Από τις εκδόσεις Έναστρον κυκλοφορεί το βιβλίο, Duetto για βιολί και πιάνο του Ευγένιου Χατζούδη.

Τα ονόματα στο βιβλίο είναι πραγματικά. Το ίδιο και τα γεγονότα. Γεγονότα που καλύπτουν τριάντα χρόνια, που κάποια έμειναν στην ιστορία ως “θαυμαστά” γιατί ταρακούνησαν και άλλαξαν την πορεία της Φυσικής και άνοιξαν νέα παράθυρα για τη θεώρηση του κόσμου. Ταυτόχρονα ήταν και χρονιά δραματικών πολεμικών -και πολιτικών- εξελίξεων στην Ευρώπη, με αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα χρόνια αυτά, συναντιούνται δυο νέοι φυσικοί και δημιουργείται μεταξύ τους μια φιλία, που μόνον ο θάνατος μπορούσε να κόψει. Ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Και οι δύο Εβραίοι, χωρίς ακαδημαϊκό οικογενειακό υπόβαθρο και αντισυμβατικοί. Αγαπούν τη μουσική και από τις πλέον ευτυχισμένες τους στιγμές είναι όταν παίζουν duetto. Πιάνο ο Πάουλ Έρενφεστ και βιολί ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ιδίως μετά από συζητήσεις επάνω σε καυτά προβλήματα θεωρητικής φυσικής…


Ο Ευγένιος Χατζούδης γεννήθηκε το 1929. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Weizmann Institute of Science του Ισραήλ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Uppsala της Σουηδίας και ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Pioneering Research Laboratory της Βοστώνης των ΗΠΑ. Το 1970 δημιούργησε στον «Δημόκριτο» το εργαστήριο Χημείας Στερεάς Κατάστασης. Το 1973 ανακηρύχτηκε Υφηγητής της Φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1974 με τη μεταπολίτευση ανέλαβε τη Διεύθυνση Χημείας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Το 1981 πήρε το βραβείο Γ. Πανόπουλου της Ακαδημίας Αθηνών για τη Χημεία. Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1996. Από το 1996 μέχρι σήμερα είναι ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας.

Άλλα έργα του συγγραφέα είναι: Σπέρνουν καπνό στη θάλασσα; Τέχνη και Επιστήμη, Ποταμός 2009, Δημόκριτος: Από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, Έναστρον 2012.