Η ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε / UrbanDigProject οργανώνει μια σειρά από δράσεις στο Δουργούτι, την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου, με τίτλο DourgoutiIslandHotel.

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.

Το Dourgouti Island Hotel είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης. Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση γειτονιάς της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 12 δράσεις μαζί με περισσότερες από 50 ομάδες και ανθρώπους γνωρίζουμε και χαρτογραφούμε τον τόπο σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.

Αφορμή αυτής της δημιουργικής τοπικής δικτύωσης είναι μια παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς εμπνεόμενη από τη γνωριμία μας με το χτες, το σήμερα και τα όνειρα του Δουργουτίου.

Μετά την επιτυχία του Φεστιβάλ Δουργουτίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου στις κεντρικές πλατείες της γειτονιάς με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 φορέων και κατοίκων όλων των ηλικιών, αλλά και πλήθος επισκεπτών που απόλαυσαν παραστάσεις, ιστορικές βόλτες, βόλτες χαρτογράφησης, παρουσιάσεις, μουσική και εκθέσεις, το Dourgouti Island Hotel υποδέχεται τον Οκτώβριο με μία σειρά νέων δράσεων και σας προσκαλεί στη συνέχεια του ταξιδιού.

Δράσεις Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2014:


Ακούμε | Ανοιχτό Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας

Έξι τρίωρα μαθήματα, 17:30- 20:30 μμ τις Δευτέρες  20 & 27 Οκτωβρίου, 03 & 10 Νοεμβρίου,  01 & 08 Δεκεμβρίου 2014

Στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel Project, η νεοσυσταθείσα Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ) οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων για την ιστορία της περιοχής. Οι συνεντεύξεις αποτελούν το βασικό εργαλείο της Προφορικής Ιστορίας για την καταγραφή της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Απώτερος σκοπός της ΟΠΙΔΟΥ είναι οι συνεντεύξεις της να αποτελέσουν υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Παράδειγμα η δημιουργία ιστορικού ψηφιακού χάρτη της περιοχής ή/και το σενάριο της site-specific παράστασης τον Ιούνιο του 2015 από την ομάδα “όχι παίζουμε / UrbanDig Project”. Το Σεμινάριο διοργανώνεται σε εθελοντική βάση και είναι δωρεάν.  Την επιστημονική επιμέλεια έχει η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη με βασικό συντελεστή τον Χρήστο Ανανιάδη. Όσοι/όσες παρακολουθήσουν το Σεμινάριο αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πάρουν μία τουλάχιστον συνέντευξη.

Τόπος συνάντησης:  Όμιλος Εθελοντών Νέου Κόσμου, Κασομούλη 19. 

[email protected] , 6945744513 και 210 8810326, www.epi.uth.gr

Βολτάρουμε | Ανακαλύπτουμε τη πόλη μέσα από τις αισθήσεις

25 Οκτωβρίου 2014 – 30 Νοεμβρίου 2015 | κάθε Σάββατο και Κυριακή 16:00 (εκτός ημερών με βροχή)

Περπατήστε σε μια γειτονιά της Αθήνας με οδηγό τις αισθήσεις.  Πάρτε τον εκδρομικό μας χάρτη, ένα μολύβι και μια ανάσα από την καθημερινότητα και βουτήξτε στο Δουργούτι.   Ελεύθερη περιήγηση για 1 ώρα σε μια γειτονιά μαγική, με κρυφές ευρύχωρες πλατείες, στοές και περάσματα, ροή και ησυχία.  Σε μια σύγχρονη “μαγική πόλη” κρυμμένη στο κέντρο της πρωτεύουσας.  Συμμετέχετε στη δημιουργία ενός πρωτότυπου ψηφιακού χάρτη γνωριμίας με τη γειτονιά που θα αναρτηθεί στο www.dourgouti.gr τον Μάρτιο 2015 και θα χρησιμοποιηθεί στην παράσταση της ομάδας μας στους δρόμους της γειτονιάς τον Ιούνιο του 2015.  Συντονιστές δράσεις:  Οι αρχιτέκτονες Βάλια Σπηλιοπούλου, Σοφία Αστεριάδη και ο Βαγγέλης Παπαδιάς από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Αφετηρία:  Μετρό Νέου Κόσμου, «Τρατορία Παστόρε», Πίσσα Ευστρατίου 91.  

Επικοινωνία:  6985069300

Δήλωση συμμετοχής (συνίσταται):  [email protected]

Ανασκάπτουμε22 Οκτωβρίου 2014, 19:00 Ιστορική βόλτα με την Ομάδα ΑΣΤΥ

Το Dourgouti Island Hotel και η Ομάδα ΑΣΤΥ συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση ταξιδιωτικών bloggers και συγγραφέων τουριστικών media, TBEX 2014, με μια βόλτα «ανασκαφής» της ιστορίας του Δουργουτίου στα αγγλικά. 

Σας περιμένουμε σε ένα ταξίδι μαγικό!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ DOURGOUTI ISLAND HOTEL PROJECT

ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (αλφαβητικά)

ΟΠΙΔΟΥ  & Ομάδα Χαρτογράφησης Ιστορίας Δουργουτίου | Χρήστος Ανανιάδης, Γιώργος Θάνος – Κατερίνα Συνοδινού (Ομάδα ΑΣΤΥ), Τασούλα Βερβενιώτη (ΟΠΙΔΟΥ), Δημήτρης Ζαχαράκης, Μελέτης Ζαχαράκης, Ρέα Ζέκκου, Βαγγέλης Παπαδιάς – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Νικολίνα Μυωφά, Μαρία Σαμπατακάκη, Γιώργος Σαχίνης 

Εξερεύνηση της γειτονιάς με βάση τις αισθήσεις | Σοφία Αστεριάδη, Βαγγέλης Παπαδιάς – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Βάλια Σπηλιοπούλου (συντον.), Γιώργος Σαχίνης

Συντονισμός | Γιώργος Σαχίνης

Βίντεο – Ντοκυμαντέρ | Μιχάλης Ευθυμίου, Μαρία Χατζηγιάννη (m-word webradio)

Καλλιτεχνικός σύμβουλος |  Ειρήνη Αλεξίου

Οικονομική Διαχείριση | Αγαβνή Γιακοπιάν

Αναζήτηση τοπικών συνεργασιών |   Κατερίνα Γενιδογάν, Δέσποινα Γιαβάση

Γραφιστικά – Εκτυπώσεις |  Κώστας Τσακαλάκης – ΑΛΚΥΩΝ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΕΠΕ