόνων, αδιατάρακτης και απόκοσμης σιωπής. Το ζευγάρι, ο άντρας και η γυναίκα, ενώνεται και δένεται, τις περισσότερες φορές, με λεπτές, χρωματικές γραμμές, εμφανίζεται απαλλαγμένο από το βάρος των φυσικών του διαστάσεων, βυθίζεται στη μελαγχολία και τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα μιας νύχτας με φεγγάρι, ατενίζει τον ήλιο που δύει ή τη απέραντη θάλασσα. Ο άντρας και η γυναίκα αποχωρίζονται και απομακρύνονται ή μετεωρίζονται αγκαλισμένοι σ’ έναν ονειρικό χώρο-χρόνο. Πρόκειται για έναν ύμνο στη συμβίωση και τη συμπόρευση, στην ιερότητα και το μυστήριο της ζωής και του έρωτα, της απώλειας και του περάσματος

Η γκαλερί Alma, τιμά με τη συγκεκριμένη έκθεση έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, η προσφορά του οποίου ξεπερνά, κατά πολύ, τα όρια των εικαστικών του καταθέσεων.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης