Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη σας παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών σας!

 – Πρόγραμμα –

Για παιδιά 2-4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες.

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:30 & 12:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

ΚΥΚΛΟΣ 1

5, 12, 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου 2019
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€
Κόστος συμμετοχής για 3 κύκλους: 200€

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6-12 ετών)

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά.

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη DESIGNEMBASSADOR.COM, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών.

Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Για παιδιά 4-5 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 1: 5, 12 Οκτωβρίου 2019
Γωνίες και Καμπύλες (Ι & ΙΙ).
Τα παιδιά εισάγονται στην έννοια της σύνθεσης μέσα από τις ιδιότητες των σχημάτων και των χρωμάτων, σε τρεις διαστάσεις. 

Σάββατο, 14:00-15:00
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 40€

Για παιδιά 6-12 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 1: 5, 12, 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου 2019
Λαβύρινθος.
Δούρειος Ίππος (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ).
Τα παιδιά επεξεργάζονται σε μακέτα οικεία θέματα από την Ελληνική μυθολογία, και τα κατασκευάζουν σε τρεις διαστάσεις μέσα από το δικό τους βλέμμα.                      

Σάββατο, 12:00-13:30
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Για παιδιά 4-6 ετών
Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη.
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά μία ξέφρενη ξενάγηση – περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό παιδαγωγό τέχνης Γεωργία Χατζηβασιλειάδη, MA, MFA.

Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών, από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο, με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

8 Οκτωβρίου 2019 Ταξίδι στα αστέρια.
15 Οκτωβρίου 2019 Δεινόσαυροι με πηλό.
22 Οκτωβρίου 2019 Μεγάλα και μικρά και μικροσκοπικά πλάσματα.
29 Οκτωβρίου 2019 Πάνω και κάτω από τη γη.
5 Νοεμβρίου 2019 Ο βυθός.
12 Νοεμβρίου 2019 Ηφαίστεια και παγετώνες.
 
Τρίτη, 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6-8 ετών

MoMuArt Lab.
Ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής διδασκαλίας της μουσικής.

Τα παιδιά εξερευνούν τη μουσική και πειραματίζονται με βασικές μουσικές έννοιες, παρατηρούν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν με ήχους, λέξεις και χρώματα μέσα από φωνητικές, ενόργανες, ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις – παιχνίδια, αντλώντας έμπνευση από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Με τη μουσικό-εικαστικό Αγγέλα Μανδηλάρη.

19 Οκτωβρίου 2019
Συνθέτω μουσική και δημιουργώ γραφικές παρτιτούρες με θέμα τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Σάββατο, 16:00-17:30 
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6-12 ετών
Underground art: Στάσεις στην Τέχνη.
Κυκλοφορώντας καθημερινά μέσα στο μέσο μεταφοράς του ελληνικού μετρό κάνουμε ένα ταξίδι στην τέχνη! Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.
13 Οκτωβρίου 2019 Τάκις
20 Οκτωβρίου 2019 Αλέκος Φασιανός
3 Νοεμβρίου 2019 Νίκος Κεσσανλής
10 Νοεμβρίου 2019 Παύλος
24 Νοεμβρίου 2019 Στίβεν Αντωνάκος
1 Δεκεμβρίου 2019 Γιάννης Γαΐτης

Κυριακή, 16:00-17:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 8-12 ετών

Μικροί καλλιτέχνες με αφορμή μια έκθεση.

Τα παιδιά ξεναγούνται στην εκάστοτε περιοδική έκθεση. Στη συνέχεια με διάφορα υλικά και τεχνικές, θα φτιάξουν ένα έργο εμπνεόμενοι από την θεματική της έκθεσης. Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

13 Οκτωβρίου 2019 «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης | 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση».

Κυριακή, 13:00-14:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 9-14 ετών

Alpha labs 3D lab

Η παιδική φαντασία είναι η πιο απίθανη πηγή καινοτομίας. Χωρίς την πληθώρα νοητικών «βιβλιοθηκών» και τεχνικών λύσεων σε προβλήματα, τα παιδιά δεν ξέρουν τι μπορεί και τι δε μπορεί να γίνει με τους συμβατικούς τρόπους των μεγάλων. Γνωρίζοντας τη 3D τεχνολογία ξεκλειδώνουν τη φαντασία τους και μαθαίνουν να είναι ευφάνταστα δημιουργοί από νωρίς ώστε να παραμείνουν έτσι και μεγαλώνοντας!

Τα παιδιά απελευθερώνονται από τους πολύπλοκους κανόνες των συμβατικών κατασκευών, εμπνέονται, πειραματίζονται και μαθαίνουν για τις εφαρμογές, τα οφέλη και τις προοπτικές της 3D Σχεδίασης, Εκτύπωσης και Σάρωσης. Φτιάχνουν τα πρώτα δικά τους σχέδια σε ειδικό λογισμικό και εξοικειώνονται με τη λειτουργία των 3D εκτυπωτών και σαρωτών. Με την ομάδα Alpha Labs.

