Ο φετινός, 14ος κύκλος διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής είναι αφιερωμένος στην Μουσικοθεραπεία, και έχει τον τίτλο Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία.

Στοιχεία για την δεύτερη διάλεξη του κύκλου:

Δημήτρης Κουκουράκης, Ευαγγελία Παπανικολάου – Μουσικοθεραπεία και ψυχική υγεία

Η ομιλία αποτελεί μια παρουσίαση της μεθόδου δεκτικής μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM), των εφαρμογών, των στόχων και της χρησιμότητας αυτής γύρω από τον τομέα της ψυχικής υγείας. Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η συγκεκριμένη τεχνική μουσικής ακρόασης μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και θεραπευτικά μέσα και έξω από ένα κλινικό πλαίσιο, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής σε ψυχικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Επίσης, θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της μουσικοθεραπείας GIM στην Ελλάδα, με πληροφορίες γύρω από την εκπαίδευση και θεραπευτικές εφαρμογές αυτής σε διαφόρους τομείς της ψυχικής υγείας.

Στη συνέχεια της ομιλίας, παρουσιάζεται η διαδραστική μουσικοθεραπεία και οι τρόποι εφαρμογής της μέσα από την ψυχοδυναμική προσέγγιση. Μέσω παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού θα συζητηθεί ο ρόλος της μουσικής στο κλινικό πλαίσιο καθώς και το πώς αυτή συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης. Θα γίνει αναφορά στο σχεδιασμό, την εξέλιξη της θεραπευτικής διεργασίας καθώς και των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

Βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών

Η Ευαγγελία Παπανικολάου σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, Μουσικοθεραπεία (ΜΑ) και Νευροεπιστήμες & Ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Roehampton (Surrey, UK) και έχει εκπαιδευθεί στη μέθοδο Μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM). Έχει εργαστεί στο Λονδίνο και στην Αθήνα στους χώρους της ψυχιατρικής, νευρολογίας και ειδικής αγωγής. Διεξάγει  σεμινάρια μουσικοθεραπείας, είναι συνεργάτης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής (Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ είναι συντονίστρια και βοηθός εκπαίδευσης στο Ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας GIM. Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Approaches: Μουσικοθεραπεία & Ειδική Μουσική Παιδαγωγική και ιδρυτική Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

O Δημήτρης Κουκουράκης είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών και δημοσίας διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος κλασικής κιθάρας. Ξεκίνησε τις σπουδές στη μουσικοθεραπεία στο Εισαγωγικό Πρόγραμμα μουσικοθεραπείας, Αθήνα και συνέχισε στην Αγγλία (Royal Welsh College of Music and Drama) όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (PgDipΜΤ) καθώς και σημαντική επαγγελματική κλινική εμπειρία. Εργάζεται ως μουσικοθεραπευτής σε δομές για παιδιά με αυτισμό, παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).

Το πρόγραμμα των διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου
«Η μουσική και η θεραπευτική σχέση στη μουσικοθεραπεία»

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
Δημήτρης Κουκουράκης, Ευαγγελία Παπανικολάου, μουσικοθεραπευτές
«Μουσικοθεραπεία και ψυχική υγεία»

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012
Άννα Μπέμιχ, μουσικοθεραπεύτρια
«Μουσικοθεραπεία στην ειδική αγωγή»

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Ευαγγελία Παπανικολάου, μουσικοθεραπεύτρια
«Μουσικοθεραπεία για μουσικούς και καλλιτέχνες: στόχοι, προοπτικές και οφέλη»

Περιλήψεις και βιογραφικά στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης:
www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=5795