Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια του Εύη Γαβριηλίδη.

Ένας από τους μεγαλύτερους ανθρώπους του θεάτρουτης Κύπρου, πρώην διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, από σήμερα δεν είναι κοντά μας.

Για σχεδόν 60 χρόνια στο σανίδι, ο Εύης Γαβριηλίδης, ήταν πρωτοπόρος της ανάπτυξης του θεάτρου στην Κύπρο. Ήταν ο πρώτος διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου από το 1975 έως και το 1989 και μέχρι πρόσφατα εξακολουθούσε να ερμηνεύει και να σκηνοθετεί στην Κύπρο και την Ελλάδα για το ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο και άλλα θεατρικά σχήματα.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Λίγα Λόγια για τον Εύη Γαβριηλίδη

Ο Εύης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1929. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές και πρωτοπόρους του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν  το 1952. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Λονδίνο και στο Σικάγο, και ειδικεύτηκε στην τηλεοπτική σκηνοθεσία, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.

Εργάστηκε ως ηθοποιός σε θιάσους της Αθήνας και το 1959 ξεκίνησε στην Κύπρο τη πρώτη του συνεργασία ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ. Την επόμενη χρονιά, σε συνεργασία με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» σκηνοθέτησε το αντιπολεμικό δράμα του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου».

Στη συνέχεια,  σκηνοθέτησε την πρώτη παραγωγή αρχαίου δράματος από κυπριακό επαγγελματικό θίασο, στον νεοϊδρυθέντα ΟΘΑΚ: τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.

Το 1975 ανέλαβε τη διοίκηση του ΘΟΚ, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1989, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες παραγωγές ανάμεσα στις οποίες: «Οθέλλος»,  «Βυσσινόκηπος», «Φιλουμένα Μαρτουράνο», «Ματωμένος Γάμος», «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», «Σφήκες», «Όρνιθες»,  «Το Γαϊτανάκι του έρωτα», «Επιτρέποντες»,«Σαμία», «Δωδέκατη Νύχτα».

Στην Ελλάδα ο Γαβριηλίδης δούλεψε δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Κώστας Ρηγόπουλος, η Κάκια Αναλυτή και ο Δημήτρης Χορν ενώ σκηνοθέτησε και κωμωδίες του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο.

Τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ στην πρώτη τελετή το 2001 και με το Αριστείο Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών, το 2005.

Ο Εύης Γαβρηιλίδης, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, σκηνοθετώντας το 1994 την «Κατάληψη» του Μανόλη Κορρέ.

Από το Εθνικό Θέατρο
www.n-t.gr