Ο Δημήτρης Καλαντζής και το κουιντέτο του έρχονται στον Κήπο του Μεγάρου για μία συναυλία με τίτλο «Modes & Moods – Music by Mikis Theodorakis», την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.

 
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του «Mano’s – A jazz tribute to Manos Hadjidakis», μια νέα τζαζ πρόταση-άποψη μουσικής κατατίθεται, αυτή τη φορά πάνω στα αγαπημένα τραγούδια και τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, από το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής.
 
 
«Τρόποι και διαθέσεις» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη λοιπόν από το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή στον κήπο του Μεγάρου στις 25 Ιουνίου, με τζαζ τρόπο και χαλαρή διάθεση κάτω από τα αστέρια μαζί με αγαπημένους φίλους.

«Ήταν μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές της ζωής μου», λέει ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, «όταν άκουσα την διασκευή των τραγουδιών μου σε μορφή τζαζ. Γιατί από πολύ μικρός είχα την τύχη να ακούω καθημερινά στον σπάνιο για την εποχή του (δεκαετία του ’20) φωνόγραφο δίσκους τζαζ της κλασικής της περιόδου. Μια μουσική που με σημάδεψε και που τόσο θα ήθελα να γνωρίσω σε βάθος. Όμως οι συνθήκες τότε (ξένη κατοχή) δεν μου το επέτρεψαν. Έτσι η τζαζ έκτοτε παραμένει μέσα μου σαν ένα μεγάλο απωθημένο».
 

Το δημοφιλές Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή εκπέμπει το δικό του εντελώς ιδιαίτερο σήμα στο χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής εδώ και καιρό, παρουσιάζοντας εμπνευσμένες μεταγραφές ελληνικών και ξένων τραγουδιών από πρόσφατες ή παλαιότερες δεκαετίες.

Πιανίστας, που κινείται με άνεση τόσο στο χώρο της κλασικής μουσικής όσο και της τζαζ, ο Δημήτρης Καλαντζής (γενν. 1967), o οποίος μετέχει στη συναυλία και με την ιδιότητα του ενορχηστρωτή, έχει παίξει με σημαντικά ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως ο Άλεξ Φόστερ και ο Άντυ Φόστερ, αλλά και με την αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής. Έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα, και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στο Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή συμμετέχει και ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς που έχει αφήσει το στίγμα του στην εγχώρια τζαζ σκηνή, ο Τάκης Πατερέλης στο σαξόφωνο, η ψυχή των Cubana Bop εδώ και 20 χρόνια, και του Jazz Workshop.

«Η τζαζ δεν είναι ρεπερτόριο, αλλά τρόπος να παίζει, να σκέφτεται και να αισθάνεται κανείς τη μουσική» λέει ο Δημήτρης Καλαντζής. Και συνεχίζει: «Οι μουσικές καταβολές του Μίκη είναι επηρεασμένες από τη βυζαντινή μουσική, ένα είδος στο οποίο κυριαρχούν τρόποι μουσικοί και ισοκράτες, στο περιβάλλον μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στοιχεία αναγνωρίσιμα στα σημεία αυτά της τζαζ δισκογραφίας που χαρακτηρίζονται ως modal». Η αναφορά στον Τζον Κολτρέιν είναι σαφής και υπογραμμισμένη: τροπική, κατανυκτική, υπο-επιβλητική, ίσως θρησκευτική.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει «ευτυχής γι’ αυτή τη σύζευξη της μουσικής του με τον μυθικό κόσμο της τζαζ. […] Αυτό το είδος μουσικής είναι εξαιρετικά απαιτητικό, γιατί βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό, δηλαδή σε μια συνεχή εγρήγορση του πνευματικού και ψυχικού κόσμου του ερμηνευτή».

Οι φίλοι του μεγάλου συνθέτη και του ταλαντούχου και εμπνευσμένου μουσικού θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν έργα από μια σημαντική περίοδο της συνθετικής παραγωγής του Μίκη Θεοδωράκη: από τις «Μικρές Κυκλάδες» και το «Άξιον Εστί» ως το σάουντρακ της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

 
Το Dimitris Kalantzis Quintet συναποτελούν:
Δημήτρης Καλαντζής, πιάνο, ενορχηστρώσεις
Τάκης Πατερέλης, σαξόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο

Φωτό: Νίκος Κοκκάλιας