Η documenta 14 μας προσκαλεί στις 8 και 11 Φεβρουαρίου στις νέες της δράσεις στο Πάρκο Ελευθερίας.

Αναλυτικά:

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017
Η Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητας

Συντονισμός: Νέλλη Καμπούρη, Max Jorge Hinderer Cruz και Μαργαρίτα Τσώμου
Social Economies: Deinstitutionalizing Alternatives, Global Capitalism, and Local Knowledge

Ομιλίες και συζήτηση με τους Γκίγκη Αργυροπούλου, Deborah Carlos-Valencia, Λίνα Μουργή και Σταύρο Σταυρίδη

7-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

Όπως δείχνουν η πολιτική λιτότητας, η διαχείριση κρίσεων και η οικονομική αναπροσαρμογή, ο σύγχρονος καπιταλισμός λειτουργεί με τη σημαντική συρρίκνωση του «κοινωνικού» σε όλα τα επίπεδα. Όμως μήπως η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, του κλάδου της κοινωνικής ασφάλισης ή της εκπαίδευσης σηματοδοτεί ένα μη αναστρέψιμο σημείο σε σχέση με την ίδια την έννοια του κοινωνικού;

 

7-7:15 μ.μ

Global Capitalism and the Ithagenia Condition
Εισαγωγή από τον Max Jorge Hinderer Cruz

7:15-8 μ.μ.

Spaces of Social Economy, Solidarity, and Deinstitutionalization in Athens: Part one
Ομιλία

Mε τις Deborah Carlos-Valencia (DIWATA) και Λίνα Μουργή (Κ.ΑΛ.Ο.)

8:15-9:45 μ.μ.

Spaces of Social Economy, Solidarity, and Deinstitutionalization in Athens: Part two
Συζήτηση

Με τους Γκίγκη Αργυροπούλου και Σταύρο Σταυρίδη, και συντονισμό της Μαργαρίτας Τσώμου

Η δρ. Γκίγκη Αργυροπούλου είναι ερευνήτρια, θεωρητικός, σκηνοθέτρια και επιμελήτρια, δραστήρια στους κλάδους της περφόρμανς και της πολιτισμικής πρακτικής στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ως πολιτική ακτιβίστρια είναι ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης Μαβίλη». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η Deborah Carlos-Valencia είναι ιδρυτικό μέλος του Babaylan–Γυναικείο δίκτυο των Φιλιππινέζων στην Ευρώπη, και ξεκίνησε το DIWATA–Γυναικείο δίκτυο των Φιλιππινέζων στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η Λίνα Μουργή είναι μέλος του Dock για την Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.). Το 2017 ήταν από τους συνιδρυτές του Dock-Συνεργατικού Χώρου Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο δρ. Σταύρος Σταυρίδης, αρχιτέκτονας και ακτιβιστής, είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

H εκδήλωση του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων στις 8 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί με live stream μέσω της ιστοσελίδας της documenta 14. Συντονιστείτε για να την παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017
Η Συνεταιριστική Κοινότητα
Eναρκτήρια συνάντηση και συζητήσεις
6-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

Πώς μπορούν να είναι συνεργατικές οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, μεταβιβάζοντας την ιδιοκτησία και τη διαμεσολάβηση πίσω στο συλλογικό; Προτείνουμε τη δημιουργία μιας Συνεταιριστικής Κοινότητας σε στενή σχέση με το παγκόσμιο κίνημα των κοινών και την ανάπτυξη των μετακαπιταλιστικών συνεργατικών οικοσυστημάτων.

6-8 μ.μ.
Παρουσίαση της Συνεταιριστικής Κοινότητας

Η Συνεταιριστική Κοινότητα σας προσκαλεί στην πρώτη της εκδήλωση. Παρουσιάζουμε τη γενική προσέγγιση της Κοινότητας αυτής και εγκαινιάζουμε ένα νέο πρότζεκτ: την Κοοπερατίβα των Καλλιτεχνών. Η Συνεταιριστική Κοινότητα αποπειράται να χρησιμοποιήσει την documenta 14 ως έναν μοχλό, ως ένα μέσο για να ενισχυθεί ο τοπικός ιστός του κοινωνικού πλουραλισμού.

8-10 μ.μ.
Η Κοοπερατίβα των Καλλιτεχνών

Η Κοοπερατίβα των Καλλιτεχνών είναι το εργαλείο για μια άλλη μορφή καλλιτεχνικής παραγωγής.Έχουμε την πεποίθηση ότι η τέχνη ανήκει στην κοινωνική συνεργασία. Η Κοοπερατίβα των Καλλιτεχνών είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες της documenta 14, καλλιτέχνες που έχουν την έδρα τους στην Αθήνα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.