Η αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Τρίτη 13 Απριλίου, την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χέρμαν Μπλάουτ, με τίτλο Το μέλλον που χάσαμε;. Η νέα δουλειά του ζωγράφου είναι ένας διάλογος ανάμεσα στην ομορφιά της φύσης και στην ασχήμια του κατεστραμμένου περιβάλλοντος.
Ο ίδιος μιλώντας για το έργο του αναφέρει: Μελετώντας τα Ελευσίνια Μυστήρια, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του \’70, μου έκανε τρομερή εντύπωση η τραγική διαφορά της Ελευσίνας ανάμεσα στην αρχαιότητα και στο σήμερα: ένας χώρος ομορφιάς και λύτρωσης είχε μετατραπεί σε αποτρόπαιο τόπο τρόμου και θανάτου.
Έτσι, ασχολήθηκε από το 1974 με το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της. Ήταν ένα θέμα που τον απασχόλησε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα.
Η προηγούμενη δουλειά του ήταν η σειρά έργων με τον τίτλο Ταξιδεύοντας, ένας ύμνος στη φύση, στα χρώματα και στο φως.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το 2007, μετά τις τρομερές πυρκαγιές που έκαψαν τη χώρα μας, άρχισε να γεννιέται Το μέλλον που χάσαμε;. Ένας διάλογος ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία, ανάμεσα στον παράδεισο και στην κόλαση που άφησαν πίσω τους οι φωτιές ˙ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο χρώμα και στο γκρίζο.
Αυτή την αντίθεση ακολουθεί η παρουσίαση των έργων. Από τη μια μεριά εκτίθενται έργα με λιτές γεωμετρικές φόρμες, με την εκρηκτική ομορφιά της φύσης και την χαρά της ζωής. Και από την άλλη πίνακες με ρεαλιστική γραφή σε τόνους γκρι και μαύρου που αποτυπώνουν την ασχήμια και την απελπισία της καταστροφής.
Ο Χέρµαν Mπλάoυτ γεννήθηκε το 1939, στο IlIertissen της Γερμανίας. Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και γραφικές τέχνες στο Μόναχο και στο Αμβούργο. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1965 και το 1999 απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Το 1993 ήταν ο εμπνευστής του πολιτιστικού τρένου των υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού που διέσχισε όλη την Ελλάδα µε το πολύτιμο φορτίο του. Έχει κάνει 57 ατομικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες τέσσερις αναδρομικές (1981 Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Τέχνης – Θεσσαλονίκη, 1985 Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, 1995 Αίθουσα Αλέξανδρος Γαρδέλη – Μαρούσι, 2004 Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων).
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εικονογράφησε βιβλία, αφίσες, ημερολόγια και έχει κάνει και τοιχογραφίες. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στη Σερβία.