Το Φεστιβάλ Πειραιά & Νήσων Αργοσαρωνικού, ανάμεσα στις ποικίλου περιεχομένου προγραμματισμένες εκδηλώσεις του, έχει συμπεριλάβει και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων.

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο 2012 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναυλίες και μουσικές παρουσιάσεις σε σχολεία στη Σαλαμίνα, τον Πόρο, την Ύδρα και το Γαλατά, ενώ εντός του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθούν 3 συναυλίες στον Πειραιά και τη Σαλαμίνα, με τίτλο “Χορδές και πλήκτρα“.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μουσικής δωματίου, με έργα από τον Μπαχ ως τον Σοστακόβιτς, που επιχειρεί να κεντρίσει την περιέργεια των παιδιών του Δημοτικού. Η Αλεξάνδρα Στρατηγοπούλου (βιολί) και η Λήδα Μασούρα (πιάνο) προσκαλούν τα παιδιά να δουν, να ακούσουν και να μοιραστούν μαζί τους, τους ήχους του βιολιού και του πιάνου. Η παρουσίαση θα εισάγει τα παιδιά σε έννοιες της μουσικής, όπως ο ρυθμός, η μελωδία, η φόρμα, καθώς και σε στοιχεία οργανογνωσίας. Τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά τα μέρη και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα το βιολί και το πιάνο και τις βασικές τεχνικές παιξίματός τους. Επίσης, θα τους δοθεί η ευκαιρία  να μιλήσουν με τους μουσικούς για τα όργανα, αλλά και για την κλασσική μουσική, γενικότερα.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου 2014, καθώς και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Saint Paul για  μαθητές της Σχολής, αλλά και των 28ου και 55ου Δημοτικών Σχολείων Πειραιά, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, ενώ, στις 17 Δεκεμβρίου 2014, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας.

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

 

Το φεστιβάλ ΣΥΜΦΩΝΙΑ τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007 – 2013» ΕΣΠΑ.