Πάνε μόλις λίγα χρόνια που η νεαρή ερμηνεύτρια Ειρήνη Σκυλακάκη έκανε το αγγλόφωνο ντεμπούτο της στο μουσικό τοπίο. Εγχείρημα εν μέρει δύσκολο για έναν χώρο που, όπως λέει και η ίδια, “κυριαρχούν” οι ελληνικοί στίχοι και ήχοι. Όμως, κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο με την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, “Wrong direction”, όσο και με την επόμενη, “Before dawn”.

Πλέον, έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο, κάνει νέα ανοίγματα με δυναμικές συνεργασίες και πειραματισμούς. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο τρίτος, ολοκαίνουριος δίσκος της, “Matterless” που σηματοδοτεί και τη συνεργασία με τον διάσημο παραγωγό Danton Supple. Αυτόν τον δίσκο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο gazarte στις 28 Δεκεμβρίου και τη ρωτήσαμε τόσο για την ενδιαφέρουσα αυτή παραγωγή, όσο και την εμπειρία του νέου ξεκινήματος στο εξωτερικό.


– Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο σας άλμπουμ, με τίτλο «Matterless». Μιλήστε μας για το περιεχόμενο αυτής της δισκογραφικής δουλειάς.

Το ‘Matterless’ περιλαμβάνει δέκα τραγούδια που έγραψα στο Λονδίνο, προσπαθώντας να δω τον κόσμο από πολύ μακριά, τόσο που η πραγματικότητα και τα προβλήματά μας να φαίνονται μηδαμινά, ασήμαντα, άυλα. Μιλάνε για την ματαιότητα, τις αντιθέσεις στον έρωτα, την αγάπη ως απόλυτη θεραπεία και σωτηρία. Είναι ένας σκοτεινός δίσκος ο οποίος όμως μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα.

–  Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο μουσικό ύφος των τραγουδιών, σε σχέση με παλαιότερες δημιουργίες;

Το μουσικό ύφος των τραγουδιών του δίσκου, στη γέννησή τους, είναι πολύ κοντινό με τα προηγούμενα τραγούδια μου και η ηχογράφηση, όπως και στο παρελθόν, έγινε με φυσικά όργανα. Στη συνέχεια όμως, ο παραγωγός του δίσκου Danton Supple, πειραματίστηκε πολύ με τους ήχους και το τελικό αποτέλεσμα είναι αισθητά διαφορετικό.

– Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για την συνεργασία με τον παραγωγό Danton Supple; Πώς προέκυψε και τι περαιτέρω αποκομίσατε σαν καλλιτέχνιδα μέσα από όλο αυτό;

Με τον Danton γνωριστήκαμε αρκετά συμπτωματικά, μέσω μίας κοινής μας φίλης.  Άκουσε τις προηγούμενες δουλειές μου και δέχτηκε να κάνουμε μαζί τον τρίτο μου δίσκο. Η συνεργασία μας ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το X&Y των Coldplay είναι από τους αγαπημένους μου δίσκους όλων των εποχών και το να βλέπω από κοντά πώς δουλεύει ένας άνθρωπος, του οποίου το έργο θαυμάζω τόσο πολύ, ήταν για μένα εμπειρία ζωής. Αποκόμισα πολλά και σημαντικά, από αυτή τη συνεργασία, πολλά από αυτά τόσο άυλα που δεν περιγράφονται. Αποκόμισα το Matterless.

– Έχοντας πλέον ως έδρα το Λονδίνο, ποια θα λέγατε πως είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Αγγλία σε έναν δημιουργό, ως προς την επαγγελματική και μουσική του εξέλιξη;

Για εμένα είναι δύο: Τα συνεχή live και η δυνατότητα networking και συνεργασιών με πολύ σημαντικούς επαγγελματίες, με παγκόσμια άποψη και αισθητική.

– Πριν την μετακόμισή σας εκεί, εργαστήκατε κάποια χρόνια και στην Ελλάδα, εισπράττοντας μεγάλη αγάπη από το κοινό. Πώς κρίνετε πλέον την διαμόρφωση του ελληνικού μουσικού τοπίου, με την απόσταση που προσφέρει ίσως, μια εγκατάσταση στο εξωτερικό;

Το ελληνικό μουσικό κοινό έχει συναίσθημα και παλμό. Γι’ αυτό και σημαντικοί καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο έρχονται και ξαναέρχονται στην Ελλάδα. Από την άλλη, όσο η έδρα μου ήταν στην Ελλάδα ένιωθα πως στο δικό μου είδος μουσικής και στο κομμάτι των συναυλιών, είχα πολύ λίγες επιλογές λόγω της απόλυτης κυριαρχίας της ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι δυνατότητες για μία ελληνίδα που γράφει αγγλόφωνα τραγούδια είναι σαφώς περιορισμένες.

–  Τι κατά τη γνώμη σας χρειάζεται ένας μουσικός σήμερα για να ξεχωρίσει και να ακουστεί η δουλειά του, σε μια εποχή τέτοιας «υπερπροσφοράς» ταλέντων;

Επιμονή, ταλέντο και εργατικότητα. Νομίζω πως η τέχνη δεν έχει να κάνει με πυροτεχνήματα. Έχει να κάνει με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα. Ένας καλλιτέχνης οφείλει να προσπαθεί κοιτώντας μακριά στον χρόνο.

– Εκτός από την πρώτη παρουσίαση του δίσκου στο Gazarte, ετοιμάζετε κάποιες ακόμα εμφανίσεις αυτόν τον καιρό σε Ελλάδα ή εξωτερικό;

Έχω κανονίσει κάποιες εμφανίσεις στο Λονδίνο ξεκινώντας με το Islington στις 22 Φεβρουαρίου με την υπέροχη καλλιτέχνιδα και φίλη Κατερίνα Ντούσκα.

– Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι δημιουργικές φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Όσο ζω να γράφω μουσική και να προσπαθώ να αγγίξω ανθρώπους μέσα από τη μουσική μου.


Διαβάστε επίσης: 

Η Ειρήνη Σκυλακάκη παρουσιάζει νέο άλμπουμ με ένα live στο Gazarte