Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Για βρέφη 12-24 μηνών

Εξερευνώντας τις αισθήσεις.

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και την γεύση, θα τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ένα εργαστήρι που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και την χαρά της ανακάλυψης, ερεθίζει τις αισθήσεις και, με την βοήθεια θεατρικών τεχνικών, προσφέρει χαρά και διασκέδαση. Μέσω της εξερεύνησης, θα ωθήσουμε τα βρεφάκια -μεταξύ άλλων- να αναπτύξουν την συγκέντρωσή τους και την λεπτή/αδρή τους κινητικότητα. Μέσα από την ομάδα θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και θα εξελίσσονται, καθώς επίσης θα ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ του γονιού/συνοδού και του βρέφους. Νερά, φυσικά υλικά, μυρωδιές, διαφορετικές υφές υλικών, υφάσματα, κορδέλες, τσιμπίδες, κουτάλια και χρώματα είναι μερικά υλικά με τα οποία θα πειραματιστούμε.

“Το κίτρινο το στρογγυλό που είναι ζουμερό, ξινούτσικο είναι λίγο εκεί παραδίπλα κάτι πέταλα μυρίζουν, μαζί με τα κλαδιά με περιτριγυρίζουν ωχ, περίμενε να πιάσω το ρυζάκι που είναι μέσα στο βαζάκι, και μετά θα το μοιράσω στο διπλανό μπολάκι τρέχουν τα νερά ευωδιαστά και στον τοίχο βλέπω μια σκιά και δω πάνω έχει χρώματα πολλά θα τα ανακαλύψουμε όλα με χαρά!”

Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό Μαρίζα Τσάρη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. | Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε υλικά. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα και μια πετσέτα. | Για τη σωστή διεξαγωγή του προγράμματος δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά τις 12:30.

8 Φεβρουαρίου | Σάββατο, 12:30-13:30 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Για παιδιά 2-4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες.

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. | Στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:30 & 12:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

ΚΥΚΛΟΣ 4 | 22 Φεβρουαρίου, 7, 14, 21 Μαρτίου 2020 | Σάββατο, 10:30-11:30 | Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά 6-8 ετών

MoMu – Art Lab.

Ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής διδασκαλίας της μουσικής.

Τα παιδιά εξερευνούν τη μουσική και πειραματίζονται με βασικές μουσικές έννοιες, παρατηρούν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν με ήχους, λέξεις και χρώματα μέσα από φωνητικές, ενόργανες, ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις – παιχνίδια, αντλώντας έμπνευση από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Με τη μουσικό-εικαστικό Αγγέλα Μανδηλάρη.

8 Φεβρουαρίου 2020 | Εξερευνώ μουσικές έννοιες, συνθέτω και παίζω μουσική με τον Joan Miró. | Σάββατο, 16:00-17:30 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Μικροί σκηνοθέτες – Μεγάλη ταινία.

Φώτα, κάμερα πάμε! Η κίνηση, ο λόγος, το φως και η σκιά θα αποτελέσουν τα εκφραστικά μέσα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Με την Ομάδα Παραμύθι Από Μακριά.

2 Φεβρουαρίου 2020 | Τι ψάχνει ένας δεινόσαυρος μέσα στην Αθήνα;
9 Φεβρουαρίου 2020 | Πώς αντιδρά ένα ρομπότ στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης;
16 Φεβρουαρίου 2020 | Τι χρώματα έχουν τα όνειρα μας;

Κυριακή, 12:00-14:00 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Για παιδιά 6-12 ετών

Μην τρώγεσαι με τα ρούχα σου! Ντύσε την ιστορία!

Ελάτε να γνωρίσουμε ένα βασικό κομμάτι του θεάτρου, την ενδυματολογία, να ταξιδέψουμε στον χρόνο, να γνωρίσουμε γνωστούς ήρωες του παγκόσμιου ρεπερτορίου και ντύνοντάς τους να τους ζωντανέψουμε μπροστά στα μάτια μας! Με την ομάδα Άνασσα. Χόρεψε στην σκηνή! (μπαλέτο – μιούζικαλ)

9 Φεβρουαρίου 2020 | Ένας κόσμος πάνω από το κεφάλι σου! (καπέλα, στέμματα και άλλα συναφή…)
16 Φεβρουαρίου 2020 | Μια άδεια σκηνή! (20ος-21ος αιώνας)
23 Φεβρουαρίου 2020 | Ντύσε την ιστορία σου!

