Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι Εκδόσεις της Εστίας προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου Δημόσιος κίνδυνος των

Michel Houellebecq και Bernard-Henri Lévy. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τους συγγραφείς τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010, στις 19.30΄στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σε αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε το 2008, οι δύο συγγραφείς, παρασυρόμενοι από το διάλογο σε μορφή μέσω επιστολών, εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο, με μεγάλη άνεση και πολύ ειλικρίνεια, τις λογοτεχνικές και πνευματικές τους επιρροές, μιλούν για τις οικογένειες τους, τα τραύματα τους…

Το βιβλίο Δημόσιος κίνδυνος είναι η παραγωγική συνάντηση δυο εκλεπτυσμένων διανοούμενων, συγχρονισμένων με την εποχή τους και τους μιντιακούς μηχανισμούς της. Δυο συγγραφικές φωνές που ανταλλάσσουν καθημερινές και μεταφυσικές απόψεις, προσφέροντας έτσι στον αναγνώστη συναρπαστικούς διάλογους.

Το βιβλίο Δημόσιος κίνδυνος, πέρα από τις πολεμικές που ξεσήκωσε όταν εκδόθηκε στη Γαλλία, είναι ένα έξοχο λογοτεχνικό γραπτό, γεμάτο με δυνατές επιστολές, μερικές φορές ριζοσπαστικές, συχνά συγκινητικές.

Ποτέ οι δύο συγγραφείς δεν εξήγησαν τόσο καλά τι τους ώθησε να γράψουν. Και μέσα από τις συζητήσεις τους για έργα τα οποία τους εμπνέουν δίνουν την πραγματική διάσταση της συνάντησης τους: Pascal, Schopenhauer, Baudelaire για τον έναν,  Spinoza, Flaubert, Mallarmé, Aragon για τον άλλον. 

Ο διάλογος λοιπόν εξυψώνεται και γίνεται ένθερμη συζήτηση ανάμεσα σε λάτρεις των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Παρουσίαση: Γιώργος ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας

Bernard-Henri LÉVY


Φιλόσοφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής, ο Bernard-Henri LÉVY είναι ένας από τους πιο γνωστός και με μεγάλη επιρροή διανοούμενους της Γαλλίας.

Συγγραφέας του De la guerre en philosophie et de Pièces d’identité, που εκδόθηκαν το 2010, καθώς και των Ce grand cadavre à la renverse (2007) και d’American Vertigo (2006), στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος, ο Bernard-Henri LÉVY συγκαταλέγεται στους  συγγραφείς με μεγάλη παράδοση στην δράση και στην μάχη για τις ιδέες και δεν διστάζει να θέσει το ταλέντο του στην υπηρεσία των διεκδικήσεων που θεωρεί σωστές.

 

Michel HOUELLEBECQ

Ο Michel HOUELLEBECQ εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα Η επέκταση του πεδίου της πάλης (Extension du domaine de la lutte) το 1994, έπειτα ένα δεύτερο το 1998, Τα στοιχειώδη σωματίδια (Les Particules élémentaires).

Αυτά τα δύο έργα γίνονται παγκοσμίως γνωστά, χάρη στην αναγνωρισμένη επιτυχία τους και τις πολεμικές που προκαλούν. Η ταυτόχρονη κυκλοφορία σε πολλές χώρες το 2005 του βιβλίου Η δυνατότητα ενός νησιού (La Possibilité d’une île) τον κάνουν να είναι ένα από τους πιο γνωστούς σύγχρονους γάλλους συγγραφείς στον κόσμο.

Η έκδοση κάθε βιβλίου του προκαλεί μια πραγματική επικοινωνιακή «καταιγίδα». Το τελευταίου του βιβλίο La Carte et le territoire μπήκε στην λίστα των πιο διάσημων λογοτεχνικών βραβείων του 2010, περιλαμβανομένου και του Goncourt.

Ελεύθερη είσοδος – ταυτόχρονη μετάφραση