Οι «Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα» είναι μια παράσταση για εφήβους όλων των ηλικιών, μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή, που αντλεί θέματα, προβληματισμούς, εικόνες και ήχους από τη σκέψη ότι η φύση δεν γνωρίζει κρίση, και μέσα από μια παιγνιώδη αφήγηση κρυφοκοιτάζει ένα ολόκληρο σύμπαν πιθανοτήτων και δυνατοτήτων που διανοίγεται μπροστά μας.

«Εδώ έξω, πίσω από αυτά τα ερείπια, υπάρχουν όσα μας βοήθησαν να φτάσουμε εδώ και τώρα μας είναι άχρηστα. Βλαβερά. Δεν τα βλέπουμε, αλλά είναι εκεί. Τα προβλήματα. Αλλά και η λύση τους, εκεί είναι.

Τη ζωή σου μπορείς να την ξεκινήσεις και την τελευταία στιγμή. Υπάρχει πάντα κι άλλος δρόμος. Υπάρχουν είδη μανιταριών που μπορούν να διαλύσουν και να μεταβολίσουν το πλαστικό, να μετατρέψουν την πολυουρεθάνη σε οργανική ύλη. Υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχει χρόνος».

Τέσσερα πρόσωπα αναζητούν αρμούς και ρωγμές σε έναν χώρο που τους συνδέει με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη μνήμη, που τους συνδέει τελικά μεταξύ τους. Με στόχο να δημιουργήσουν κάτι με ό,τι βρίσκεται στην διάθεσή τους, πασχίζοντας να αφήσουν πίσω τους ίχνη κι όχι μόνο ερείπια, αναζητούν τις αξίες των υλικών και των σκέψεων. Προσπαθούν να κατανοήσουν τις αλλαγές και να βρουν τη θέση τους σε αυτό το ευμετάβλητο σύμπαν. Μπαίνουν σε έναν κόσμο υπό διαμόρφωση και διαμορφώνονται μαζί του. Ισορροπούν μεταξύ βαρύτητας και ελαφρότητας, σε ένα παιχνίδι με τα υλικά, το φως, την μουσική και την ποίηση. Δρουν και μετατοπίζονται. Μεταβάλλουν τον χώρο και μεταβάλλονται από αυτόν.

«Τότε. Την στιγμή που ο άνθρωπος σήκωσε για πρώτη φορά στο χέρι του την πέτρα και κατάλαβε ότι μπορούσε να την μετατρέψει σε κάτι άλλο. Τότε, δεν ήταν μόνο αυτός που άλλαζε την πέτρα – την ίδια στιγμή, η πέτρα τον άλλαζε. Του έδινε επιλογές, του έβαζε ιδέες, διλήμματα. Εργαλείο, ή όπλο;»

Συντελεστές

Κείμενο: Αλέξανδρος Λαβράνος, Δημήτρης Πασσάς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πασσάς
Δραματουργία: Αλέξανδρος Λαβράνος
Μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Σκηνικά: Σοφία Θεοδωράκη
Κοστούμια – βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Φωτογραφίες – Τρέιλερ: Νικολέττα Ζαρίφη
Ζωγράφος σκηνικών: Αθηνά Γαλάτη
Γλύπτης σκηνικών: Οδυσσέας Γλύκας
Εκτέλεση παραγωγής: Apparatus
Υποστήριξη παραγωγής: Μάνθα Καραδήμα

Ερμηνεία (αλφαβητικά):

Idra Kayne, Βασίλης Καραμπούλας, Μάνος Στεφανάκης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Ακούγονται οι φωνές των μικρών Ορφέα, Άννης και Μυρτώς Καλογεροπούλου.

Διάρκεια: 65′

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ευχαριστούμε για την βοήθεια και την υποστήριξη τον Πάνο Μπουρλέσσα, τον Σπύρο Φλώρο, το θέατρο Σταθμός, τον σύλλογο Φλωριάδων και το Polis Market Πρέβεζας.