Κυριακή, 16:00-17:30 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7–10 ετών

Μικροί επιστήμονες – μαθαίνω τον εγκέφαλο παίζοντας!

9 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί νιώθω στενοχωρημένος όταν τσακώνομαι; Γιατί χαίρομαι όταν κερδίζει η αγαπημένη μου ομάδα; Τα κορίτσια κλαίνε πιο συχνά από τα αγόρια; Τι σχέση έχει ένα σημείο του εγκεφάλου που μοιάζει με αμύγδαλο με τα συναισθήματα; Μεταξύ άλλων, σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα φτιάξουν κολάζ συναισθημάτων, θα παίξουν παντομίμα, θα ονοματίσουν το συναίσθημα και θα ζωγραφίσουν τη χαρά, τη λύπη, την αηδία κτλ.

Σχεδ/μος – Υλοπ/ση: Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Γνωστικής Νευροεπιστήμης

Κυριακή, 11:30-13:00 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 

Οι Φωτογραφίες μου!

Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την φωτογραφία με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία. Σχεδιασμός: Βασίλης Γεροντάκος, Υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος & Μαρία Ζυγούρη

15 Φεβρουαρίου 2020 | Το Φωτογραφικό Παράθυρο.
Τα παιδιά εξοικειώνονται με την φωτογραφική μηχανή και τη διαδικασία της φωτογράφισης. Μέσα από το παιχνίδι κατανοούν έννοιες όπως το κάδρο και η οπτική γωνία του φωτογράφου. Κατασκευάζουν μια φωτογραφική μηχανή από χαρτί, πλαστικό και άλλα υλικά για να ανακαλύψουν τη δομή της και να εξοικειωθούν με το σώμα και τις λειτουργίες της μηχανής.

22 Φεβρουαρίου 2020 | Παρατηρητές του κόσμου.
Τα παιδιά βλέπουν αρχικά φωτογραφίες σημαντικών φωτογράφων σε εικονογραφημένα comics για να εξοικειωθούν με την φωτογραφική εικόνα και στη συνέχεια, φωτογράφους που αναπαριστούν τον κόσμο με έναν παιδικό πνεύμα. Έπειτα εκφράζουν τις εντυπώσεις τους σχολιάζοντας τις φωτογραφίες, ανακαλύπτοντας και εκφράζοντας τη δική τους οπτική, όπως και αυτή των συμμαθητών τους, μέσα από την ομαδική κουβέντα και το παιχνίδι. Τέλος, φωτογραφίζουν ελεύθερα ό,τι τους έλκει με την καθοδήγηση των εισηγητών.

Σάββατο, 12:30-14:00 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7–12 ετών

Χρησιμοποιημένο αλλά χρήσιμο!

Τι είναι κοινό σε όλους; Ο πλανήτης μας, η Γη! Η παγκόσμια ημέρα της Γης θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα. Ελάτε να τη βοηθήσουμε και να μάθουμε πώς να την τιμάμε καθημερινά μέσω της ανακύκλωσης. Συλλέγουμε τα δικά μας υλικά μέσα από την καθημερινότητα, στα οποία δίνουμε ξανά ζωή χρησιμοποιώντας τα στο έργο που δημιουργούμε με σκοπό να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τη σημασία της ανακύκλωσης.

Το ανακυκλωμένο βιομηχανικό υλικό για την κατασκευή αυτοκινήτων είναι η έμπνευση και η δημιουργία του έργου ανακύκλωσης στο εκπαιδευτικό αυτό. Το οξύ υλικό διαβρώνει τις επιφάνειες και παραμορφώνει ό, τι βρει στο πέρασμα του. Επιφάνειες που έχουν διαβρωθεί από το οξύ είναι η πηγή έμπνευσης των μικρών καλλιτεχνών μας αλλά όχι μόνο… Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι ευπρόσδεκτα σε αυτό το πρόγραμμα! Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.

23 Φεβρουαρίου 2020

Το όνομα του Φεβρουαρίου προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω), λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη (Februa και Feralia), από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου! Ελάτε να μεταμφιεστούμε και να δημιουργήσουμε μάσκες από χαρτί. Συλλέξτε χαρτιά από περιοδικά από ό, τι σας εμπνέει και ελάτε να μασκαρευτούμε… Προτού όμως βάλουμε τις μάσκες, ξέρετε από τι φτιάχνεται το χαρτί; Πόσα δέντρα κόβονται για να φτιαχτεί ένα βιβλίο; Αν κοπούν όλα τα δέντρα τι συνέπειες θα έχουμε στη γη και στους ανθρώπους;

Κυριακή, 13:00-15:00 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χρησιμοποιημένο αλλά χρήσιμο! αποτελεί συνεργασία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με την «ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε», εταιρεία με σκοπό την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας μολύβδου -οξέως και νικελίου– καδμίου για όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Η φύση των πραγμάτων.

1 Φεβρουαρίου 2020 | Τα φυτά μαγειρεύουν.
Καμιά φορά ξεχνάμε ότι είναι ζωντανά, αλλά τα φυτά ζούσαν στη Γη πριν από εμάς! Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Ελάτε να ταξιδέψουμε στο μαγικό τους κόσμο και να γνωρίσουμε τη γλυκιά μαγειρική τους! Μέσα από το πείραμα, την παρατήρηση και την πολύτιμη γνώση από τα βιβλία, ανακαλύπτουμε τη θαυμαστή διαδικασία της φωτοσύνθεσης και τα δώρα που μας προσφέρει.

Με την ομάδα Άνασσα.

Σάββατο, 16:00-17:30 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο, με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας, όπως αυτή του παραδίδεται από έξω, σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί.» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων Δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων και τη χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

16 Φεβρουαρίου 2020 | Το δικό μου τοτέμ.
Μέσα από τη δημιουργία ενός προσωπικού χαρακτήρα σε μια φυλή, το παιδί έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν προσωπικό ρόλο που θα συνδιαλέγεται με τα άλλα μέλη του κοινωνικού συστήματος. Πόσο μάλλον μέσα από τις ινδιάνικες ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να είναι άμεσες και δυνατές απεικονίσεις και προβολές του εσωτερικού τους κόσμου. Δημιουργώντας το τοτέμ του, θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να προβάλει πάνω σε αυτό τα προσωπικά χαρίσματα, τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες του ώστε να τις δει μπροστά του και να τις «τιμήσει».

Κυριακή, 11:00-12:30 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 12-15 ετών

Street ART.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το συμβολικό έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη J.M. Basquiat και με το μήνυμα της ισότητας που αποπνέει το εικαστικό του έργο. Ακόμα, θα εξετάσουμε κουλτούρες διαφόρων πολιτισμών. Παράλληλα, τα παιδιά θα δημιουργήσουν δικά τους έργα με ενταγμένο το στοιχείο των λέξεων και της street art κουλτούρας. Με τη ζωγράφο Βασιλική Κούκου.

8 Φεβρουαρίου 2020 | Ποίηση και ζωγραφική.
Τα παιδιά θα δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από τον καλλιτέχνη με ενταγμένο το στοιχείο των λέξεων και της street art κουλτούρας. Λέξεις που θα μιλάνε για την ισότητα και για ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη. Ζωγραφική και ποίηση θα γίνουν ένα! Θα δημιουργήσουν δικά τους ποιήματα πάνω στον καμβά που θα ζωγραφίσουν!

15 Φεβρουαρίου 2020 | Πολιτισμοί ζωντανεύουν.
Θα εξετάσουμε διάφορους πολιτισμούς, τη κουλτούρα τους, τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους και το περιβάλλον που ζούνε! Τα παιδιά θα δημιουργήσουν με κολάζ και ζωγραφική πολύχρωμες οντότητες και ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων! Θα μάθουν για την ισότητα των ανθρώπων και πως όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι!

22 Φεβρουαρίου 2020 | Street Art και Χώρος.
Τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη μακέτα ενός χώρου- δωματίου! Θα κάνουν graffiti στους μικρούς τοίχους και θα δημιουργήσουν μια μικρή εγκατάσταση μέσα σε αυτόν τον χώρο εμπνευσμένα από το έργο του J.M. Basquiat. Στόχος είναι τα παιδιά να μπουν στη λογική της εγκατάστασης και το έργο τους να βγει από το δισδιάστατο χώρο! Σαν να επιμελούνται μια έκθεση, που όμως καλλιτέχνες είναι οι ίδιοι και εκθέτουν τα δικά τους ξεχωριστά έργα!

