Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη μου επαφή με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (28/3-15/4 2025). Το 2015 είχε πραγματοποιηθεί η τέταρτη διοργάνωση και είχα παρακολουθήσει, ως πρωτοετής φοιτητής και φιλόδοξος πιανίστας, ένα σόλο ρεσιτάλ πιάνου σύγχρονης μουσικής. Εκείνη η πρώτη εντύπωση, η οπτικοακουστική εμπειρία με είχε συνεπάρει. Καθώς κολυμπούσα ακόμα στα πολύ ρηχά νερά του κλασικού ρεπερτορίου, με τον Bach, τον Beethoven και τον Chopin να δεσπόζουν στα ακούσματά μου, δεν μπορούσα ούτε κατά διάνοια να φανταστώ τις αμέτρητες δυνατότητες του οργάνου, ούτε να διανοηθώ ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από τα πλήκτρα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου γι’ αυτό το ρεσιτάλ, αλλά ξέρω σίγουρα  πως έγινε μια μεγάλη στροφή στους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς μου ορίζοντες. Από εκείνη τη στιγμή, η παρακολούθηση του φεστιβάλ καθιερώθηκε ως διαχρονική συνήθεια, που «σημάδεψε» με τον πιο όμορφο τρόπο τα φοιτητικά μου χρόνια.

Φτάνοντας  στο σήμερα, είμαι πολύ χαρούμενος που αποτελώ συνδετικό κρίκο του οργανωτικού σχήματος του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Είμαστε μια πολύ δεμένη ομάδα, που, παρά τη διαφορετική προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία του καθενός, μας ενώνει ένας κοινός παρονομαστής: η αγάπη για τη μουσική. Και αυτή την αγάπη θέλουμε να μεταδώσουμε στους ανθρώπους και τους επισκέπτες της πόλης, καλώντας τους να γίνουν συμμέτοχοι στη δική μας εμπειρία και να δώσουν πνοή στις δράσεις μας. Γιατί δεν αρκούν μονάχα οι καλλιτέχνες. Μια παράσταση είναι μια αμφίδρομη διαδικασία δούναι και λαβείν, όπου συντελεστές και κοινό μοιράζονται από κοινού ερεθίσματα και συναισθήματα, δημιουργώντας μια υπερβατική αλληλεπίδραση. Αυτός είναι και ο στόχος του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης: να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό – μουσικό και μη – της πόλης και να επικοινωνήσει τη σπουδαιότητα του πιάνου, όχι μόνο σαν μουσικό όργανο, αλλά και σαν ζωντανό οργανισμό. 

Φιλοξενούμενη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την ιστορική Αποθήκη Δ’ του λιμανιού, η φετινή 12η διοργάνωση υπόσχεται δυόμιση εβδομάδες γεμάτες μουσική και μάθηση, ενώ το ιδιαίτερα πλούσιο σε δράσεις περιεχόμενό της τη διαφοροποιεί σημαντικά από τις προηγούμενες. 

Ο κεντρικός κύκλος του φεστιβάλ σηματοδοτείται από 5 σόλο ρεσιτάλ, η ποικιλία των οποίων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου. Από μνημειώδη έργα της κλασικής πιανιστικής φιλολογίας έως τη σαγηνευτική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, από διάσημες αλλά και πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις έως το ενστικτώδες στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, διάσημοι και καταξιωμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και δεσμεύονται να χαρίσουν μαγικές δεξιοτεχνικές ερμηνείες.

Εκτός από τις ατομικές εμφανίσεις, σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ αποτελούν η συνεργασία και η μουσική σύμπραξη. Σε τρεις βραδιές μουσικής δωματίου, το πιάνο συνδυάζεται αρμονικά με εκλεκτούς συναδέλφους του, δημιουργώντας μια φανταστική μουσική ατμόσφαιρα. Νέοι και πολλά υποσχόμενοι μουσικοί υλοποιούν απαιτητικά και δημοφιλή προγράμματα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυτοσχεδιαστική μουσική επένδυση ταινίας βωβού κινηματογράφου του Charlie Chaplin.

Η κυριότερη διαφοροποίηση του φετινού φεστιβάλ με τις προηγούμενες χρονιές έρχεται στον τομέα των παράλληλων δράσεων, των οποίων  το περιεχόμενο έχει εμπλουτιστεί με εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα μουσικών γνώσεων. Καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης και εκπαιδευτικοί αναγνωρισμένου κύρους μεταλαμπαδεύουν απλόχερα τις γνώσεις τους, παραδίδοντας υψηλού επιπέδου masterclasses και παίρνοντας θέση ως εισηγητές σε εργαστήρια, που πραγματεύονται ζητήματα τα οποία απασχολούν διαχρονικά τους μουσικούς ερμηνευτές, όπως η αλληλεπίδραση ανάλυσης και εκτέλεσης και το φαινόμενο του σκηνικού άγχους. Μια πραγματική καινοτομία που εισάγει το 12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης είναι η απόπειρα να εντάξει στις δράσεις του και τους μικρούς φίλους της μουσικής. Μέσα από δύο εργαστήρια αποκλειστικά αφιερωμένα σε παιδιά από 3 έως 16 ετών, το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς εκκολαπτόμενους μουσικούς να πειραματιστούν, να τραγουδήσουν, να συνεργαστούν και να γνωρίσουν τον κόσμο του πιάνου με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό. Τέλος, από τις παράλληλες δράσεις δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και μια παρουσίαση αφιερωμένη στην κατασκευή και στα λειτουργικά στοιχεία του οργάνου.

Τα events του 12ου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης ολοκληρώνονται με τη διεξαγωγή του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου, όπου 41 νέοι πιανίστες διαγωνίζονται με στόχο, εκτός των χρηματικών επάθλων, την πραγματοποίηση συναυλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον τελικό γύρο να πραγματοποιείται στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, με σταθερή παρουσία κάθε χρόνο από το 2012, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της συμπρωτεύουσας. Η φετινή διοργάνωση, με τη μοναδικότητα των δράσεων και τη διαφορετικότητα των εκδηλώσεων της, αντικατοπτρίζει το πάθος και την προσήλωσή μας να διαδώσουμε τη μουσική του πιάνου σε κάθε γωνιά της πόλης. Ανάμεσα στις μαγευτικές συναυλίες και τα δημιουργικά εργαστήρια, το φεστιβάλ αποδεικνύει ότι η μουσική είναι μια γλώσσα που ενώνει, που εμπνέει και που διαμορφώνει συναισθηματικές και πνευματικές γέφυρες. Αναλογιζόμενος το παρελθόν και κοιτάζοντας το μέλλον, είμαι βαθιά  ευγνώμων για την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή τη μοναδική μουσική εμπειρία και είμαι βέβαιος πως οι καλύτερες στιγμές είναι ακόμα μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης:

12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης: Επιβιβαστείτε για ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι!