Δύο σημαντικοί συνθέτες, δύο αγαπημένοι τραγουδοποιοί, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, κάνουν την έκπληξη το φετινό χειμώνα και συνεργάζονται πρώτη φορά επί σκηνής. Μαζί, θα αφηγηθούν ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα παραμύθι της ελληνικής παράδοσης, τον «Ερωτόκριτο» και όχι μόνο! Η παράσταση «Δυο δρόμοι για τον Ερωτόκριτο» θα κάνει πρεμιέρα στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη, το Σάββατο 17 & 24 Ιανουαρίου 2015, πριν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντήθηκαν πρώτη φορά στις παραστάσεις του Σείριου του Μάνου Χατζιδάκι το 1986. Αργότερα, συνέπραξαν δισκογραφικά μαζί με τον Ψαραντώνη και τον Γιώργο Κουμεντάκη στους «Τέσσερις Δρόμους για τον Ερωτόκριτο”.

Σήμερα, η κοινή τους επιθυμία να παρουσιάσουν αυτό τους το μουσικό εγχείρημα πάνω στο μαγευτικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, τους φέρνει μαζί στη σκηνή. Ο «Ερωτόκριτος» του Λουδοβίκου και του Νίκου Ξυδάκη, αλλά και άλλα τραγούδια της μακρόχρονης πορείας τους, συνθέτουν μία Ερωτική Μυθολογία και μας βυθίζουν στην ποιητική γλώσσα του τραγουδιού.

«Κατέχε όσο στερεγεύομαι πράμμα που μ’ αρέσει

τόσο πλια μες τα σωθικά σπίθες φωθιές με καίσι»

εξομολογείται η Αρετή στη Νένα της και έτσι μας ορίζει πως η έλλειψη και η απουσία θα πυροδοτήσουν το πάθος που θα τους οδηγήσει στο ύψος που ο Έρωτας του καλεί… Και έτσι διδασκόμαστε πως τα βάσανα φοβούνται τους ερωτευμένους …

Τα συμπεράσματα του ποιητή μέσα από τη μάχη της δοκιμασίας είναι πολύτιμα και ο ίδιος καταλήγει πως …

«Όποιος με δίχως πιβουλιά τον πόθο του ξετρέχει

και αν στην αρχή βασανιστεί καλό το τέλος έχει…»

Μαζί τους μια εξαιρετική ορχήστρα και η ταλαντούχα Αλίκη Ζωγράφου στο τραγούδι.

Παίζουν οι μουσικοί:

Δημήτρης Μπουζάνης – πλήκτρα

Δημήτρης Χουντής – σαξόφωνο

Φώτης Μυλωνάς – φλάουτο

Μανώλης Μπαρδάνης – φυσαρμόνικα & αφήγηση

Αντώνης Μυτακίδης – κιθάρα

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα & κρουστά

Η παράσταση «Δύο δρόμοι για τον Ερωτόκριτο» θα βρεθεί στη «Μαύρη Τρύπα» στη Θεσσαλονίκη  στις 6 & 7 Φεβρουαρίου 2015 και μετά θα ταξιδέψει σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπως  η Λαμία, η Βέροια, τα Τρίκαλα, η Κέρκυρα, η Κρήτη κ.λπ.