Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει διημερίδα με θέμα το κατεξοχήν σολιστικό όργανο της ελληνικής μουσικής, το μπουζούκι

… την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται διημερίδα με θέμα το κατεξοχήν σολιστικό όργανο του ελληνικού μουσικού τοπίου, το μπουζούκι, και τη συμβολή του στο Λαϊκό Τραγούδι, με κύριο αίτημα την κατοχύρωση  κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου.  Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ενώ θα κλείσει με συναυλία από το μουσικό σύνολο μπουζουκιών “Οι Επόμενοι”.

Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, κατασκευαστές λαϊκών οργάνων αλλά και οι καλύτεροι παλιοί και νέοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεχωριστό καλλιτεχνικό και θεωρητικό γεγονός, ανοιχτό για το ευρύ κοινό, το οποίο θα πλαισιωθεί  με  έκθεση οργάνων που ανήκαν σε μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές της λαϊκής μας μουσικής –Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Ζαμπέτα, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Θόδωρου Πολυκανδριώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιάννη Τατασόπουλου, Γιάννη Σταματίου – Σπόρος, Δημήτρη Στεργίου – Μπέμπη, το τζουρά του Γιώργου Μουφλουζέλη και το πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη.  Η διημερίδα θα πλαισιωθεί με έκθεση ντοκουμέντων και προβολές.

Αφορμή για τη διημερίδα υπήρξε η πρωτοβουλία του σολίστα και δασκάλου Θανάση Πολυκανδριώτη  για την κατοχύρωση  κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης οργάνου, όπου μετά από εκατοντάδες άκαρπες επιστολές και συναντήσεις με Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς Πολιτισμού και Παιδείας για το μπουζούκι, δεκάδες  καλλιτέχνες του μπουζουκιού, των παραδοσιακών οργάνων, του ελληνικού τραγουδιού και της δημόσια ζωής  συνυπογράφουν ένα συλλογικό κείμενο με το οποίο υποστηρίζεται το αίτημα.    Μετά τη διημερίδα θα ακολουθήσουν και άλλες, πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες θα φωτίσουν διάφορες πτυχές της γέννησης, πορείας και εξέλιξης του μπουζουκιού, ενός οργάνου που οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαιότητα.

Οι βασικοί ομιλητές της διημερίδας είναι:Θωμάς Αποστολόπουλος – Eπίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παναγιώτης Κουνάδης – ερευνητής – συγγραφέας,
Γιώργος Τσάμπρας –δημοσιογράφος,
Γιώργος Κοντογιάννης – δημοσιογράφος  – εκδότης του περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι,
Δημήτρης Μανιάτης –  δημοσιογράφος εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ,
Γιώργος Λεκάκης – συγγραφέας, λαογράφος
Αλέξανδρος Ασωνίτης  – συγγραφέας,
Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου –  Μουσικολόγος,
Κώστας Μπαλαχούτης – δημοσιογράφος – διευθυντής ogdoo.gr –

Συναυλία
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, στις 20:30
Μουσικό σύνολο μπουζουκιών ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ  με αποσπάσματα  από το Σκληρό Απρίλη του ΄45 του Μάνου Χατζιδάκι  και τα δέκα λαϊκά του Μίκη Θεοδωράκη
Συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μάγδα Πένσου, Χριστίνα Μιχαλάκη, Ρένα Κυπριώτη.

«ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ» – Το Πρόγραμμα

14 Οκτωβρίου 2012.  Πρόγραμμα 1ης ημέρας. Συντονιστής: Γιώργος Τσάμπρας
12:00 – 14:00
Ανοιχτή πρόβα
14:00 – 15:00
«Οι Επόμενοι» και καθηγητές μουσικής θα παραδίδουν μαθήματα γνωριμίας για το μπουζούκι – τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά, μπαγλαμά – στους μαθητές της  ΣΤ’ τάξης του 2oυ Δημοτικού σχολείου  Αγ. Στεφάνου.
15:00 – 15:15
Βράβευση του Γιώργου Κωνσταντόπουλου από τον Ροταριανό Όμιλο Νέας Ερυθραίας για την πρόοδό του στους «Επόμενους».  «Οι Επόμενοι» θα  παίξουν το μουσικό κομμάτι Διαβολικές πενιές.
15:15 – 15:30 Ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο γιος του Δημήτρης θα παίξουν δύο συνθέσεις του Βαγγέλη Λιόλιου, Χώρα για δυο τρίχορδα και το Ζεϊμπέκικο Θεσσαλονίκης.
 15:30 – 15:45 Ο Γιάννης Μωραΐτης και ο Γιώργος Κουτουλάκης θα παίξουν το Σέρβικο Σμυρνέικο 1938 και το Σόλο Χουζάμ 1960 του Γ. Παπαϊωάννου (Μπαρμπαγιάννη)

