Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος πολέμου των Κρητών του Καλλίνικου Κριτοβουλίδη (τέταρτος τόμος της σειράς «Κείμενα Μνήμης»), με εισαγωγή, επιστημονική επιμέλεια και σχόλια της ιστορικού Ελευθερίας Ζέη. Τα Απομνημονεύματα του Κριτοβουλίδη αποτελούν τη σημαντικότερη μαρτυρία για την επαναστατημένη κοινωνία της Κρήτης την περίοδο 1821-1830, αλλά και των σχέσεών της με την Επανάσταση στον ηπειρωτικό χώρο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Μανόλης Δρακάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και η Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συντονίζει η Νίκη Μαρωνίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.