Στις συναυλίες, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο θέατρο Ολύμπια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε Πρώτη Πανελλήνια Εκτέλεση το έργο «Η Εβδομάδα των Παθών» του Maximilian Steinberg, καθώς και το Ρέκβιεμ σε Ρε Ελάσσονα και θρησκευτικά μοτέτα για χορωδία του Anton Bruckner.

Maximilian Steinberg: Η Εβδομάδα των Παθών

Τρίτη 12 Απριλίου

Πρώτη Πανελλήνια Εκτέλεση

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα οι συνθέτες Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, κ.ά. δημιουργούν την «Νέα Ρώσικη Χορωδιακή Σχολή» ανανεώνοντας την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική. Ο Steinberg συνθέτει το έργο «Η Εβδομάδα των Παθών» στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ 1921 και 1923. Αποτελείται από 11 μέρη για Χορωδία a cappella, που βασίζονται στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Προσπαθώντας να ξεφύγει από την Σοβιετική λογοκρισία, εκδίδει το έργο το 1928 στο Παρίσι από τον οίκο W. Bessel & Cie.

Σοφία Καρβουνά, σοπράνο
Κατερίνα Νουνοπούλου, σοπράνο
Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
Χρήστος Κεχρής, τενόρος
Αντώνης Δήμου, βαρύτονος

Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

Α. Bruckner: Requiem aeternam dona eis domine

M. Δευτέρα 18 Απριλίου

Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων, στο πνεύμα των ημερών, παρουσιάζουν σπάνια αριστουργήματα του Anton Bruckner, ενός συνθέτη του οποίου τα έργα δεν ακούμε συχνά στην Ελλάδα. Τη συναυλία ανοίγει η Χορωδία Δήμου Αθηναίων με την ερμηνεία τεσσάρων θρησκευτικών μοτέτων για Χορωδία a cappella, τα οποία αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της εκτενούς εργογραφίας του συνθέτη με θρησκευτικό περιεχόμενο. Ακολουθεί το Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, ένα έργο με ασυνήθιστα λιτή ενοργάνωση και ευσύνοπτη μορφή, το οποίο όμως διακρίνεται για το επιβλητικό ύφος και την εκφραστική του δύναμη.

Θρησκευτικά μοτέτα για Χορωδία acappella

Ave Maria
Locus iste a Deo factus est
Os justi meditabitur sapientiam
Christus factus est pro nobis

Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα

Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη, σοπράνο
Μαρίτα Παπαρίζου, μέτζο-σοπράνο
Γιάννης Καλύβας, τενόρος
Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

Χορωδία Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

* Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας. Το θέατρο είναι covid free. Η είσοδος στους χώρους του θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Κατά την άφιξή των θεατών στο θέατρο: Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται στους θεατές να προσέρχονται στο θέατρο τουλάχιστον μία (60’) ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Κατά την είσοδο τους στο θέατρο να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κάθονται μόνο στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης, από την είσοδο μέχρι και την έξοδό τους. Μετά το πέρας της παράστασης θα γίνεται σταδιακή αποχώρηση από το θέατρο ακολουθώντας τις οδηγίες της ταξιθεσίας.