Το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου 2015, έφυγε από την ζωή ο Διαγόρας Χρονόπουλος, σε ηλικία 76 ετών. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, δάσκαλος και παραγωγός έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο, με την οποία πάλευε τους τελευταίους μήνες..

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960).

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα ,σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την Ελληνική Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο.

Είχε διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία οχτώ χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, μετά την επιτυχημένη δεκαετή θητεία του (2004 – 2014), αποχώρησε έναν χρόνο πριν, τέτοια εποχή, από την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης και πρότεινε την ανάθεση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Θεάτρου στην Μαριάννα Κάλμπαρη για την επόμενη τριετία.  

Συνέχισε όμως να προσφέρει την βοήθεια και την εμπειρία του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και παρέμεινε στην θέση του Διευθυντού Σπουδών της Δραματικής Σχολής του θεάτρου.

Είχε διατελέσει:  Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της ‘Ενωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1,Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2004 – 2014).

Τέλος, είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.