Η έκθεση πραγματοποιείται με επιμέλεια του κ. Θανάση Κουτσογιάννη σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας (Διευθυντής Δρ. Μόσχος Μορφακίδης, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας).

Ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και μέσα από τα έξυπνα αστεία του σκορπίζει γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλοι οι αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες, από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις ανάγκες της έκθεσης παραχώρησαν πρωτότυπο υλικό στο Μουσείο μας σπουδαίοι Καραγκιοζοπαίχτες όπως οι: Θέμης Δούκας, Μιχάλης Ιερωνυμίδης, Οδυσσέας Κανλής, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Αναστάσιος Κουζής, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, Χρήστος Στανίσης, Νίκος Τζιβελέκης, Μιχάλης Χατζάκης, Γιάννης Χατζής, καθώς και άλλα ιδρύματα και ιδιώτες όπως: Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», Σπαθάρειο Μουσείο, Θανάσης Κουτσογιάννης, Τάκης Μαζαράκης, Σοφία Μιχοπούλου και Δημήτρης Φανάρας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου με τίτλο «Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών». Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, τη λογοτεχνία, την εικαστική δημιουργία και τη λαϊκή παράδοση, εξοικειώνονται με την πολιτιστική κληρονομιά του Καραγκιόζη, καθώς δημιουργείται γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ γενεών.

Επιπρόσθετα, μόνο για αυτή τη σχολική χρονιά, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου του Μουσείου μας θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για τους μαθητές από τον κ. Χρήστο Στανίση, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, κατόπιν συνεννόησης. Η παράσταση έχει θέμα την πορεία του Παύλου Μελά στη Μακεδονία με συνοδοιπόρο του τον Γερμανό Καραβαγγέλη.