Έναρξη Ομιλιών:
16:00 – 16:15

Ομιλία του Θωμά Αποστολόπουλου, Eπίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ομάδα των «Επόμενων» θα παίξει το σολιστικό κομμάτι Πενιές Μπέμπη.
16:15 – 16:45 Οι κατασκευαστές Χρήστος Σπουρδαλάκης, Νίκος Φρονιμόπουλος, Γιώργος Μάτσικας και Πόλης Καρανδρέας  μιλούν για τα όργανα μας.
16:45 – 17:00
Ο Γιώργος Λεκάκης, συγγραφέας – λαογράφος μιλάει για το στίχο που προτιμούσαν οι συνθέτες μπουζουκίστες στο λαϊκό τραγούδι. Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος  από την  Πάτρα www.enxordo.gr με τους μαθητές του θα παίξουν Τη βροχή του Μάνου Χατζιδάκι και το Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι έξι εποχές – περίοδοι του μπουζουκιού
17:00 – 17:15
Εισαγωγική περίοδος. Από την πανδουρίδα στον Φάνδουρο και στους μπουζουκοταμπουράδες.  Ομιλία του Δημήτρη Σταθακόπουλου, Δρ. Παντείου Πανεπιστήμιου – Μουσικολόγου.
Η Αργυρώ Κεραμιδά, μέλος των «Επόμενων» με το μπουζούκι της θα παίξει τις «Μεταμορφώσεις» μια δική της σύνθεση.
17:15 – 17:30
1η περίοδος, 1922  – 1935. Τούντας – Μπαγιαντέρας – Δελιάς – Μπάτης – Χατζηχρήστος.
Ομιλία του Παναγιώτη Κουνάδη, ερευνητή, συγγραφέα.
«Οι Επόμενοι», με τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά και μπαγλαμά θα παίξουν και θα τραγουδήσουν το «Αιντίνικο Ζεϊμπέκικο» του Μανώλη Καραπιπέρη που το έγραψε το 1929.
17:30 – 17:45
2η περίοδος,1935 – 1945. Μάρκος Βαμβακάρης – Βασίλης Τσιτσάνης – Γιάννης Παπαϊωάννου. Ομιλία του Αλέξανδρου Ασωνίτη, συγγραφέα.  Θα παίξει ο Στέλιος Βαμβακάρης.
17:45 – 18:003η περίοδος, 1945 – 1955. Δημήτρης Στεργίου (Μπέμπης) – Μανώλης Χιώτης – Γιώργος Ζαμπέτας (τρίχορδοι).  Ομιλία του Κώστα Μπαλαχούτη δημοσιογράφου διευθυντή του www.ogdoo.gr.  Θα αναπτύξει τους  Άγνωστους Θεούς του μπουζουκιού. Ο Βαγγέλης Τρίγκας και ο Παναγιώτης Στεργίου  θα παίξει Τα ωραία του Τσιτσάνη και το Ταξίμι Αλέγκρο μια δική του σύνθεση.

15 Οκτωβρίου 2012. Πρόγραμμα 2ης ημέρας. Συντονιστής: Μηνάς Βιντιάδης
16:00 – 18:00Ανοιχτή πρόβα
18:00 – 18:15
4η περίοδος, 1945 – 1965. Το μπουζούκι στην Αμερική, Γιάννης Τατασόπουλος, Γιάννης Σταματίου (Σπόρος),  Γιώργος Τσιμπίδης, Σταύρος Τζουανάκος.  Ομιλία του Δημήτρη Μανιάτη δημοσιογράφου.
18:15 – 18:30 5η περίοδος. Το λαϊκό τραγούδι από το 1965 μέχρι σήμερα και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης.  Oμιλία του Γιώργου Τσάμπρα δημοσιογράφου. Ο Μανώλης Καραντίνης  θα παίξει μια δική του σύνθεση Το ζεϊμπέκικο του Πειραιά. 
18:30 – 18:45
6η  περίοδος. Από το τρίχορδο στο τετράχορδο.  Ομιλία του Γιώργου Κοντογιάννη, δημοσιογράφου.  O Βαγγέλης Κορακάκης με τον γιο του Βασίλη θα παίξουν τη σύνθεση του Βαγγέλη Κορακάκη Πρώτο φθινόπωρο.
18.45 – 19:00Ο Γιώργος Γεωργόπουλος  με το Γιάννη Καρακαλπακίδη στην κιθάρα και το Φοίβο Αποστολίδη στα κρούστα θα παίξουν το Libertango (Astor Piazzolla) και το παραδοσιακό Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα.
19:00 – 19:15
Βράβευση του Στέλιου Ζαφειρίου και του Κώστα Παπαδοπούλου. Η ομάδα των «Επόμενων»  θα παίξει το σόλο Στέλιου Ζαφειρίου και το Κοκκινιά 55 του Κώστα Παπαδόπουλου.
19:15 – 19:30
Oμιλία του συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη με προτάσεις για το μπουζούκι.
«Οι Επόμενοι» θα παίξουν το Μινόρε της Αθήνας, μια σύνθεση του Θανάση Πολυκανδριώτη.
19:30 – 19:40
Παρουσίαση του βιβλίου Κονσέρτο για μπουζούκι Νο 1. Ομιλία του αρχιμουσικού Ανδρέα Πυλαρινού
«Οι Επόμενοι» θα παίξουν το Μινόρε της Αθήνας, μια σύνθεση του Θανάση Πολυκανδριώτη.
20:30 – 22:00
Συναυλία με αποσπάσματα από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, Σκληρός Απρίλης `45 και δέκα λαϊκά του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό σύνολο των  «Επόμενων»

Συντελεστές: Σολίστ: Θανάσης Πολυκανδριώτης
Τραγουδούν: Μάγδα Πένσου, Χριστίνα Μιχαλάκη, Ρένα Κυπριώτη
Φιλική συμμετοχή: Γεράσιμος Ανδρεάτος
Ορχήστρα: κιθάρα Νίκος Καινούργιος, μπάσο Βασίλης Καραχούτης, κρουστά Σπύρος Γλένης, μπουζούκι Γιώργος Παχής
«Οι Επόμενοι»: Δημήτρης Γαλίτης, Κώστας Γεδίκης, Αλέξανδρος Ψωμόπουλος, Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Αργυρώ Κεραμιδά, Αντώνης Μακρίδης, Κώστας Γοράντης,  Κώστας Παλάγκας, Γιώργος Καλυβάς, Χρήστος Καραβίτης, Χρήστος Παππάς, Αλέξανδρος Κουβέλης, Νίκος Μοντζέλης, Παντελής Γκόγκος, Θοδωρής Σιγαλός, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Διονύσης  Κουτσόπουλος, Γεωργία Κόμπου, Σταύρος Παρασκευόπουλος, Λυκούργος Βρουλάκης, Δημήτρης Πισκοπάνης, Γιάννης Μαρίνης, Γιάννης Πιλάτης, Κώστας Λυμπερόπουλος, Κυριαζής Παπαλούδης, Κατερίνα Παππά, Γιάννης Γαβράς, Χρήστος Καρβουνιάρης, Κώστας  Κονδύλης, Λευτέρης Σγουρός, Γιάννης Φουρκιώτης.
Τα δρώμενα στην αίθουσα κινηματογράφου θα συνοδευόσουν στην κιθάρα ο Σπύρος Κονσολάκης, στο μπάσο ο Νίκος Ρούλος και στα κρουστά ο Γιώργος Γκίκας.
Ηχοληψία: Σωτήρης Σοφιανός

Οργάνωση: ΜΕΚΕΠΟ (Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας Πολιτισμού) ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