Ένα εμβληματικό βιβλίο, ένα μανιφέστο για το τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή. Μια από τις πλέον εμπνευσμένες επιθέσεις στην έννοια της εργασιακής ηθικής.

«Στην καπιταλιστική κοινωνία, η εργασία είναι η αιτία κάθε πνευματικού εκφυλισμού και κάθε σωματικής παραμόρφωσης […] Το προλεταριάτο, η μεγάλη τάξη που περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς των πολιτισμένων εθνών, η τάξη που, απελευθερώνοντας τον εαυτό της, θα απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τη δουλική εργασία και θα καταστήσει το ανθρώπινο ζώο ελεύθερο ον, το προλεταριάτο ακριβώς αφέθηκε να διαφθαρθεί από το δόγμα της εργασίας, προδίδοντας τα ένστικτά του και αγνοώντας την ιστορική του αποστολή. Σκληρή και τρομερή υπήρξε η τιμωρία του. Όλες οι ατομικές και κοινωνικές δυστυχίες γεννήθηκαν από το δικό του πάθος για την εργασία».
Πολ Λαφάργκ


Ο Πολ Λαφάργκ (Paul Lafargue, 1842-1911), γάλλος σοσιαλιστής, πολιτικός συγγραφέας και ακτιβιστής, έλαβε ενεργά μέρος στην Κομμούνα του Παρισιού και ήταν ένας από τους ιδρυτές του Γαλλικού Εργατικού Κόμματος (POF) το 1879. Ήταν γαμπρός του Καρλ Μαρξ, παντρεύτηκε την κόρη του Λόρα, μαζί με την οποία αυτοκτόνησε το 1911, για να αποφύγουν τα δεινά των γηρατειών.

«Ο Πολ Λαφάργκ υπήρξε ένας από τους πιο προικισμένους και τους πιο συγκροτημένους προπαγανδιστές του μαρξισμού».
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΕΝΙΝ


Διαβάστε επίσης:  Το δικαίωμα στην τεμπελιά.Το δικαίωμα στην τεμπελιά – Πολ Λαφάργκ: Κριτική βιβλίου