13, 20 Οκτωβρίου 2019
Κυριακή, 11:00-12:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

Για παιδιά 9-18 ετών

Από την Αθήνα του Όθωνα στην Αθήνα του σήμερα: Ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο.

Μια βιωματική και διαδραστική περιήγηση στη διαμόρφωση της Αθήνας, την εξέλιξη και την μετάβαση της από μία μικρή κωμόπολη των Βαλκανίων (όταν προκηρύχθηκε πρωτεύουσα το 1834) στην σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ξέρουμε.

Από την ταράτσα του κτηρίου του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τα παιδιά ανακαλύπτουν την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας με αφετηρία το πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία των Ανακτόρων καθώς και τις διάφορες πολεοδομικές προτάσεις που έγιναν.

Με οδηγό τα νεοκλασικά κτίρια ορόσημο (όπως το Μέγαρο Δημητρίου, του Θεόφιλου Χάνσεν στη θέση του κτιρίου της Μεγάλης Βρετανίας) ανακαλύπτουν πτυχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κέντρου της Αθήνας, ακολουθούν τη διαμόρφωση της πλατείας Συντάγματος και καταλήγουν στον Εθνικό κήπο, που φυτεύτηκε και σχεδιάστηκε με την αποκλειστική επιμέλεια της Αμαλίας σαν προσωπικός της κήπος.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες (Βασιλιάς, Πολεοδόμοι, Αρχιτέκτονες, Σχεδιασμός κήπου, Βασίλισσα) και παρακολουθούν την περιήγηση σύμφωνα με τους ρόλους τους. Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

Σταθμός 1: Ταράτσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
Σταθμός 2: Αρχή περιπάτου – Πλατεία Συντάγματος.
Σταθμός 3: Μνημείο άγνωστου στρατιώτη και κτίριο της Βουλής.
Σταθμός 4: Τέλος περιπάτου – Εθνικός κήπος.
Σταθμός 5: Αίθουσα Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019
12:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 15€

Για παιδιά 12-17 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate).

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Για εφήβους 12-14 ετών

Πώς να συντάξετε μία ομιλία;

Η ρητορική αποτελεί τη βάση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, με στόχο να μεταφέρει αποτελεσματικά ο ομιλητής μηνύματα στο κοινό, να ενημερώσει και να επιχειρηματολογήσει. Σε αυτόν το κύκλο, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χειρίζονται τον λόγο ως μέσο δήλωσης της μοναδικότητας τους και της προσωπικής τους ταυτότητας.

5, 12, 19 Οκτωβρίου, 2, 9, Νοεμβρίου 2019, 11 Ιανουαρίου 2020
Σάββατο, 17:30-19:30
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 90€

Σάββατο, 17:30-19:30
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 90€

Για παιδιά 6-12 ετών και γονείς

Αφηγήσεις με την Σάσα ανάμεσα σε έργα τέχνης.

Πρώτα θα δούμε την Έκθεση, μετά θα πούμε ιστορίες! Ένα ολόκληρο μουσείο μόνο για μας! Ανακαλύπτουμε τη μυστική ζωή του, μαθαίνουμε για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, παίζουμε, μαντεύουμε και βέβαια… ακούμε τις απίθανες ιστορίες της Σάσας! Concept, σχεδιασμός προγράμματος, επιλογή κειμένων και αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη.

18 Οκτωβρίου 2019
Μια Ζωγραφιά και Μύριες λέξεις! Στο πλαίσιο της έκθεσης «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης | 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση». 

Παρασκευή, 19:00-20:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για παιδιά 7-12 ετών και γονείς

Πάμε στην έκθεση;

Την Κυριακή παίρνουμε τους γονείς και ερχόμαστε στην έκθεση! Έχουμε μια ώρα στη διάθεσή μας για να εξερευνήσουμε όλους τους ορόφους της έκθεσης, να ψάξουμε για κρυμμένα στοιχεία επάνω στα έργα, να ανακαλύψουμε μυστικά από τη ζωή των καλλιτεχνών και να συμμετάσχουμε σε πολλές ακόμα δραστηριότητες έχοντας τους γονείς ως βοηθούς ή ως αντιπάλους μας. Μια διαδραστική εμπειρία που στόχο έχει  την ανάπτυξη των δεσμών της οικογένειας καθώς παίζουν, εξερευνούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες. Σχεδ/μός & υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα

5 Οκτωβρίου 2019 «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης | 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση»
Σάββατο, 12:30-13:30

Κόστος ξενάγησης: 15€ (ένας ενήλικας & ένα παιδί) και 5€ για κάθε επιπλέον άτομο

Υπενθυμίστε τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια παραμονής στην έκθεση:

-Για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των έργων πρέπει να κρατάμε μια απόσταση 80 εκατοστών από τα εκθέματα καθώς και να μην στηριζόμαστε στους τοίχους.

-Όσο κι αν θέλουμε να αγγίξουμε τα αντικείμενα της έκθεσης, δεν επιτρέπεται. Ακόμα και τα πολύ καθαρά χέρια μπορούν να βλάψουν ένα έργο τέχνης.

-Στην έκθεση περιηγούμαστε ανάμεσα στα εκθέματα χωρίς να τρέχουμε.

-Κρατάμε τα μικρά παιδιά από το χέρι.

-Οι φύλακες ασφαλείας βρίσκονται εδώ για να προστατεύουν εμάς και τα έργα, οπότε ακούμε τις παρατηρήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης

Συμμετέχετε όλοι στις οικογενειακές δραστηριότητες κάτω από τις οδηγίες του ξεναγού. Απαθανατίστε τα έργα που σας έκαναν εντύπωση και τις στιγμές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας με φωτογραφίες. Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε το φλας!
Ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο Instagram @theocharakis_foundation  #familytoursTHF

Μετά την επίσκεψη

Συζητήστε με τα παιδιά τις εντυπώσεις σας από την έκθεση και τις δραστηριότητες που συμμετείχατε. Ποιο ήταν το αγαπημένο έκθεμα για τον καθένα ή δραστηριότητα; Ανατρέξτε στα φυλλάδια υλικού που συμπληρώσατε και στις φωτογραφίες.

Εμπνεόμενοι από την έκθεση δημιουργήστε μαζί μια ζωγραφιά ή ένα κολλάζ που να σας θυμίζει την επίσκεψή σας.

Σας περιμένουμε πάλι στην επόμενη έκθεση!

 

Για παιδιά 8-12 ετών και γονείς

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μία έκθεση

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μία τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο, ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες. Σχεδ/μός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης, Πιάνο: Ρένια Χρυσουλάκη.

25 Οκτωβρίου 2019 «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης | 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση».
Κυριακή, 13:30-14:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€ (1 παιδί + 1 συνοδός) 

Μία νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum Sleepover)

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά η δράση που αγαπήθηκε πιο πολύ από όλες συνεχίζεται και φέτος! Στόχος είναι η μύηση και η εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

19 Οκτωβρίου 2019 «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης | 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση».
18:00 (απόγευμα Σαββάτου) – 10:00 (πρωί Κυριακής)
+ΧΟΡΗΓΟΙ PHOTOS (MEDIASTROM, ΦΥΣΙΣ, YVES ROCHER, επισυνάπτονται τα λογότυπα)
Κόστος συμμετοχής: 100€ (περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διανυκτέρευση, δείπνο, πρωινό καθώς και εκπλήξεις)

Για παιδιά 8-15 ετών και ενήλικες

Συμμετοχική Όπερα: Οι Μεγάλες Άριες της Όπερας

Το 2019-2020 η Συμμετοχική Όπερα γιορτάζει! Συμπληρώνοντας 10 χρόνια γεμάτα δημιουργία και τραγούδι γιορτάζει με τις Μεγάλες Άριες της Όπερας και δύο ειδικές συναντήσεις για ενήλικες: με  διαδραστικό παιχνίδι θεατρικά δρώμενα και χιούμορ, αναλύονται οι βασικές θεματολογίες της όπερας και στη συνέχεια, κοινό και καλλιτέχνες τραγουδούν γνωστές άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες των κορυφαίων συνθετών Μότσαρτ, Βέρντι, Μπιζέ κ.ά.

Πώς γίνεται αυτό; Οι αγαπημένοι φίλοι της Συμμετοχικής Όπερας το ξέρουν: Μαγικά!

Στις συναντήσεις αυτές της Συμμετοχικής Όπερας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες αλλά και νέα ταλέντα από την ομάδα νέων καλλιτεχνών του The Katia Paschou Project. Σχεδιασμός, υλοποίηση παρουσίας: Κάτια Πάσχου.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2019
17:00-18:30
Κόστος συμμετοχής: 10€

Θεατρικές Παραστάσεις

Για παιδιά από 3 ετών και άνω

Σούπα με Σούμαν

Η μικρή Κατερίνα θα χρειαστεί να μένει για λίγες μέρες στο σπίτι της, γιατί έχει πυρετό. Για συντροφιά της θα έχει τον αρκούδο της, τον Τέντυ, και τη μουσική του Σούμαν που της χάρισε ο πατέρας της.

