Το Θέατρο του Μαρτίου και ο Θεόδωρος Εσπίριτου παρουσιάζουν για δύο περίπου μήνες το κείμενο του Λορέντζο Ντα Πόντε

(Lorenzo Da Ponte) «Don Giovanni», στο Θέατρο Άσκηση από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Το έργο παρουσιάζεται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

To κείμενο, γνωστό από την όπερα του Μότσαρτ, αποτελεί ένα διαρκές παιχνίδι παραπλάνησης και εξαπάτησης όπου η μεταμφίεση και η ανταλλαγή ταυτοτήτων παίζουν τον κύριο ρόλο.

Ο Ντον Τζιοβάννι, αριστοκράτης ή «διεφθαρμένος υλιστής», ταράζει με τις ερωτικές του περιπέτειες τη συντηρητική κοινωνία της εποχής.  Αεικίνητος, με ακόρεστη πείνα, διατρέχει την Ευρώπη για νέα σάρκα, παγιδεύει το θύμα του με υποσχέσεις και προσφέρει εκείνο για το οποίο το θύμα του πάσχει από ανεξέλεγκτη δίψα.

Τα θύματά του δεν έχουν συγκεκριμένη ταξική προέλευση, εθνικότητα, ηλικία ή σωματικό τύπο.  Οποιοδήποτε θηλυκό τού κάνει.  Ωστόσο φαίνεται πως ο βαθμός δυσκολίας για την κατάκτηση του θύματος κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και ο Ντον Τζιοβάννι καταφεύγει σε οποιοδήποτε μέσον προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. 

Δεν διστάζει να εισβάλλει κρυφά σε γυναικείους κοιτώνες, να τάξει γάμο, να χωρίσει ζευγάρια.  Κάθε τι είναι μέσον για την επίτευξη των στόχων του.  Είναι ελευθεριάζων, υβριστής, είρων, κυνικός, ακόλαστος, βέβηλος, άθεος.  Είναι η πέτρα του σκανδάλου σε μία κοινωνία αρχών, όπου η υποκρισία έχει άτυπα αναγορευτεί σε υπέρτατη αρχή.

Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Θεόδωρος Εσπίριτου ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Χρίστος Θεοδώρου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Ράνια Φουρλάνου, Κωνσταντίνος Καφετζής, Κατερίνα Μπαλαμώτη, Δάφνη Καφετζή, Γιώργος Κωτσάκος.

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης