Η Art Nouveau αποτελεί τόσο ένα καλλιτεχνικό κίνημα όσο και ένα καλλιτεχνικό στυλ, που διαδίδεται και αναπτύσσεται κυρίως στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα πλέον κερδίζει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τον συμβολισμό του αλλά και για τις τάσεις ενοποίησης τον διαφόρων μορφών τέχνης. Η συλλογή του Badisches Landesmuseum είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ευρώπης, και φανερώνει τις πολλαπλές εκφάνσεις της Art Nouveau που οφείλονται στις τοπικές παραλλαγές και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση επελέγησαν από τους υπευθύνους του γερμανικού μουσείου και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αντιπροσωπευτικών κατηγοριών, όπως υφάσματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, χαρακτικά, κεραμικά, ανάγλυφα και γλυπτά, σχεδιασμένα από γνωστούς καλλιτέχνες/σχεδιαστές, όπως οι Αlfons Mucha, Hector Guimard, Emile Gallé, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, Josef Hoffmann, Josef Maria Olbrich, Koloman Moser, Henry van de Velde, Archibald Knox.

Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει μία καλειδοσκοπική εικόνα του διεθνούς και σύνθετου χαρακτήρα του κινήματος Art Nouveau, παρουσιάζοντας σημαντικά εκθέματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Αγγλία και το Βέλγιο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Τέχνης του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με τον επαναπατρισμό δύο παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων, οι οποίες επεστράφησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2014, και θα συνεχισθεί με τη διεξαγωγή ενός αρχαιολογικού συνεδρίου στη Χαϊδελβέργη το φθινόπωρο του 2017 και μιας έκθεσης με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στην Καρλσρούη στα τέλη του 2018.

Για την υλοποίηση της έκθεσης «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης» συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Dr. Joanna Flawia Figiel, επιμελήτρια στο Badisches Landesmuseum, και ο κ. Αθανάσιος Σωτηρίου, ιστορικός τέχνης στη Δ/νση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, ενώ τον αρχιτεκτονικό/μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο κ. Αλέξανδρος Ξενάκης, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και Μνημείων Τεχνικού Πολιτισμού της Δ/νσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής/Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.