Αυτές τις λιγοστές ημέρες ανάπαυσης, το δωμάτιό της γίνεται τόπος συνάντησης των σημαντικότερων προσώπων του περιβάλλοντός της· η μητέρα της, ο γιατρός, ο παππούς και η γιαγιά. Ο πατέρας, αν και παρών σε κάθε συζήτηση, δυστυχώς απουσιάζει. Όλες αυτές οι παρουσίες και απουσίες διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τόσο το παιδί, όσο και τους μεγάλους.

Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα θεατρικό έργο με χορό, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.

Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη

13, 20 Οκτωβρίου, 3, 10 Νοεμβρίου, 1, 8 Δεκεμβρίου 2019 & 12, 19 Ιανουαρίου 2020
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

 

Ενήλικες

Εργαστήριο Ζωγραφικής.
Α κύκλος
Η ανθρώπινη μορφή: Μια ποιητική και μια αντικειμενική ματιά

Στον κύκλο αυτό των μαθημάτων θα ξεκινήσουμε με μια περιήγηση στην έκθεση των έργων του Αλέκου Φασιανού, σε συνδυασμό με την ποίηση του Βαγγέλη Χρόνη. Θα παρατηρήσουμε την προσωπική ματιά και γραφή του Α. Φασιανού, τους συμβολισμούς του μέσα από το χρώμα και τα ποικίλα υλικά που χρησιμοποιεί και θα ζωγραφίσουμε μπροστά στα έργα. Θα παρατηρήσουμε τις ανθρώπινες αναλογίες με τη βοήθεια του σχεδίου εκ του φυσικού μπροστά σε μοντέλο αλλά και του χρώματος, κατά βούληση. Θα πραγματοποιήσουμε στη συνέχεια, τις δικές μας μορφές, σε ζωγραφική και σε ανάγλυφο, πειραματιζόμενοι με πολλά υλικά και βρίσκοντας αυτά που μας εκφράζουν περισσότερο. Με τη ζωγράφο Ελένη Δελή.

9, 16, 23, 30 Οκτωβρίου 2019, 6, 13 Νοεμβρίου 2019
Τετάρτη, 18:00-21:00
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 120€

Πώς διεκδικώ και πώς βάζω όρια

Αν σκέφτεστε συχνά ότι είναι δύσκολο να υποστηρίξετε τις ανάγκες και τα θέλω σας, αυτό είναι ένα βιωματικό σεμινάριο που θα σας μάθει πώς να διεκδικείτε και πώς να βάζετε όρια με σεβασμό στον εαυτό σας και στους άλλους. Με την Ειρήνη Γεωργίου, Ψυχοθεραπεύτρια, Μsc. Συστηματικής Φιλοσοφίας.

8, 15, 22 Οκτωβρίου 2019, 5, 12, 19 Νοεμβρίου 2019
Τρίτη, 19:00–20:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€
Τελική ημερομηνία εγγραφών: 7 Οκτωβρίου 2019

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή

Εμπνευσμένη από τους στίχους του W. Shakespeare,  η Βιωματική Ξενάγηση στις εκθέσεις, είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις τέχνες οι συμμετέχοντες με οδηγό την Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK, εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα.

Η Βιωματική Ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής «Μetamyth»© Therapy through the  Arts  και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και λειτουργούς των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών.

12 Οκτωβρίου 2019 «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης | 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση».
Σάββατο, 18:00-21:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας

Οι Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας εστιάζουν στην παρουσίαση και την ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων γειτονιών και περιοχών της Αθήνας με έμφαση την αρχιτεκτονική τους αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξής τους.

Οι Διαδρομές στις Γειτονιές της Αθήνας βασίζονται σε ιστορικούς και θεωρητικούς άξονες «ανάγνωσης» της πόλης. Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο συσχετισμός της με τα διεθνή κινήματα, τα παράλληλα ιστορικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάγνωση αυτή. Με την αρχιτέκτονα/πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

Με αφορμή τα μαθήματα μπορούν να οργανωθούν και επιτόπιες επισκέψεις.

Ενότητα 1: 18 & 25 Οκτωβρίου 2019

Η Αθήνα του 19ου αιώνα – Πρώτες Γειτονιές και η εξέλιξή τους σήμερα

Οι πρώτες γειτονιές του Ιστορικού κέντρου (Ψυρρή, Νεάπολη, Μεταξουργείο κ.α.), τα χωριά-δορυφόροι (Μαρούσι, Κηφισιά κ.α) και η εξέλιξή τους. Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των Βορείων και των Νοτίων Προαστίων σήμερα. Το θαλάσσιο μέτωπο.

Παρασκευή, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€ / Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 40€ 

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων,  η ανάγνωση – «αποκωδικοποίηση» της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πριν από επτά χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Κατερίνα Βασιλικού διδασκαλία – διεύθυνση, Μιχάλης Χανός πιάνο.
Κάθε Σάββατο από 5 Οκτωβρίου 2019 έως 27 Ιουνίου 2020
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 14, 28/12, 4/01, 18, 25/04).
Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα