Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του Vincent Besnard με τίτλο «Δράσεις και Αποδράσεις» από τις 7 έως τις 23 Μαΐου 2015.

Ο Vincent Besnard ταξιδεύει ακατάπαυστα και είναι σε συνεχή επαφή με τα τοπία της Μεσογείου, της κεντρικής και νότιο-ανατολικής Ευρώπης. Η δύση και η ανατολή του ήλιου στα μέρη όπου ταξιδεύει του γεννούν αισθήματα που ανακαλούν ήχους, γεύσεις και εμπειρίες από τη καθημερινότητά του. Οι αναμνήσεις αυτές είναι και η κύρια πηγή έμπνευσής του.

Αισθήματα που δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά, τα αντανακλά με εξπρεσιονιστικό τρόπο με λάδι σε μουσαμά, ταξιδεύοντάς μας με τη σειρά του σε έναν ζωηρό κόσμο γεμάτο φως και σκιές που δημιουργείται από φυσικά και αστικά τοπία. Σύμμαχός του είναι η νύχτα, η μέρα και τα πορφυρά χρώματα της ζωής.

Η έκθεση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα προς όφελος του Συνδέσμου Victor Artant ΝΙΚΗ (www.victorartant.gr) που απασχολεί, ως επί το πλείστον, παιδιά με αυτισμό με αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Για αυτόν τον σκοπό διοργανώθηκαν 3 καλλιτεχνικά εργαστήρια όπου παιδιά με αυτισμό του Συνδέσμου Victor Artant ΝΙΚΗ δημιούργησαν εικαστικά έργα υπό την καθοδήγηση ενός εικαστικού και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της προσαρτημένης έκθεσης «Τέχνη και Αυτισμός».

Επιμέλεια Έκθεσης «Δράσεις και Αποδράσεις»
Διοργάνωση Έκθεσης / Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση Δράσεων: Ευαγγελία Ντζιούνη

Επιμέλεια προσαρτημένης έκθεσης «Τέχνη και Αυτισμός »
Εικαστική Διεύθυνση Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων: Στέφανος Σουβατζόγλου


Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Vincent Besnard, γεννήθηκε στην Πόλη Lille της Βόρειας Γαλλίας το 1961. Η αγάπη του για την φύση τον ώθησε προς τον κλάδο της Γεωπονίας. Έζησε και εργάστηκε στο Μεξικό, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στον Καναδά, στην Ιταλία καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία. Το 2001 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Μολονότι ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν και οι δύο ζωγράφοι, ο ίδιος ξεκίνησε πολύ πρόσφατα με τη ζωγραφική.

Ο Vincent Besnard έχει έναν αδερφό που πάσχει από αυτισμό χωρίς λεκτική επικοινωνία. Για τον ίδιο, το να έχει έναν αδερφό με αυτισμό ήταν και είναι «απολύτως φυσιολογικό»: ποτέ μια λέξη, συχνά χαμόγελα, γέλια απρόσμενα, ενίοτε δάκρυα και πολλές αποδράσεις. Κυριολεκτικές και μεταφορικές.

Ευαισθητοποιημένος στο θέμα του αυτισμού, επιθυμεί να συμπαρασταθεί μέσα από εικαστικές δράσεις στα άτομα με αυτισμό που ζουν στην Ελλάδα.

Εκθέσεις:

2013 «Φως και Σκιές στο Αιγαίο», Φωλιά – Νέα Ερυθραία Αττικής
2014 «Ταξίδια σε Θάλασσες και Στεριές»,  art.estate – Χαλάνδρι Αττικής

www.vincentbesnard.com