Ο Κρητικός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco, ήταν ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης, και ένας λόγους για τους οποίους αξίζει να είμαστε υπερήφανοι. Το έργο του είναι μεγάλο και η ζωή του έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως διότι τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της ανατολικής και δυτικής παράδοσης. Μέχρι σήμερα η υστεροφημία του διατηρεί δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών…

Από την Σοφία Μαυραντζά

Όμως, αλήθεια, πόσα γνωρίζουμε για το «δικό μας» ElGreco; Τώρα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή του, το έργο του και την πορεία του, χάρη στο αφιέρωμα που μπορούμε να δούμε στο OTE HISTORY, που έχει αφιερώσει το μήνα Ιούνιο σε αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη.

Κάθε Κυριακή βράδυ έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από τον OTETV να παρακολουθήσουμε ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο καλλιτέχνη, που, αιώνες μετά το θάνατό του, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.

Η σειρά που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του El Greco, παρουσιάζει υλικό από προσωπικότητες του πολιτισμού που αποκαλύπτουν τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του κορυφαίου ζωγράφου, υλικό από την πορεία του στην ενετοκρατούμενη Κρήτη όπου εκπαιδεύτηκε στη βυζαντινή εικονογραφία, καθώς και τη μετεγκατάστασή του στη Βενετία, όπου γνώρισε τη δυτική τέχνη. 

Η ζωή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς δεν γνωρίζουμε επίσημα ποιο είναι το όνομα της μητέρας του, ποιο ήταν το θρήσκευμά του, ποια η σχέση του με τον πατέρα και τον αδερφό του, αλλά ούτε και της ενδεχόμενης πρώτης Ελληνίδας συζύγου του…

Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε μέσα από το αφιέρωμα στο μεγάλο αυτό καλλιτέχνη με τις ελληνικές ρίζες.

Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από όσα θα δείτε στην οθόνη σας: