Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς που αφήσαμε πίσω μας, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα πλήρες και επιτυχημένο εκδοτικό πρόγραμμα. Το 2015 κυκλοφόρησαν με επιτυχία νέες σειρές παιδικών βιβλίων υψηλής αισθητικής, όπως τα «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» με κείμενα του Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, εμπλουτίστηκαν διαχρονικές σειρές όπως «Η πρώτη μου Ιστορία» του Φίλιππου Μανδηλαρά με εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια και οι «Τρελοδαγκωνίτσες» της Λήδας Βαρβαρούση, ενώ οι νεότεροι μικροί αναγνώστες γνώρισαν την πλέον κλασική σειρά ξένης παιδικής λογοτεχνίας «Τόξο» με νέα εξώφυλλα από την ομάδα Polkadot. Η χρονιά σημαδεύτηκε από την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου ιστορίας «Καταστροφές και Θρίαμβοι: οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» του Στάθη Ν. Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale και έκλεισε με την επίσημη βράβευση της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού βιβλίου για το μυθιστόρημα «Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει».

Το εκδοτικό πρόγραμμα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2016 περιλαμβάνει νέες σημαντικές συνεργασίες με βραβευμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, τον εμπλουτισμό των σειρών που έχουν αγαπηθεί από παιδιά και γονείς, νέους τίτλους εκπαιδευτικών βιβλίων για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αλλά και την κυκλοφορία επιλεγμένων τίτλων πολιτικής, οικονομίας και ιστορίας. Τέλος και καθώς θα προχωράει η χρονιά, θα κυκλοφορήσουν νέες σειρές βιβλίων λογοτεχνίας και δοκιμίων, πάντα με την ποιότητα που χαρακτηρίζει από το 1953 τις εκδόσεις μας.

Παρακάτω ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή του εκδοτικού προγράμματος των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2016:

Παιδικό Βιβλίο

Το 2016 ξεκινάει με την κυκλοφορία της νέας σειράς εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά με τίτλο «Ταξίδια στη Μυθολογία» από την πολυβραβευμένη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου. Με εικονογράφηση και καλλιτεχνικό σχεδιασμό της Ίριδας Σαμαρτζή, η σειρά θα αποτελείται από τέσσερις βιβλία και καλύπτει τις βασικές γνώσεις ελληνικής μυθολογίας, με τον ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης της καταξιωμένης συγγραφέως.

Το 2016 είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και ο Φίλιππος Μανδηλαράς παρουσιάζει την ιστορία τους στα μικρά παιδιά με το νέο βιβλίο της σειράς «Η πρώτη μου Ιστορία» με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες», πάντα με εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Στην ίδια σειρά, θα κυκλοφορήσει την άνοιξη και η ιστορία της Κρήτης στο βιβλίο με τίτλο «Από το Μίνωα στην μάχη της Κρήτης».

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή θα προσθέσουν νέα βιβλία στην σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» διασκευάζοντας σε εικονογραφημένη μορφή για μικρά παιδιά δύο ακόμα έργα του διάσημου συγγραφέα. Επίσης νέοι τίτλοι θα προστεθούν στις επιτυχημένες μας σειρές «Τα ζουζουνάκια» και «Το μικρό λυκάκι» του Antoon Krings αλλά και στην σειρά «Ο λύκος Ζαχαρίας» της Orianne Lallemand.

Στην κατηγορία του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου θα κυκλοφορήσει το νέο παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου με τίτλο «Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!» με εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση, καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι ξένων δημιουργών όπως το διεθνώς πολυβραβευμένο «Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο!» του Mo Willems, το «Το κόκκινο σκουφάκι» μια αστεία παραλλαγή του μύθου της Κοκκινοσκουφίτσας από τον Agostino Traini και το «Γκρρρρ!», μία ιστορία για τη φιλία από τον Rob Biddulph.

Τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διαβάσουν αλλά και να μάθουν με νέα βιβλία με τους αγαπημένους παιδικούς ήρωες όπως «Το μικρό μου πόνυ», τα «Baby Looney Tunes» και τα «Angry Birds» αλλά και έναν ακόμα ήρωα έκπληξη, που θα ανακοινωθεί την άνοιξη!

Παιδική – Εφηβική Λογοτεχνία

Ο λατρεμένος ήρωας των παιδιών Τομ Γκέιτς επιστρέφει και φέτος με το έβδομο βιβλίο της ομώνυμης σειράς της Liz Pichon, σε μετάφραση της Χαράς Γιαννακοπούλου, ενώ για τα μικρότερα παιδιά θα κυκλοφορήσουν στην σειρά παιδικής λογοτεχνίας «Πετάει Πετάει» νέα βιβλία από την Εύη Τσιτιρίδου και τη Μανίνα Ζουμπουλάκη.

Το 2015 κυκλοφόρησαν με επιτυχία δύο σειρές εφηβικής λογοτεχνίας, οι οποίες θα συνεχιστούν και συγκεκριμένα την άνοιξη θα κυκλοφορήσει ο νέος τίτλος στην σειρά «Φυτά στη Μόδα» με το ιδιαίτερο χιούμορ της Holly Smale και η συνέχεια της περιπέτειας της Μάρε που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος της σειράς της Victoria Aveyard με τίτλο «Κόκκινη Βασίλισσα».

Το Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσουν επίσης δύο βιβλία που θα λατρέψουν όλοι οι έφηβοι καθώς περικλείουν όλα τα μυστικά της εφηβικής ζωής που ανυπομονούν να ανακαλύψουν αλλά δεν τολμούν να ρωτήσουν όπως οι προσωπικές σχέσεις, η κοινωνική ζωή και η σεξουαλική αφύπνιση. Ο James Dawson και η Hayley Long απαντούν στα έφηβα παιδιά άμεσα, απλά και πολύ χιούμορ, σε όλα τα «άχαρα» ερωτήματα που προκύπτουν κατά την μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία. «Το να είσαι αγόρι» και «Το να είσαι κορίτσι» απευθύνονται

αποκλειστικά σε εφήβους και θα είναι τα βιβλία που βοηθήσουν τους γονείς -χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν- να αντιμετωπίσουν κάθε ιδιαίτερη και δύσκολη εφηβική ερώτηση!

Τέλος το 2016 θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η επανακυκλοφορία όλων των τίτλων της σειράς παιδικής ξένης κλασικής λογοτεχνίας «Τόξο» με τα μοντέρνα εξώφυλλα της ομάδας Polkadot!

Το φθινόπωρο του 2016 μία ανανεωμένη και εμπλουτισμένη ποικιλία εκπαιδευτικών βιβλίων για την προσχολική, πρωτοσχολική και σχολική ηλικία θα βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Νέοι τίτλοι, από τους καταξιωμένους και έγκυρους συγγραφείς – εκπαιδευτικούς  Ευαγγελία Δεσύπρη, Γιάννη Ζαχαρόπουλο κ.α., οι οποίοι εντάσσουν χρόνια εμπειρίας στα πλέον χρηστικά βιβλία που απαντούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες της σημερινής εποχής. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών βιβλίων θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Πολιτική – Ιστορία – Οικονομία

Το Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει το πολύ επίκαιρο βιβλίο του Guy Verhofstadt, προέδρου της συμμαχίας φιλελεύθερων και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο  και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, με τίτλο «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ιδανικού». Η ελληνική έκδοση έχει ενημερωθεί με τις τελευταίες προσθήκες σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και ειδικό πρόλογο του συγγραφέα για τους Έλληνες αναγνώστες. Στο βιβλίο ο συγγραφέας αφηγείται πώς το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης εκφυλίζεται, λόγω της ατολμίας των ηγετών, σε ένα ανούσιο γραφειοκρατικό οικοδόμημα και υποδεικνύει σαν μόνη λύση ένα μεγάλο άλμα προς μία δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Το βιβλίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ειδικό κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Το Μάρτιο θα κυκλοφορήσει το πολυσυζητημένο βιβλίο του ιστορικού Stefan Ihrig που εκδόθηκε από το Harvard University Press με τίτλο «Ο Ατατούρκ και οι Ναζί». Το βιβλίο έχει προκαλέσει ήδη τη διεθνή προσοχή, καθώς στοιχειοθετεί πειστικά την άποψη ότι οι Γερμανοί ναζιστές βρήκαν στον Κεμάλ Ατατούρκ έναν δάσκαλο του ολοκληρωτισμού, που τον περιέβαλαν με θαυμασμό και βασίστηκαν στο παράδειγμα του για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αδίστακτων μεθόδων τους.

Την άνοιξη αναμένουμε επίσης την τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του best seller του Στάθη Ν. Καλύβα «Καταστροφές και Θρίαμβοι: οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» με ενσωμάτωση των νεότερων εξελίξεων στην χώρα μας.

Το καλοκαίρι, σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία στις ΗΠΑ, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το νέο βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Joseph Stiglitz. Στο νέο του πόνημα ο διάσημος οικονομολόγος μελετάει το ευρώ και αναλύει πώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την δομή της ένωσης.

Μέσα στη φετινή χρονιά θα παρουσιάσουμε μια νέα σειρά δοκιμίων, γνωστών και έγκυρων συγγραφέων, η οποία θα συζητηθεί, καθώς καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Επιπλέον, στο εκδοτικό μας πρόγραμμα θα προστεθούν νέοι τίτλοι ιστορικού, οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι βρίσκονται στην φάση του εκδοτικού σχεδιασμού και θα ανακοινώνονται σταδιακά τους προσεχείς μήνες.

Λογοτεχνία

Το 2015 ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματος της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τίτλο «Αόρατα Κορίτσια», στο οποίο τρεις γενιές γυναικών -κρυμμένες πίσω από αντρικές ταυτότητες- αφηγούνται τις ιστορίες τους και με την γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον Σουηδό συγγραφέα Jonas Karlsson μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα με καφκικό χιούμορ με τίτλο «Το τιμολόγιο».

Τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει το αστυνομικό μυθιστόρημα της Σουηδής Ninni Schulman με τίτλο «Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά». Πρόκειται για μία δυνατή ιστορία διαλεύκανσης μίας δολοφονίας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές που θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη!

Την άνοιξη του 2016 θα κυκλοφορήσει μία ιδιαίτερη σειρά ξένης κλασικής λογοτεχνίας, με επιλεγμένα έργα πολύ σημαντικών συγγραφέων σε μοναδικές μεταφράσεις που έλειπαν καιρό από την ελληνική αγορά και το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου και σε αποκλειστικότητα το «Ανατολικά της Εδέμ» ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του John Steinbeck.

Το εκδοτικό μας πρόγραμμα για το 2016 θα εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα βιβλία, τα οποία και θα ανακοινώνονται σταδιακά.