Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University, παρουσιάζει διάλεξη στα αγγλικά του συνθέτη Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη με τίτλο Συνθετικές δομές και τεχνολογία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Απριλίου στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο Κολωνάκι. Μετά τη διάλεξη θα ακολούθήσει συναυλία.

Στόχος είναι η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τεχνολογίας και μουσικής δημιουργίας τόσο σε μικρο – όσο και σε μακρο – δομικό επίπεδο οργάνωσης και υλοποίησης ενός μουσικού έργου – γεγονότος. Θα παρουσιαστούν τάσεις και χώροι προβολής και ανάπτυξης των αλληλεπιδράσεων αυτών, όπως η ηλεκτροακουστική προσέγγιση, τα διαδραστικά περιβάλλοντα, η βιωματική αντίληψη – νευροαισθητική, η πολυπλοκότητα, τα μαθηματικά.

Μέσα από την αντίληψη της τεχνολογίας ως βοηθητικού εργαλείου – μέσου έκφρασης του δημιουργού θα τεθούν προβληματισμοί για τα όρια μεταξύ δημιουργού και δημιουργήματος, όπως αντικατοπτρίζονται στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης γεννήθηκε το 1966 στην Καστοριά. Είναι κάτοχος πτυχίων: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενοργάνωσης (1984 – 1990, Άριστα – καθ. Δ. Αθανασιάδης, Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), διπλωμάτων: Κλασικής Κιθάρας (1993, Άριστα παμψηφεί με Α΄ Βραβείο – καθ. Φ. Μπαξές, Μ.Ω.Θ.), Σύνθεσης (1994-1998, Άριστα παμψηφεί με Α΄ Βραβείο – καθ. Θ. Αντωνίου, Μ.Ω.Θ.), Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Α.Π.Θ. (1989), Διδακτορικού Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία (1997), Διδακτορικού Διπλώματος στη Σύνθεση (2004, Πανεπιστήμιο του York Αγγλίας, καθ. David Blake).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα διδάσκει σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 81 μουσικές συνθέσεις και έχει βραβευτεί 9 φορές. Από το 1993 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και από το Μάρτιο του 2001 είναι μέλος του Δ.Σ. της.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνθετικές του κατευθύνσεις και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα προδιαγράφονται από ερεθίσματα βασισμένα στην πολυπλοκότητα της νόησης και στη χρήση προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος (π.χ. wavelets, fractals, fuzzy-logic, polyspectra, stochastic models), τόσο στο χώρο της μουσικής σύνθεσης όσο και στη βιοϊατρική τεχνολογία.