Σάββατο, 18:00-19:00 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 30€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Alpha labs Al lab.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και είναι γύρω μας. Τη χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, σε φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, σε υπηρεσίες μετάφρασης, στα chatbots και σε ψηφιακούς βοηθούς, σε μηχανές αναζήτησης και σε συστήματα ανίχνευσης απάτης. Σύντομα θα είναι αυτονόητο να οδηγούν τα αυτοκίνητά μας συστήματα μηχανικής μάθησης και να βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τις ασθένειές μας.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο κόσμος μας ώστε να δημιουργήσουν το μέλλον που ονειρεύονται. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τις δυνατότητες και τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι να μπορούν να δημιουργούν τα ίδια εφαρμογές της
για τον εαυτό τους και για τον κόσμο μας. Μπορούν! Στα Alpha labs. Με την ομάδα Alpha Labs.

15, 22 Μαρτίου 2020 | Κυριακή, 11:00-12:30 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90€

Για παιδιά 12-17 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate).

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, το διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Για νέους 15-17 ετών

Ρητορικές αντιπαραθέσεις.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Λυκείου που βασίζεται σε τέσσερεις βασικούς άξονες: την υποστήριξη των ιδεών μέσω της ανάπτυξης επιχειρημάτων και της χρήσης παραδειγμάτων, την αντίκρουση επιχειρημάτων, τη δομή του γραπτού και προφορικού λόγου και την εξάσκηση των ρητορικών δεξιοτήτων με στόχο την πιο αποτελεσματική εκφορά του λόγου. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ συζητούν εύρος θεμάτων, εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά και ηθικά θέματα της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου 2020, 7, 14, 21, 28 Μαρτίου 2020, 4 Απριλίου 2020 | Σάββατο, 17:30-19:30 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€

Θεατρικές Παραστάσεις

Για παιδιά 1-3 ετών

Το ταξίδι του Ήλιου.

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μεγάλο βουνό ζούσε ένα παιδί φωτεινό και ζωηρό. Το έλεγαν Ήλιο και ήταν στα αλήθεια πολύ όμορφος και πολύ περίεργος. Του άρεσε να ανεβαίνει ψηλά, να φεύγει και να εξερευνά τα πάντα. Κάθε βράδυ όμως, όταν γύριζε στο σπίτι, κοιμόταν αγκαλιά με το πιο όμορφο μαξιλάρι, ένα μαξιλάρι από ολόλευκα σύννεφα. Με ήχους, μουσική, χρώματα και σκηνικά αντικείμενα τα μικρά παιδιά, θα ακολουθήσουν το ταξίδι του Ήλιου και θα παίξουν μαζί του. Με την Ομάδα Παραμύθι Από Μακριά.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

9 Φεβρουαρίου | Κυριακή, 17:00-18:00 | Κόστος συμμετοχής: 10€ (1 ενήλικας + 1 παιδί)

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Τζίτζικας Και Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς.

Η παράσταση «Τζίτζικας και Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς» είναι μια διαδραστική παράσταση με μουσική. Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού μύθου του Αισώπου. Οι θεατές, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, βιώνουν μία ιστορία που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του μύθου: Ο Τζίτζικας είναι τεμπέλης ή ξέγνοιαστος; Ο Μέρμηγκας είναι εργατικός ή εργασιομανής; Ή μήπως ο καθένας έχει το δικό του ρόλο στην κοινωνία όπως και στη φύση;

«Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς» είναι μια παράσταση τόσο αληθινή όσο και η ζωή με τις διαρκείς ανατροπές της, που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εξετάσουν μια διαφορετική οπτική, να αμφιβάλλουν για τη συμβατική σοφία, να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα και να γίνουν μέρος μιας αλλαγής.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σβούρες – Παιδαγωγική Ομάδα Θεάτρου | Μουσική: Μαρία Μπεθάνη

2, 9, 16, 23 Φεβρουαρίου 2020 | Κυριακή, 12:00-13:00 | Κόστος συμμετοχής: 10€

Για παιδιά 5-8 ετών

Πέτρα, χρώμα, μολύβι, χαρτί. | Μεταμορφώνοντας και σκηνοθετώντας ένα έργο τέχνης.

Τρία μικρά παιδιά, ο Πέτρος, η Έλλη και ο Στρατής, μια περίεργη επιστήμονας και η βοηθός της θα πραγματοποιήσουν ένα φανταστικό ταξίδι μέσα σε έργα τέχνης. Θα βουτήξουν στα χρώματα, θα ζήσουν απίστευτες περιπέτειες, θα ξεπεράσουν τους φόβους τους, θα δοκιμάσουν τη φιλία τους και θα πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Στο ταξίδι αυτό, ένα laptop, όργανα σχεδίασης υλικά ζωγραφικής αλλά και μια μαγική πέτρα θα τους μυήσουν στα μυστικά της τέχνης και της δημιουργίας.

Συνδυάζοντας τη φαντασία με τη δεξιότητα και τη γνώση, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης και γίνονται και τα ίδια δημιουργοί. Στην παράσταση αυτή, η προβολή των έργων τέχνης συνδυάζεται με πρωτότυπη εικονογράφηση, animation, αφήγηση, κούκλες, μουσική και τραγούδι. Με την Ομάδα Παραμύθι από Μακριά.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 | 17:00-18:00 | Κόστος συμμετοχής: 10€

Ενήλικες

Origami – Η τέχνη του διπλωμένου χαρτιού.

Έχοντας τις ρίζες του στην Ιαπωνία, η άκρως ενδιαφέρουσα τεχνική του Origami, η ιαπωνική χαρτοδιπλωτική, έχει ταξιδέψει και εξελιχθεί μέσα στους αιώνες και έχει κατακτήσει τον κόσμο με την αισθητική της αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις της στη διακόσμηση και όχι μόνο.

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, με την καθοδήγηση της εικαστικού Άρτεμις Κατσαμπάνη –Ohta, θα δημιουργούν διασκεδάζοντας βήμα βήμα απλά και περίπλοκα σχέδια, θα μυηθούν στα μυστικά του Origami και θα εμπνευστούν για να κατασκευάσουν δικές τους διακοσμητικές και χρηστικές δημιουργίες.

3 Φεβρουαρίου 2020 Κουτιά (χρήσιμες εναλλακτικές για κουτιά, μπολ, συσκευασίες).
10 Φεβρουαρίου 2020 Φυτά.
17 Φεβρουαρίου 2020 Ζώα – πλάσματα.
24 Φεβρουαρίου 2020 Modular (σύνθετα σχέδια με παραπάνω από ένα χαρτί).
Δευτέρα, 18:00–19:30 | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

ΣΕΛΦ ART | Ταξιδεύοντας στον ΕΑΥΤΟ με στάσεις σε τέσσερα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Θεματικές συναντήσεις Δραματοθεραπείας. Ανακαλύπτοντας τον ΕΑΥΤΟ (χαρακτηριστικά, εργαλεία, εφόδια) και τους τρόπους που έχει να αντιμετωπίζει/διαχειρίζεται καταστάσεις. Διερευνούμε πώς ο ΕΑΥΤΟΣ αντιδρά, αλληλεπιδρά, δημιουργεί και διαμορφώνει την καθημερινή του πραγματικότητα. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

Δημιουργία προγράμματος Αποστολίδη Λουκία & Καρδάρη Μαίρη. Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας.

4 Φεβρουαρίου 2020 | Ρομαντισμός: Χρωματίζω τις στιγμές μου με συναισθήματα; Ποια η σχέση μου με τα έντονα συναισθήματα, τις μεγάλες ιδέες και το πάθος; Τι σημαίνει για μένα συν-κίνηση, συν-αίσθημα και υπερβολή;

11 Φεβρουαρίου 2020 | Ρεαλισμός-Νατουραλισμός: Είμαι παρόν στο εδώ και τώρα; Πώς μεταφέρω ένα μήνυμα; Είμαι ακριβής και συγκεκριμένος; Έχω τη δυνατότητα να «φωτογραφίζω» την στιγμή ρεαλιστικά, καθημερινά;

18 Φεβρουαρίου 2020 | Ντανταϊσμός: Ποιες είναι οι αντιδράσεις μου στα κοινωνικά ερεθίσματα; Πώς αντιμετωπίζω μια σκληρή συνθήκη είτε προσωπική, είτε κοινωνική; Νιώθω ασφάλεια με το εφήμερο και τη ρευστότητα της κοινωνικής πραγματικότητας;

25 Φεβρουαρίου 2020 | Σουρεαλισμός-Υπερρεαλισμός: Τι σχέση έχω με το αφηρημένο και τη δομή; Ποια η επαφή μου με το χάος και το άγνωστο; Ποια η σχέση μου με την εικόνα (αυτοεικόνα/εικόνα κοινωνίας) και με ποιους τρόπους αντιδρώ, δημιουργώ μια άλλη όταν δεν την εγκρίνω; Ποια είναι η δική μου φανταστική πραγματικότητα;

Τρίτη, 18:00–20:00 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Ο κινηματογράφος ως προέκταση του ορατού.

Βρισκόμαστε, θα έλεγε κανείς, εντός μιας εποχής βασισμένης στις εικόνες. Είναι τέτοια η επιρροή που μας ασκούν καθημερινά, που η ταυτότητα μας, σεξουαλική ή και πολιτική, βρίσκεται σε ενεργό διάλογο με αυτές. Όμως, είναι αξιοσημείωτο να αναρωτηθούμε τι εννοούμε λέγοντας εμπειρία της εικόνας. Αφορά μόνο την οπτική επαφή με τον κόσμο, ή αποτελεί και έκφραση των υπολοίπων αισθήσεων (όπως η αφή ή η ακοή); Ένα απλό παράδειγμα, στο οποίο και θα επικεντρωθούμε, είναι η σχέση μας με την κινηματογραφική – κινούμενη – εικόνα. Ο κινηματογράφος βρίσκεται σε ένα ανοιχτό διάλογο με όλες τις αισθήσεις, καθώς βλέποντας π.χ. ένα λουλούδι εν κινήσει δεν το βλέπουμε μόνο, αλλά το μυρίζουμε ή και το αγγίζουμε.

Ο κινηματογράφος, θα δούμε, είναι από τα βασικότερα επικοινωνιακά μέσα της σύγχρονης εποχής. Μάλιστα, αν χρησιμοποιηθεί ορθά, μπορεί και να μας επαναφέρει ερμηνευτικά στην ίδια τη βιωμένη εμπειρία της ζωής. Βοηθώντας μας να αναστοχαστούμε εμπειρίες, οι οποίες στη φυσική εμπειρία θεωρούνται δεδομένες (εκ των οποίων πολλές διαμορφώνουν την ταυτότητα μας). Θα έρθουμε, έτσι, σε επαφή με φιλοσοφικές θεωρίες όπως του Maurice Merleau-Ponty, του Walter Benjamin, και του Vilém Flusser για τον κινηματογράφο, αλλά και με κείμενα σκηνοθετών, κυρίως του Sergei Eisenstein. Μέσω αυτών θα αντικρύσουμε όχι μόνο με μια θεωρία της εικόνας, αλλά και με μια της ζωής. Με τον Ορέστη Τζιρτζιλάκη, BA (Hons) in Philosophy.

6, 13 Φεβρουαρίου 2020 | Πέμπτη, 18:00–20:00 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€

Locations. Locations. Locations.

Τι κοινό έχουν τα περίφημα πολίτικα yalısı των τούρκικων τηλεοπτικών σειρών, τα μητροπολιτικά τοπία δράσης ηρώων, όπως ο James Bond ή τα μαγικά φυσικά τοπία του Lord of the Rings και του Game of Thrones;

Γνώριμοι καθημερινοί τόποι και αστικά τοπία της «Διπλανής Πόρτας», ιδιαίτεροι αρχιτεκτονικοί προορισμοί και τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και εξωτικοί φυσικοί προορισμοί που ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε, καταγράφονται μέσα από τον κινηματογραφικό ή τον τηλεοπτικό φακό και χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν την εποχή τους ή να σηματοδοτήσουν το πολιτισμικό πλαίσιο δράσης του ήρωα. Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε και θα συζητήσουμε την σημασία των επιλογών αυτών, και την επίδραση του κινηματογραφικού χώρου στην παραγωγή της σύγχρονης οπτικής αντίληψής μας για την πόλη και το περιβάλλον. Με την αρχιτέκτονα/πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

7, 14 Φεβρουαρίου 2020 | Παρασκευή, 18:00–20:00 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€

Φωτογραφία και άλλες τέχνες.

18 Φεβρουαρίου 2020 | Μια διερεύνηση του φωτογραφικού τοπίου από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
25 Φεβρουαρίου 2020 | Εξπρεσιονισμός και φωτογραφία. Μια παλιά σχέση αναδημιουργείται.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος.

Τρίτη, 18:00–20:00 | Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120€ | Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€ | Τελική ημερομηνία εγγραφών: 2 Μαρτίου 2020

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη.

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η ανάγνωση – «αποκωδικοποίηση» της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πριν από επτά χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Κατερίνα Βασιλικού διδασκαλία – διεύθυνση, Μιχάλης Χανός πιάνο.

Κάθε Σάββατο από 5 Οκτωβρίου 2019 έως 27 Ιουνίου 2020 | (εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 14, 28/12, 4/01, 18, 25/04). | Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00 | Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα