Το Campθα φιλοξενήσει τις εικαστικές δράσεις του Γ’ Εργαστηρίου Γλυπτικής και του Γ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Οργανική Ύλη και Ψευδαίσθηση”, το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου 2013.

 

ΙάνθηΑγγελίογλου, 2013

Τίτλος: για τον Παπαλάνγκι

Διάρκεια περίπου 15 λεπτά

Πέτρες, κοχύλια, σχέδια παιδιών, αποσπάσματα από την ομιλία ενός «άγριου», του φύλαρχου Τουιάβιι, από το νησί Τιαβέα του Ειρηνικού, κλείνονται σε μικρές θηκούλες και γίνονται φυλαχτά για να δοθούν στους παρευρισκόμενους. Με αφορμή σκέψεις για τον Παπαλάνγκι* αυτόν που χάνει τη ζωή του κάνοντας συνέχεια δουλείες για να βγάλει λεφτά, φοράει ρούχα γιατί ντρέπεται να δείξει το σώμα του, μένει σε μπαούλα και δεν ξέρει τον διπλανό του, σκέφτεται από το πρωί ως το βράδυ γιατί δεν θέλει να θεωρείται κουτός, πηγαίνει στο σινεμά νομίζοντας ότι διασκεδάζει, διαβάζει εφημερίδες δήθεν για ενημέρωση, έχει θεοποιήσει τις μηχανές και το επάγγελμά του, δηλαδή για τον σύγχρονο άνθρωπο όπως τον είδε ένας «απολίτιστός» στις αρχές του περασμένου αιώνα. Σε μια προσπάθεια να αναγνωρισθεί η γνήσια ζωή.

*Από το βιβλίο Ο Παπαλάνγκι, Έριχ Σόερμαν, εκδόσεις Ύψιλον

 

Αντώνης Αντωνίου, 2013

Τίτλος: Είμαι;

Διάρκεια περίπου 10 λεπτά

 

Αναζητώντας το πρόσωπο μου, ξέχασα να γράφω.

 

Φίλιππος Βασιλείου, 2013

Τίτλος: Εν εργώ

Διάρκεια περίπου 10 λεπτά

 

Ο Βασιλείου Φίλιππος γίνεται μέρος των κατασκευών του ,  γίνεται μέρος της τέχνης  του, γίνεται η μηχανή της μηχανής βασιζόμενος στη θεωρία του Ηράκλειτου  ‘ τὸ ἀντίξουν συμφέρον καὶ ἐκ τῶν διαφερόντων καλλίστην ἁρμονίαν ‘ 

Το αντίθετο συγκλίνει, και απ’ τις διαφορές (γεννιέται) η πιο όμορφη αρμονία, και τα πάντα γίνονται με τη διχόνοια. βάζοντας το ανθρώπινο σώμα και νου να εκ – παιδευτούν πάνω σε αυτές .

 

Αυτό που δεν είναι ευνοϊκό, μας φέρνει πιο κοντά. Ως εκ τούτου μας συμφέρει. Ακόμα όμως κι όταν ερχόμαστε κοντά, δεν είναι σίγουρο ότι θα “δέσουμε” αρμονικά. Προϋπόθεση για να υπάρξει αρμονικό δέσιμο και αρμονική συνεργασία, είναι να συνεισφέρει ο καθένας τη διαφορετικότητά του.

 

Graam (Κώστας Γκαραμέτσης), 2013

Τίτλος: Phenosis /1

Διάρκεια περίπου 12 λεπτά

 

Στην performance ¨Phenosis /1¨,o καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα ίδια του μαλλιά, ένα αντικείμενο μνήμης και παρελθοντικής ταυτότητας, για να δημιουργήσει μια νέα, παραμορφωτική και ζωώδη ταυτότητα. Τα ίδια τα μαλλιά ως επέκταση του σώματος, ιχνογραφούν και αποτυπώνουν τυχαία την εσωτερική διαδρομή του σώματος του καλλιτέχνη.

