Ένα σπάνιο αριστούργημα του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907), με τίτλο Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s …

Ο πίνακας αυτός θα ηγηθεί της δεύτερης δημοπρασίας Ελληνικής Τέχνης της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008. Πρόκειται για το σπουδαιότερο έργο του Βολανάκη που έχει ποτέ εμφανιστεί σε δημοπρασία, ενώ είναι ένα από τα λίγα τόσο μεγάλα και σημαντικά έργα του καλλιτέχνη που έχει παραμείνει σε χέρια ιδιωτών.

 Έφάμιλλα έργα του καλλιτέχνη φιλοξενούνται σήμερα σε μουσεία, ιδρύματα και εταιρικές συλλογές. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τον πίνακα, ο οποίος, πριν από τη δημοπράτησή του τον επόμενο μήνα, θα εκτεθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.

Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο αναπαριστά μια ιστορική σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί μία από τις πολλές σκηνές που έχει δημιουργήσει ο Βολανάκης οι οποίες εξυμνούν τα σημαντικότερα ναυτικά κατορθώματα της Ελλάδας. Απεικονίζει την άφιξη του ελληνικού στόλου και μιας από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του ελληνικού αγώνα, του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στις ακτές του Φαλήρου κοντά στον Πειραιά.

Ο πίνακας έχει διαστάσεις 146 επί 219εκ. ενώ η αρχική του εκτίμηση  κυμαίνεται μεταξύ €1,9-2,5 εκατ./ £1,5-2 εκατ