Ανοιχτό εργαστήρι γλυπτικής, έκθεση γλυπτικής, ημερίδα και εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν

οι Δημιουργικές Συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 21 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες γλύπτες, οι Θόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος και Γιώργος Χουλιαράς, τρεις καλλιτέχνες με σημαντικό έργο και πλούσια συνεισφορά στο χώρο της γλυπτικής, και με κοινή καταγωγή από την Ήπειρο, συμμετέχουν φέτος στις «Δημιουργικές Συναντήσεις» της Πινακοθήκης Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Πρόκειται για έναν θεσμό που από το 1995 επαναλαμβάνεται ανά διετία περίπου, με διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε φορά, διαφορετικά εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, συζητήσεις και δρώμενα για τα παιδιά, πάντα όμως με στόχο τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού – τη ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό, στο έργο του και στο κοινό.

Οι φετινές «Συναντήσεις» είναι για πρώτη φορά αφιερωμένες αποκλειστικά στη γλυπτική, εισάγοντας έτσι μια καινούρια διάσταση στις δραστηριότητες του μουσείου και προσφέροντας στο κοινό ένα πρωτότυπο ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας και της γλυπτικής.

Συγκεκριμένα:
Ι. Ανοιχτό Εργαστήρι Γλυπτικής
(21 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2010)
Οι τρεις προσκεκλημένοι γλύπτες φιλοξενούνται για τρεις εβδομάδες στο Μέτσοβο και στο διάστημα αυτό δημιουργούν ο καθένας ένα πρωτότυπο έργο γλυπτικής. Ως κοινό υλικό επεξεργασίας έχει επιλεγεί το ξύλο – κυρίαρχη πρώτη ύλη στην περιοχή του Μετσόβου όπου η παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής παραμένει πάντα ζωντανή.

Οι καλλιτέχνες θα εργάζονται καθημερινά στον ανοιχτό χώρο της αυλής της Πινακοθήκης, σημείο περίοπτο και κεντρικό, επιτρέποντας έτσι στους περαστικούς και στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και να αναπτύξουν έναν ανοιχτό διάλογο με τους τρεις δημιουργούς.

ΙΙ. Έκθεση Γλυπτικής        
(21 Αυγούστου – 7 Δεκεμβρίου 2010)  
Εκδήλωση Εγκαινίων: 25 Σεπτεμβρίου 2010
Θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες αναδρομικές εκθέσεις στους χώρους της Πινακοθήκης με επιλεγμένα έργα από το σύνολο της δουλειάς των τριών καταξιωμένων γλυπτών Θ. Παπαγιάννη, Κ. Ρόκου και Γ. Χουλιαρά.

Στην έκθεση θα ενσωματωθούν, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, και τα νέα έργα που θα έχουν φιλοτεχνήσει οι τρεις γλύπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μέτσοβο. 

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Σταθοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης

ΙII. Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
(21 Αυγούστου – 7 Δεκεμβρίου 2010)
Καθημερινά, από 21 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα μπορούν ελεύθερα να παρατηρούν και να συζητούν με τους γλύπτες καθώς δουλεύουν επί τόπου τα έργα τους στο προαύλιο της Πινακοθήκης.

Στο ίδιο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν προβολές, ομιλίες και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, ενώ μέχρι το τέλος της έκθεσης θα πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες από το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πινακοθήκης (πληροφορίες: τηλέφωνο 26560-41210) 

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των επόμενων δραστηριοτήτων είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, 7.00μμ
Πινακοθήκη Αβέρωφ, Ξενάγηση: Ο γλύπτης και καθηγητής ΑΣΚΤ Γιώργος Χουλιαράς μιλάει για τη δουλειά του και μας ξεναγεί στα έργα της έκθεσης.

 

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, 8.30μμ
Συνεδριακό Κέντρο \”Διάσελο\” Προβολή και Συζήτηση: «Γλυπτά στην πόλη»
Συμπόσιο Γλυπτικής στην Καρδίτσα (Διάρκεια 55΄ /  2005)

ΙV.  Ημερίδα
(25 Σεπτεμβρίου 2010)

Με θέμα «Γλυπτική στο χώρο» θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και προβολή στο Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο» του Μετσόβου, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, στις 10 π.μ.  Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Σταθοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης,  Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ, Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης,  τακτικός καθηγητής στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθηνών, και Γιώργος Χουλιαράς, τακτικός καθηγητής ΑΣΚΤ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ στη συνέχεια, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ θα παρουσιαστούν τα νέα έργα που θα έχουν φιλοτεχνήσει οι τρεις καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μέτσοβο.

V. Εκδόσεις
Κατάλογος της έκθεσης: Θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος πολυτελής κατάλογος με φωτογραφίες των έργων, κείμενα και εκτενή βιογραφικά των καλλιτεχνών, καθώς και ένα πλήρες φωτογραφικό ντοκουμέντο της «συνάντησής» τους στο Μέτσοβο και της πορείας δημιουργίας των τριών νέων έργων. Τα κείμενα υπογράφουν η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Σταθοπούλου και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Ο κατάλογος θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ενημερωτικό τρίπτυχο της έκθεσης με σύντομα κείμενα για τα έργα και για τους καλλιτέχνες θα κυκλοφορεί από τις 21 Αυγούστου.