 

 

Performer_ Graam (Κώστας Γκαραμέτσης)

Τσέλο_Βασίλης Τσαρνάς

Μουσική_Σταύρος Σακελλαρίου

 

Νίκη Ζαχαρή, 2013

Τίτλος: Γήμητρα

Διάρκεια περίπου 8 λεπτά

 

Έκρηξη συντάραξε την Ανυπαρξία του κενού: Γήμητρα.

 

 

Τίτλος: Performance

Διάρκεια: performance σεσυνεχήροή (long run performance)

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε  πως υπάρχουν διάφορα επίπεδα επικοινωνίας ανάμεσα σε γνωστούς και αγνώστους. Ας μάθουμε να ακούμε με τα μάτια μας και ας δώσαμε σημασία στην έκφραση του προσώπου του συνομιλητή μας. Ας παρατηρήσουμε τις κινήσεις του, πως περπατά, πως τον αντιλαμβάνονται οι γύρω του. Η συμβατική επικοινωνία ανατρέπεται καθώς το βλέμμα λειτουργεί μόνον του και η φωνή απουσιάζει.

 

ΙωάνναΜαθοπούλου, 2012.

Χωρίςτίτλο, performance & video installation

Διάρκεια: περίπου 7 λεπτά.

Η performance διαπραγματεύεται την έννοια του «έργου» ως σκοπού, εκλυόμενης ενέργειας, διάρκειας, αποτελέσματος. Το σώμα παίρνει και δίνει διαταγές, είναι παρόν και απέχει. Κάθε στιγμή , η σχέση σώματος – έργου διαφοροποιείται.

 

Μαρία Μεθυμάκη

Τίτλος: Θεοσεσύα

Διάρκεια: performance σε συνεχή ροή (longrunperformance)

Η σύνθεση της γλυπτικής και της κίνησης σε ένα αντι-κείμενο, αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα μελέτης της συγκεκριμένης παρουσίασης. Χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο αυτών των τεχνών εξιστορείται ένα μέρος της ζωής ενός προσώπου, της Θεοσεσύας. Η Θεοσεσύα- γυναίκα του Δένειμου- ξεκουράζεται.

 

BeskidaKraja, 2013

Τίτλος: 23

Διάρκεια περίπου 10 λεπτά

 

Νότα Πατεριμού, 2013

 

Τίτλος: Ανάμνηση μελλοντικής πτήσης

Διάρκεια περίπου 5 λεπτά

 

Μια ενοχλητική καμπούρα πίσω σου, ένα αυχενικό…

μπορεί και να ‘ναι τα συρρικνωμένα φτερά σου που ποτέ δεν εμπιστεύτηκες.

Τα φτερά σου θυμούνται

τα μακρινά ταξίδια που θα γίνουν…

 

ΜαρίαΣμαργιαννάκη, 2013

Τιτλος: Σίσυφος

Διάρκεια: performance σε συνεχή ροή (long run performance)

«Οι Θεοί καταδίκασαν τον Σίσυφο να κυλάει μια τεράστια στρογγυλή πέτρα μέχρι την κορυφή ενός λόφου και μόλις φτάνει στην κορυφή, η πέτρα να κατρακυλάει πάλι πίσω στη βάση του λόφου αναγκάζοντάς τον να αρχίσει το έργο του από την αρχή.

Βλέπετε, οι Θεοί είχαν σκεφτεί, και κάπως δικαιολογημένα, πως δεν υπάρχει πιο φοβερή τιμωρία απ’ την ανώφελη και ανέλπιδη εργασία.» (Albert Camus )

 

Θοδωρής Τράμπας, 2013

Τίτλος: Σκουπίδια

Διάρκεια περίπου 15 λεπτά

Η performance πραγματεύεται την εξαθλίωση του συγχρόνου ανθρώπου και την εσωτερική του ανάγκη για φυγή, την εμπλοκή του σώματος με τα σκουπίδια ως αντικείμενο μιας καταναλωτικής κοινωνίας. Η δράση αυτή τον μεταμορφώνει σε ένα ζωντανό σκουπίδι.