“Αν θες ο Ντμίτρι Ντμιτρίεβιτς να γράψει κάτι για σένα, η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι ποτέ μην το ζητήσεις, ούτε καν να του το συζητήσεις”. Και ήταν αυτή η σοφή υπόδειξη της Νίνα Σοστακόβιτς προς τον κορυφαίο βιολοντσελίστα και μαέστρο Μστισλάβ «Σλάβα» Ροστροπόβιτς, που φαίνεται ότι επέτρεψε τη δημιουργία του Πρώτου Κοντσέρτου για βιολοντσέλο σε μι ύφεση μείζονα, τον Αύγουστο του 1959.”

Η πρωτότυπη σύνθεση ανοίγει την τέταρτη συναυλία του Κύκλου Σολίστ της ΚΟΑ, με τον Κορυφαίο Β’ στα Βιολοντσέλα, Άγγελο Λιακάκη να εγγυάται το συγκινησιακά φορτισμένο σολιστικό μέρος. Η βραδιά κορυφώνεται με την Τέταρτη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Ρόμπερτ Σούμαν, την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε Συμφωνία της Κλάρας, αφιερώνοντάς τη στην σύζυγό του Κλάρα Βηκ.

Μια σύνθεση, η οποία διακρίνεται για τη σύλληψή της ως ενότητα χωρίς διακοπές ανάμεσα στα μέρη, αλλά και τη μετάβαση από τη δραματική και αγωνιώδη ατμόσφαιρα προς μία διάθεση πηγαίας αισιοδοξίας και ευθυμίας. Στο πόντιουμ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός.

Το σχόλιο του σολίστ
“Είναι αυτονόητη η χαρά μου που θα βρίσκομαι ως σολίστ ανάμεσα στους συναδέλφους μου. Θα δουλέψουμε ένα από τα συναρπαστικότερα έργα του ρεπερτορίου του βιολοντσέλου, το Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς: έχω κάθε λόγο να έχω μια γλυκιά ανυπομονησία!”

Το σχόλιο του μαέστρου
“Επέλεξα τα συγκεκριμένα έργα γιατί προέρχονται από τη δημιουργική φλόγα δύο πολύ ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, εξέφρασαν την εσωτερική τους ένταση μέσα από τη μουσική τους, ξεπερνώντας όλες τις εξωτερικές αντιξοότητες. Πρόκειται για δυο απαιτητικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που μας καθηλώνουν με τη μουσική τους ιδιοφυΐα. Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστώ στο έργο του Σοστακόβιτς, με έναν από τους πιο ταλαντούχους και καταξιωμένους σολίστες της ΚΟΑ, τον βιολοντσελίστα Άγγελο Λιακάκη.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906-1975)
Κοντσέρτο αρ. 1 για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 107

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ (1810–1856)
Συμφωνία αρ. 4 σε ρε ελάσσονα, έργο 120

ΣΟΛΙΣΤ
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λουκάς Καρυτινός