Μια σημαντική έκθεση, εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης Μυλωνογιάννη. Η ζωγράφος Ειρήνη Κανά θα μας παρουσιάσει τα νέα της εργα.

Έργα ζωγραφισμένα με ειλικρινή και ασυμβίβαστο τρόπο, με την γνωστή, ιδιαίτερη τεχνική της ζωγράφου, το πυκνό και λαμπερό χρώμα που λειτουργεί ως  κύριο εκφραστικό μέσο της εικαστικής μετάφρασης των θεμάτων της, το αφθονο υλικό και την χειρονομιακή πινελιά της,  εργα που μπορούν να  συναρπάζουν και να μας ταξιδεύουν.

Δεν έχουν χρώμα τα όνειρα; Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς, ιδίως όταν πρόκειται για μια έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά… Αξεδιάλυτα κι ανεξίτηλα, η φαντασία εκεί αναμειγνύει τα χρώματα ενός κόσμου, ο οποίος, γοητευτικός και υπερβατικός, υποβάλλει στο θεατή μια πραγματικά λυτρωτική συγκίνηση. Η εκθεση αποτελεiται από δύο ενότητες, είκοσι πίνακες, με ελληνικά τοπία και οκτώ μικρές φιγούρες από κοριτσάκια, τα οποία ειχαν φιλοξενηθεί στην  περσινή  Art Athina.

Στην κριτική της  προσέγγιση για το εργο της Κανά, η ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ντορα Ρογκάν, μεταξύ αλλων, γραφει: «Πλασμένη ζωγράφος, εκπλήσσει ολοένα και ανεξάντλητα, μες από τις διαρκώς ανανεωμένες «εκ των ένδον» συνθέσεις της.Λειτουργώντας συνειρμικά αλλά και με μεγάλη δύναμη, η Κανά κατορθώνει να πλάθει ατμοσφαιρικές καταστάσεις κι όχι απλά υποβλητικά τοπία. Καταστάσεις, που δρουν καταλυτικά επάνω μας σαν πομποί και δέκτες μεταφυσικών, διαχρονικών μηνυμάτων. Γιατί εδώ ακόμη και το απειροελάχιστο ή το φαινομενικά ασήμαντο προβάλλει με την αίγλη και το θάμπος του κοσμογονικού στοιχείου.»

Η Ειρήνη Κανά, γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε ζωγραφική με τον Π. Τέτση στην ΑΣΚΤ απ’ όπου αποφοίτησε με αριστα το1990.Εχει πραγματοποιήσει 20  ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο και περισσότερες από 200 ομαδικές, σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία και Κίνα. Διακρίθηκε στους πανελλήνιους διαγωνισμούς, του Εικαστικού Επιμελητηρίου το 1998, της BOSCH  1993, και έλαβε το Βραβείο των Δεκα 2006, Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Δήμος Αθηναίων της διοργάνωσε τιμητική έκθεση το 2003 στο Μελίνα (Πιλοποιείο). Έργα της υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,στο Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και αλλες  συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.