Ο χαλκός –με πολλές και διάφορες εφαρμογές που καλύπτουν την αρχιτεκτονική, το design και την τεχνολογία – είναι το θέμα της νέας έκθεσης στο Triennale Design Museum του Μιλάνου.

Με τον τίτλο «Διαβάσεις Χαλκού, Σχήματα Χαλκού στη Σύγχρονη Τέχνη, το Σχέδιο, την Τεχνολογία και την Αρχιτεκτονική» η έκθεση ανοίγει τις πύλες στο κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Η έκθεση ρίχνει μία φρέσκια ματιά σε δημιουργίες από χαλκό με μια διεπιστημονική προσέγγιση, εξετάζοντας πάνω από 250 έργα. Η έκθεση «Διαβάσεις Χαλκού» πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα από έργα τέχνης, το σχέδιο και την αρχιτεκτονική, καθώς και επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών του πολύτιμου κόκκινου μετάλλου.

Δουλεύοντας σε μια ιδέα της Elena Tettamanti, επιμελήτρια και αρχιτέκτονα με έδρα το Μιλάνο, η έκθεση είναι μία συμπαραγωγή από το Eight Art Project, μια νεοσυσταθείσα εταιρεία που ασχολείται με τη σύγχρονη τέχνη και το σχεδιασμό έργων, σε συνεργασία με το Istituto Italiano del Rame (το Ιταλικό Ινστιτούτο Χαλκού) , υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Χαλκού.

Έργα στο τμήμα Σύγχρονης Τέχνης, μαρτυρούν την ισχυρή έλξη που έχει προκαλέσει ο χαλκός στους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, με έργα ιστορικής σημασίας από καλλιτέχνες όπως Lucio Fontano, Joseph Beuys, Hidetoshi Nagasawa, Remo Salvadori and Marisa Merz. Περιλαμβάνονται και πιο πρόσφατα έργα όπως έργα των Roni Horn, Cristina Iglesias, Damián Ortega και Danh Vo.

Μερικά από τα έργα που εκτίθενται, έχουν δανειστεί από μεγάλα μουσεία της Ρώμης, του Τορίνου, της Βενετίας και του Μιλάνου, ενώ άλλα παραχωρήθηκαν από ιδιώτες συλλέκτες ή τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Στο τμήμα του Σχεδίου, περισσότερα από εκατό έργα έχουν δανειστεί από ευρωπαϊκά μουσεία και γκαλερί, συμπεριλαμβάνοντας έργα των Tom Dixon, Thomas Heatherwick, Oskar Zieta, Ron Arad και Luigi Caccia. Ρούχα σε δημιουργίες του  Romeo Gigli και  του οίκου Prada συγκαταλέγονται στην έκθεση.

Εξερευνώντας και τις τεχνικές ιδιότητες του χαλκού πέρα από την αισθητική του, το τμήμα Τεχνολογίας, αναδεικνύει το βασικό ρόλο του χαλκού στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Προβάλλοντας και άλλα πλεονεκτήματα  των ιδιοτήτων του χαλκού – όπως η ικανότητά του να σκοτώνει άμεσα βακτήρια, ιούς και μύκητες που έρχονται σε επαφή με επιφάνειές του – κατασκευές που έχουν σχεδιασθεί για περιβάλλοντα όπου αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης λοιμώξεων (όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια και σχολεία) θα περιλαμβάνονται στη έκθεση.

Μετά το πέρας της έκθεσης «Χαλκού Διαβάσεις», το τμήμα Τεχνολογίας θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή Leonardo da Vinci του Εθνικού Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Μιλάνο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, μια φιλανθρωπική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί το Νοέμβριο, με τις εισπράξεις που θα δοθούν στο Dynamo Camp και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες θεραπείας για παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Η Ad Artem θα διοργανώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το Μουσείο Design θα στηρίξει οικονομικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα σχολεία εντός του χώρου της έκθεσης.

                    
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέλος του European Copper Institute (E.C.I.), που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

To E.I.A.X. χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Χαλκού (International Copper Association – I.C.A.), ένα παγκόσμιο δίκτυο από 27 Κέντρα Χαλκού, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Η προώθηση των τελευταίων εξελίξεων, που αποδεικνύουν το ζωτικό ρόλο του χαλκού στο περιβάλλον και στην υγεία, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Οι δραστηριότητες αυτές, επεκτείνονται σε έρευνες και μελέτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας επιστημονικής πλατφόρμας πληροφοριών και δεδομένων, σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνία και τη βιομηχανία και οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, έχει  δημιουργηθεί τεχνική βιβλιοθήκη και ιστοσελίδα, http://www.copper.org.gr όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το χαλκό και τις εφαρμογές του.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι, η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

Έργο: Under der Linden, Anselm Kiefer, 2013