Την επίσημη έναρξη του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας – Διεθνούς Πανοράματος Ανεξαρτήτων Δημιουργών, θα κάνει σήμερα 2 Οκτωβρίου η κα Αλανιάδη Μαρία, Σκηνογράφος, Πρόεδρος του Ερασ. Σχημ. Ρεφενέ Πάτρας, ενώ αμέσως μετά θα προβληθεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμερή Μίκης Θεοδωράκης – Το Χρώμα της Ελευθερίας που αφορά τη ζωή, του μεγάλου Έλληνα μουσουργού της Ρωμιοσύνης.

Η οργανωτική επιτροπή θέλοντας να τιμήσει τον αέναο αγώνα των Αχαιών για τον προοδευτικό εναλλακτικό πολιτισμό, με την βοήθεια των στελεχών του ερασιτεχνικού θεατρικού θιάσου της Πάτρας Ρεφενέδες, ήρθε σε επαφή με τον σκηνοθέτη Γιάννη Κατωμερή που έκανε την τηλεοπτική σειρά  δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ με τίτλο Μίκης Θεοδωράκης – Το Χρώμα της Ελευθερίας, και σε συνεργασία της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ εξασφάλισε το δικαίωμα προβολής.

Έτσι αποφασίσθηκε ως ταινία έναρξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 20.30 μ.μ να προβληθεί ένα τμήμα της σειράς που αφορά τη ζωή, του μεγάλου Έλληνα μουσουργού της Ρωμιοσύνης, στην Πάτρα. Μια ταινία που ταξιδεύει με την αφήγησή του τον θεατή σε ένα ελκυστικό ταξίδι, στο χρόνο, το πάθος, τον αγώνα, τα οράματα, την μουσική και τον πολιτισμό.

Για την πραγματοποίηση των έξι επεισοδίων της σειράς, δεκάδες ερασιτέχνες ηθοποιοί, νεανικές χορωδίες, φοιτητές του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεατρικοί όμιλοι πήραν μέρος στην δημιουργία των δραματοποιημένων σκηνών. Αλλά και ευγενώς συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί και επαγγελματίες καλλιτέχνες  όπως: Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Αιμιλία Υψηλάντη, Λεωνίδας Βαρδαρός, Θάλεια Αργυρίου, Αγάπη Μανουρά, Ευτυχία Τσαμποδήμου, Ian Robertson, Κατερίνα Κερβανίδου, Έλλη Πασπαλά, οι μικροί Φοίβος Μάνταλος και Γιάννης Πάλλας, που υποδύονται τον Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 5 και 12 χρονών αντίστοιχα, ενώ τον νεαρό Μίκη και την Μυρτώ, ο Λευτέρης Μανανάς και η Ελένη Κατωμερή.

Μην ξεχνάτες φυσικά πως το φεστιβάλ έχει να παρουσιάσει ακόμη 232 ταινίες από 62 χώρες!