Έχοντας σκηνογραφήσει πάνω από 500 έργα, με τελευταίο το “Ψηλά από τη γέφυρα” που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία της συζύγου του, Νικαίτης Κοντούρη, και έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες κοστούμια για μεγάλες παραγωγές, ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Παναγιώτη Τέτση και Παύλο Μοσχίδη, αποφοιτώντας το 1965. Το 1968 ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία, σκηνογραφώντας το έργο Ταρτούφος [Tartuffe], στο ΚΘΒΕ.

Μέχρι σήμερα, έχει σκηνογραφήσει έργα όλων των ειδών: όπερα, αρχαίο δράμα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις κ.ά. Συνεργάστηκε με θέατρα στην Ελλάδα (ΚΘΒΕ, Αμφιθέατρο, Εθνικό Θέατρο), με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με θεατρικές σκηνές πόλεων της Ευρώπης (Ντύσσελντορφ, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη, Ζυρίχη, Λουκέρνη, Τύμπινγκεν, Μόσχα, Βιντσέντζα) και των ΗΠΑ. Δημιούργησε σκηνικά για παρουσιάσεις έργων σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ισπανία, Γερμανία κ.α), καθώς και για κινηματογραφικές ταινίες.

Μεταξύ άλλων έχει σκηνογραφήσει τα θεατρικά έργα: Εκκλησιάζουσες, Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας [A midsummer night’s dream], Ονειρόδραμα [Ett drömspel], Ηλέκτρα, Ιππόλυτος, Δεσποινίς Τζούλια [Fröken Julie], Φτωχέ φονιά [Poor murderer], Βρυκόλακες [Gengangere], Ο γυάλινος κόσμος [The glass menagerie], Πέρσες, Ορέστης κ.ά. Βραβεύτηκε τρεις για τα κουστούμια σε κινηματογραφικές παραγωγές. Του απονεμήθηκε Ασημένιο Μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial (1995, 2003) και το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (Αθήνα, 1998). Διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε με την ΕΛΣ από το 1971.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας, συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες του θεάτρου: Μινωτή, Θεοδοσιάδη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Παπαγεωργίου, Κοντούρη, Τερζόπουλο, Βογιατζή, Αντύπα, αλλά και του κινηματογράφου, όπως με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Το λιβάδι που δακρύζει (2004) | Σκηνογραφία-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μεταξύ των βραβείων που του έχουν απονεμηθεί είναι: δύο φορές το Ασημένιο Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας Κουαντρενιάλ της Πράγας (1995 και 2003), το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για τα σκηνικά της παράστασης «Η νύχτα της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου (1998), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, και το κρατικό βραβείο για τα κοστούμια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998).

Από την παράσταση “Ψηλά από τη γέφυρα”, Άρθουρ Μίλλερ – Εθνικό Θέατρο. 2018. Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη, Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου