Η Documenta 14 συνεχίζει τη δράση Continuum την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 με νέες δραστηριότητες και τη συμμετοχή της ομάδας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «μία εκπαίδευση» και του Anton Kats.

Το πρόγραμμα «μια εκπαίδευση» της documenta 14 μας προσκαλεί σε μια παρουσίαση από τον καλλιτέχνη Anton Kats.

Για τον Anton Kats, περπατώ σημαίνει τοποθετώ το σώμα μου στον ενδιάμεσο χώρο από το Α στο Β, αλλά ποτέ στο Α ή στο Β αποκλειστικά. Η πρακτική του Kats δηλώνει ότι το περπάτημα είναι μια φευγαλέα εμπειρία και μη παραστατική δραστηριότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει την ακοή και τη βάδιση, και προκύπτει από τον τρόπο που βίωνε τις καθημερινές σχέσεις σε μια ιδιαίτερα ζωντανή γειτονιά στη Χερσώνα της Ουκρανίας. Η προσέγγισή του συμπληρώνεται από την αναγκαιότητα και τις πρακτικές διαστάσεις της αυτονομιμοποίησης στην Ευρώπη μέσω της ένταξης του καλλιτέχνη σε επίσημους εκπαιδευτικούς θεσμούς.

Ο Anton Kats είναι καλλιτέχνης, μουσικός και εκπαιδευτής. Αναπτύσσει έργα που βασίζονται στην πρακτική και εξερευνά την αμφισημία της καλλιτεχνικής δουλειάς όσον αφορά την ικανότητα δράσης και την προθετικότητα. Ο Kats αναπτύσσει επίσης πρότζεκτ ειδικά για συγκεκριμένους τόπους, εμπλέκοντας δομές αυτοοργάνωσης και αυτοεκπαίδευσης. Ζει και εργάζεται στο Κάσελ, και είναι μέλος της ομάδας «μια εκπαίδευση» της documenta 14.

Φωτογραφία: Continuum, Jaco Pastorius

Ο «Επίκυκλος» του Γιάννη Χρήστου, το έργο που δημιούργησε ο Έλληνας συνθέτης το 1968 με την προοπτική ενός ηχητικού «υποστρώματος συνεχείας» (continuum), αποτελεί το πειραματικό πλαίσιο για τις πρώτες συναντήσεις εργασίας καλλιτεχνών, επιμελητών και της ομάδας της documenta 14 με αντικείμενο τη μορφοποίηση της έκθεσης και των προγραμμάτων της στην Αθήνα και στο Κάσελ.

Σε αυτή τη διαδικασία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καλούνται να συμμετάσχουν φοιτητές και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού της ΑΣΚΤ. Ο επίκυκλος ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2016. Ως φιλοξενούμενη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η documenta 14 συνεχίζει τη δράση της στο Πολυτεχνείο και στην ΑΣΚΤ στο Κτίριο της οδού Πειραιώς και σας προσκαλεί να βιώσετε και να μοιραστείτε τη δημιουργία της έκθεσης στο πλαίσιο και στην ατμόσφαιρα ενός ημιδημόσιου καλλιτεχνικού στούντιο.

Σε συνεργασία με: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών


Φωτογραφία: Continuum, Jaco Pastorius