Ένα καταιγιστικό θρίλερ εκδίκησης που εντυπωσιάζει με το στιλ του, σε σκηνοθεσία Ουόλτερ Χιλ, του θρυλικού «The Warriors».

Σύνοψη

Μία ιδιοφυής, μα ανισόρροπη πλαστική χειρούργος βλέπει τον αδελφό της να δολοφονείται από έναν παρακμιακό εκτελεστή, ονόματι Φρανκ Κίτσεν. Ψάχνοντας εκδίκηση, θα τον αιχμαλωτίσει και θα πραγματοποιήσει πάνω του μία εγχείρηση αλλαγής φύλου. Πλέον, ο Φρανκ είναι αναγκασμένος να ζήσει ως γυναίκα, μπερδεμένος, τσαντισμένος και πιο μάτσο από ποτέ.

Μία τολμηρή, εξωφρενική ιστορία

Ένα τόσο τολμηρό, εξωφρενικό σενάριο δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματωθεί στη μεγάλη οθόνη, μέσα από το στουντιακό σύστημα. Έτσι, ο Ουόλτερ Χιλ επέλεξε τον low-budget, ανεξάρτητο δρόμο, έναν δρόμο που γνωρίζει εξίσου καλά στη σπουδαία καριέρα του, που περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία είκοσι ταινιών και την παραγωγή άλλων τόσων.

Η διαδρομή της ταινίας ξεκίνησε στα τέλη των ‘70s, όταν ο Ντένις Χάμιλ έστειλε ένα πρώτο draft του σεναρίου στον ατζέντη του Χιλ. Για δεκαετίες δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω κίνηση, αλλά ο σκηνοθέτης δε μπορούσε να βγάλει την ιδέα από το μυαλό του. Όταν τελικά αποφάσισε πως ήρθε η σωστή στιγμή, έγραψε τους δύο βασικούς χαρακτήρες, τον Φρανκ Κίτσεν και τη χειρούργο Δρ. Ρέιτσελ Τζέιν, και η ιστορία εκδόθηκε αρχικά σε graphic novel από τον ίδιο τον Χιλ.

Τι αφορά πραγματικά, όμως, το «Διπλή Εκδίκηση»; «Είναι μία ταινία για την εκδίκηση –και όχι με τον κλασικό τρόπο που απεικονίζεται η εκδίκηση στον κινηματογράφο. Δηλώνει πως για κάποιους ανθρώπους, όντως, η εκδίκηση είναι κάτι που απολαμβάνουν», είναι τα λόγια του σκηνοθέτη.

Η επιλογή του να ερμηνεύσει η Μισέλ Ροντρίγκεζ τον διπλό ρόλο του Φρανκ Κίτσεν, πριν και μετά την εγχείρηση, ήταν ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς ο Χιλ θα μπορούσε απλά να χρησιμοποιήσει έναν άνδρα ηθοποιό για τις αρχικές σκηνές. « Το συζητήσαμε, αλλά τελικά καταλήξαμε στη Μισέλ και για τους δύο ρόλους, καθώς πίστευα ότι θα ήταν ένα μεγάλο ερμηνευτικό «στοίχημα» για αυτήν», λέει ο Χιλ. Όντως, η Ροντρίγκεζ ανταποκρίθηκε περίφημα, κατακτώντας και βραβείο για την ερμηνεία της, σε ένα από τα διεθνή φεστιβάλ που προβλήθηκε η ταινία. «Ήταν ένας θησαυρός, δεν θα μπορούσε καμία άλλη να παίξει τόσο καλά τον ρόλο. Χρειαζόταν μία γενναία ηθοποιός. Και η Μισέλ είναι γενναία», δηλώνει ο Χιλ.

Πλάι στην Ροντρίγκεζ, στον ρόλο της παρανοϊκής Δρ. Τζέιν, θα δούμε την εξαιρετική Σιγκούρνι Γουίβερ (“Alien”, “Avatar”, “Γορίλλες στην Ομίχλη”). «Είναι μία θεατρική περσόνα. Ερμήνευσε πανέμορφα τον ρόλο, έναν δύσκολο χαρακτήρα, καθώς η Δρ. Τζέιν είναι μοχθηρή και θεότρελη ταυτόχρονα», λέει ο Χιλ.

Μία καταιγιστική ταινία δράσης με έντονο το στοιχείο της κουλτούρας των κόμικ, και δύο πρωταγωνίστριες που δίνουν όλο τους τον εαυτό, συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα του «Διπλή Εκδίκηση».

Σκηνοθεσία: Ουόλτερ Χιλ

Σενάριο: Ντένις Χάμιλ

Ουόλτερ Χιλ

Ηθοποιοί: Μισέλ Ροντρίγκεζ

Σιγκούρνι Γουίβερ

Τόνι Σαλούμπ

Άντονι ΛαΠάλια

Διάρκεια: 95’