Παράταση για 10 ακόμα παραστάσεις από την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 παίρνει η όπερα του Henry Purcell «ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ», που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Θοδωρή Ιωσηφίδη.

Ο Henry Purcell (1659-1695) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συνθέτες/οργανίστες και γενικότερα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εποχής του Μπαρόκ.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το διάσημο σκηνικό έργο “Διδώ και Αινείας” σε λιμπρέτο του Nahum Tate, είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 1688 στο Josias Priest girl’s school στο Chelsea London. Από τότε, η «Διδώ» έχει τύχει εξαιρετικής επιτυχίας με διάσημα ανεβάσματα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η περίφημη κοντράλτο Kathleen Ferrier, η Kirsten Flagstad, η Tatiana Troyanos, η Janet Baker, η Jessye Norman κ.α., χάρισαν την φωνή τους στη θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας και στο περίφημο «Lamento» της Διδούς “When I am laid in Earth”, το οποίο στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά την απελπισία και τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στης χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας.

Σύνοψη:

Καρχηδόνα. Στο παλάτι της, η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη. Ο έρωτας της για τον Τρώα ήρωα Αινεία που έχει φτάσει στο βασίλειο, δεν είναι αρκετός για να την κάνει ευτυχισμένη. Άσχημα προαισθήματα βαραίνουν και σκιάζουν τη σκέψη της για το μέλλον και το λαό της. Η αδερφή της Μπελίντα και η κυρία επί των τιμών της, με τη βοήθεια των αυλικών, προσπαθούν να την καθησυχάσουν ώστε να δεχθεί να παντρευτεί τον Αινεία. Εκείνος καταφτάνει και οι δυο νέοι συμφωνούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Σε μια σκοτεινή σπηλιά, η Μάγισσα σχεδιάζει την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας, επικαλούμενη τα πνεύματα του κακού και εξηγώντας τους το σχέδιο της: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του μία ψεύτικη εντολή του Δία, με την οποία τον διατάζει να εγκαταλείψει  την Καρχηδόνα και την Διδώ, και να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία, όπου και θα ιδρύσει την Νέα Τροία… την Ρώμη. Η Μάγισσα θα κάψει την Καρχηδόνα και θα βυθίσει τον στόλο του Αινεία. Στο δάσος, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού που λαμβάνουν μέρος οι δυο νέοι και οι φίλοι τους για να γιορτάσουν τον επικείμενο γάμο τους, η Μάγισσα δημιουργεί μια καταιγίδα. Όλοι φεύγουν και το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία, μεταφέροντάς του τα άσχημα νέα. Ενώ οι ναύτες ετοιμάζουν την αναχώρηση τους και η Μάγισσα σχεδιάζει την τρικυμία που θα καταστρέψει το στόλο, ο Αινείας θλιμμένος, υποκύπτοντας στις δήθεν εντολές του Δία, αποχαιρετά την βασίλισσα στο παλάτι της. Η Διδώ, συντετριμμένη, αυτοκτονεί. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ

Μουσική Διδασκαλία/Διεύθυνση ορχήστρας-continuo: Θοδωρής Ιωσηφίδης

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Επιμέλεια-κατασκευή κοστουμιών: Ηλιάνα Γκοτζαρίδη

Κατασκευή κοσμημάτων Λια Μπάρμπα (Περσαλία)

Φωτιστικό installation: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκάς Θεοδοσόπουλος

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Σχεδιασμός Αφίσσας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Διανομή

Dido: Ελένη Λιώνα / Μαρισία Παπαλεξίου

Aeneas: Νίκος Ζιάζιαρης

Belinda: Ευτέρπη Κατσαμάτσα

Sorceress: Πωλ Ζαχαριάδης

Second Woman/Fisrt Witch: Χριστίνα Κανελλάκη

Second Woman/First Witch: Πένυ Δεληγιάννη

Second Witch/Spirit: Χριστίνα Κατσαμάτσα

Sailor: Μιχάλης Αγγελιδάκης

Ορχήστρα

1ο βιολί: Μελίνα Γαλανού

2ο βιολί: Μυρσίνη Βεστάκη

βιόλα: Ελένη Λίγγρη

τσέλο (basso continuo): Κώστας Σερελέας