Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάζει τα εργαστήρια και τα σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα, από τς 16 έως τις 27 Ιουλίου 2014.

Αναλυτικά τα σεμινάρια:

16 – 21/7

Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If» βασισμένο στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Η Σκυτάλη»

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα C ή, αλλιώς, «Η Σκυτάλη», μια σύλληψη της Πηνελόπης Ηλιάσκου (Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν) και της Πωλίνας Κρεμαστά (ομάδα χορού Creo), φιλοξενείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα C βασίζεται στην ιδέα της μεταλαμπάδευσης, της «σκυτάλης» που περνάει από έναν επαγγελματία του χορού σε έναν άλλον ώστε να μετέχει της ίδιας γνώσης και εμπειρίας.

Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στη τέχνη του χορού, η εισαγωγή φοιτητών και δασκάλων χορού στις καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές πρακτικές του προγράμματος και η κοινοποίηση της ιδέας και της διαδικασίας του προγράμματος είναι οι βασικοί στόχοι.

Μετά την ολοκλήρωση, με επιτυχία, του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχολεία της Αθήνας, η «Σκυτάλη» έρχεται στην Καλαμάτα, όπου θα πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά και τη δημιουργική συμβολή δέκα επαγγελματιών και φοιτητών του χορού από την Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

Το εργαστήρι αποτελείται από τρία αλληλένδετα αλλά ανεξάρτητα μέρη:

• Το πρώτο αφορά παιδιά που μόλις αποφοίτησαν από το Δημοτικό. Με αφορμή ένα έργο της χορογράφου βασισμένο στις κινητικές δράσεις του κυνηγητού και της πτώσης και μέσα από απλά κινητικά παιχνίδια, θα γίνει η γνωριμία των παιδιών με τον μαγευτικό κόσμο της κίνησης και του χορού.

• Το δεύτερο απευθύνεται στους ενήλικες συμμετέχοντες και αποτελεί ένα εργαστήρι κίνησης, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδημιουργήσουν μια σύνθεση που θα παρουσιαστεί στο τρίτο στάδιο της διαδικασίας και να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία και εμπειρία και από τη σκοπιά του παιδαγωγού.

• Στο τρίτο στάδιο παρουσιάζεται το αποτέλεσμα του προγράμματος σε μια παράσταση, με όλους τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, για το κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Έτσι ο κύκλος της μεταλαμπάδευσης θα κλείσει, αφού οι συμμετέχοντες θα έχουν περάσει διαδοχικά από τους ρόλους του δημιουργού, του ερμηνευτή και του θεατή.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά που μόλις τελείωσαν το Δημοτικό και σε φοιτητές και αποφοίτους επαγγελματικών σχολών χορού.

Υπεύθυνοι: Πωλίνα Κρεμαστά, Πηνελόπη Ηλιάσκου

Ομάδα εργασίας: Πωλίνα Κρεμαστά, Σοφία Κονδυλιά, Έμυ Αμερικάνου, Ευδοξία Λίμνιαλη, Θένια Αντωνιάδου, Βάσια Ζορμπαλή, Εύη Ψάλτου, Άννα Απέργη, Μαρία Παΐζη, Ηρώ Τσιρακάκη, Ελεονώρα Σπυροπούλου και ο μουσικός Απόστολος Λεβεντόπουλος

Μια συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, της ομάδας χορού Creo/Ρέον και της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά.

16-23.7

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τη Μάρτα Κορονάντο

Απολαμβάνοντας τους Νόμους της Κίνησης – Απολαμβάνοντας την Ένταση της Κίνησης

Το σεμινάριο είναι βασισμένο στις αρχές της τεχνικής release. Οι όροι καθετότητα και βαρύτητα εισάγονται από την αρχή του μαθήματος με στόχο να αναπτύξει ο χορευτής τη σχέση του με το έδαφος και να αποκτήσει συνείδηση συνολικού προσανατολισμού του σώματός του.

Η αφετηρία για κάθε κίνηση είναι η σύνδεση του κεφαλιού με τον αυχένα. Προκειμένου να κάνουμε χρήση του βάρους μας με τον καλύτερο τρόπο, διερευνούμε τη σχέση λεκάνης και θώρακα. Σκοπός είναι να αποκτήσουμε συνείδηση του σώματός μας, αλλάζοντας παλαιότερες κινητικές συνήθειες και χρησιμοποιώντας νέους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την περιττή μυϊκή ένταση. Έμφαση δίνεται επίσης στην ενεργή συνεργασία σώματος και νου καθώς και στην προσωπική εσωτερική αναζήτηση ώστε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τα άλλα σώματα στο χώρο. Το μάθημα αντιμετωπίζει το σώμα ως ανοιχτό σύστημα, ως μια φυσική μηχανή που αντέχει στους νόμους της κίνησης. Οι τρεις χρυσοί κανόνες της Αδράνειας, της Αλληλεπίδρασης και της Ώθησης χρησιμοποιούνται για να μας βοηθήσουν να χορέψουμε και να απολαύσουμε την ένταση της κίνησής μας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

17-24.7

Εργαστήρι Χορογραφίας «On the road»

Ένα εργαστήρι χορογραφικής παρέμβασης στον δημόσιο χώρο, από το Σύνδεσμο Χορού

To εργαστήρι «On the road» είναι ένα συλλογικό χορογραφικό εργαστήρι το οποίο θα κατοικήσει τους δημόσιους χώρους της πόλης της Καλαμάτας.

Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν κοντά στους κατοίκους, θα ανακαλύψουν κρυμμένες γωνιές της πόλης, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν την ιστορική της μνήμη και, αναλογιζόμενοι πάνω στη σύγχρονη μορφή και την ταυτότητά της, θα συνθέσουν μια παράσταση-περιήγηση γεμάτη χορό, μουσική και αναπάντεχες δράσεις.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, χορογράφοι και συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στην περιοχή και θα επιλέξουν τους χώρους που τους προκαλούν το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια θα επεξεργαστούν τις ιδέες και θα δημιουργήσουν το κινητικό υλικό για τις διαφορετικές χορογραφίες, καθώς και τη μουσική που θα συνθέτει την ηχητική διαδρομή της παράστασης. Οι πρόβες θα γίνουν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στους επιλεγμένους δημόσιους χώρους.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, η παράσταση θα εμπλουτίζεται διαρκώς με στοιχεία από την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την ανθρωπογεωγραφία της πόλης, μέσα από την έρευνα που θα έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι χορογράφοι πριν από την έναρξη του εργαστηρίου. Ολόκληρη η διαδικασία όπως και η παράσταση θα καταγραφούν με δημιουργικούς τρόπους από τους συμμετέχοντες, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, γραφιστικές φόρμες και κείμενα.

Κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του εργαστηρίου, οι χορογράφοι θα δομήσουν την τελική διαδρομή και θα την αποτυπώσουν σ’ ένα χάρτη της πόλης.

Την ημέρα της παράστασης το κοινό θα περπατήσει στη χαρτογραφημένη πορεία, ακολουθώντας τους μουσικούς και παρακολουθώντας τις χορογραφίες και τα δρώμενα στα διάφορα σημεία της πόλης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές και ηθοποιούς (επαγγελματίες και φοιτητές επαγγελματικών σχολών), μουσικούς (επαγγελματίες), σκηνοθέτες, φωτογράφους, δημοσιογράφους, γραφίστες, συγγραφείς, καθώς και σε περιορισμένο αριθμό ερασιτεχνών ή ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία κίνησης.

Σύνδεσμος χορού

Το 2009 οι ομάδες Amorphy, Lemurius, Φora etc, Νταλίκα και Πρόσχημα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν πράξη της ιδέα της συλλογικότητας, να συνδιαλεχθούν και να ανταλλάξουν ιδέες και πόρους. Από το 2013 στις ομάδες αυτές προστέθηκαν η YELP και η ΖΗΤΑ. Απώτερος σκοπός του Συνδέσμου είναι, με βάση τις αρχές που διερευνά, ν’ αναπτύξει την ιδέα ενός ελληνικού δικτύου χορού, που θα δημιουργήσει την αίσθηση της κοινότητας για τους ανθρώπους του ευρύτερου χώρου του χορού και των παραστατικών τεχνών.

http://syndesmoschorou.wordpress.com/

18-24.7

Εργαστήρι Δραματουργίας με τη Hildegard De Vuyst

Χορός και Δραματουργία: εξιχνιάζοντας την οργάνωση του χρόνου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την οργάνωση δράσεων που εστιάζουν στη θεωρητική και πρακτική έρευνα για την υποστήριξη της χορογραφικής δημιουργίας, φιλοξενεί στο Εργαστήρι Δραματουργίας τη βελγίδα δραματουργό Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ.

Το Εργαστήρι Δραματουργίας για το χορό περιλαμβάνει δύο μέρη.

Το πρώτο εστιάζει στην κριτική ανάλυση και συζήτηση της παράστασης που παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, με πιθανή συμμετοχή και του ίδιου του χορογράφου ή συνεργάτη της ομάδας. Στόχος είναι, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναδειχθούν η λειτουργία και οι τρόποι και να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς τη δραματουργία του χορού.

Το δεύτερο μέρος αφορά το ίδιο το έργο των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα παλαιότερο ή ένα νέο, εν εξελίξει, έργο τους, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης, δημιουργικής συμβολής και ανατροφοδότησης από τη Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ και την ομάδα των συμμετεχόντων.

Το εργαστήρι δραματουργίας θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Απευθύνεται σε χορογράφους, δραματουργούς αλλά και θεωρητικούς του χορού, σκηνοθέτες, δραματουργούς θεάτρου και περφόρμανς.

Μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι ζευγάρια χορογράφων και δραματουργών που ήδη δουλεύουν μαζί, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν από επιτροπή με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Να είναι ενεργοί τα τελευταία τρία χρόνια.
2. Στην αίτηση ενδιαφέροντος να αναφέρουν: το λόγο για τον οποίο επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήρι και πώς πιστεύουν ότι αυτό θα ωφελήσει τη δημιουργική τους πορεία.
3. Συμμετοχή στο παρελθόν σε αντίστοιχο εργαστήρι.