Η Ελένη Κοτσώνη εγκανιάζει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τη νέα της ατομική έκθεση στη γκαλερί a.antonopoulou.art. Πρόκειται για μία εγκατάσταση, που τιτλοφορείται DOM, γεννημένη μέσα από την ανακατασκευή του χώρου.

Το DOM είναι ένα μετέωρο σύνολο διαρθρωμένο από μικρά καλλιτεχνικά αντικείμενα, που απλώνεται στο μήκος της γκαλερί και καταφέρνει να ριζώσει, να πάρει συγκεκριμένη μορφή και να γίνει τόπος.
Πρόκειται για μια site specific ανακατασκευή του χώρου, δια μέσου αντικείμενων – φετίχ, σχεδίων και ζωγραφικών έργων. Ο τίτλος παραπέμπει στο θόλο σαν σκέπαστρο και καταφύγιο και υπονοεί τη σχέση τέχνης και λατρείας.

Για το DOM η Ελένη Κοτσώνη εμπνέεται από αρχιτεκτονικούς χώρους όπως τα Haus Tambaran της Ωκεανίας ή τα House of Words (Toguna) στο Μαλί. Οι αρχετυπικοί αυτοί χώροι, που χτίζονται στο ψηλότερο σημείο των οικισμών, σχεδιάζονται με αναφορά στο σώμα της αρχέγονης γυναίκας και δέχονται μόνο τους ενήλικες άντρες της φυλής. Πρόκειται για χώρους συνάντησης, ανάπαυσης, τελετουργίας, μύησης, ακόμα και προετοιμασίας πολέμου. Σε αυτούς στεγάζεται και η πολιτιστική κληρονομιά, τα κειμήλια, η τέχνη.

Η Ελένη Κοτσώνη εμπνέεται από την ιστορία των δημόσιων αυτών σπιτιών που έχουν κατά κάποιο τρόπο μια εντυπωσιακή πληρότητα, και όπου συνυπάρχουν η ψυχανάλυση, η ψυχεδέλεια, τα πνεύματα των προγόνων, με την τέχνη, την πολιτική και την επιστήμη. Σε μια ελεύθερη μεταφορά αυτής της εξωτικής, για την καλλιτέχνιδα, ατμόσφαιρας, η εγκατάσταση επιχειρεί να ανασκευάσει καθημερινά υλικά και να τους δώσει νέα υπόσταση.