Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα είναι το εξής

Εκδόσεις Πορφύρα
Χωρισμός και απώλεια ή η ματαίωση της συναισθηματικής επένδυσης

Κύκλος συζητήσεων, τις οποίες διευθύνει ο ψυχαναλυτικός θεραπευτής- συγγραφέας Τρύφων Ζαχαριάδης, πρόεδρος Ελληνικού εκπαιδευτικού ινστιτούτου αναλυτικής ψυχοθεραπείας ομάδας και οικογένειας. Συνομιλεί με προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Αφορμή για τις συναντήσεις δίνει η έκδοση του νέου βιβλίου της Karyl McBride που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πορφύρα με τίτλο: «σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς: πώς να διαχειριστείτε το διαζύγιο από έναν νάρκισσο σύζυγο και να φέρετε ξανά την ισορροπία στην οικογένειά σας».
Ψυχαναλυτικός θεραπευτής-συγγραφέας Tρύφων Zαχαριάδης

Πληροφορίες:
26 Ιανουαρίου 2019
2, 9, 16 Φεβρουαρίου 2019
Σάββατο, 18.00-20.00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Χρήστος Γιανναράς
Η σεξουαλικότητα: πρόβλημα της ύπαρξης ή της συμπεριφοράς;

Ο γνωστός φιλόσοφος και συγγραφέας του «Το Πρόσωπο και ο Έρως» και του «Η λογική αρχίζει με τον έρωτα» θίγει ένα κεντρικό ανθρώπινο φαινόμενο.

Πληροφορίες:
5, 12, 19, 26 Φεβρουαρίου 2019
5 Μαρτίου 2019
Τρίτη, 18.00-20.00
Κύκλος 5 διαλέξεων: 65€, 30€ / Μεμονωμένες διαλέξεις: 15€, 8€

Marta Silvia Dios Sanz
Αδριανού Απομνημονεύματα: πορτραίτο μιας φωνής

Το σεμινάριο προτείνει μια πολύπλευρη προσέγγιση του μυθιστορήματος «Αδριανού απομνημονεύματα», το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να διαβάσουμε μια πολυεπίπεδη πλοκή που ριζώνει βαθιά στην Αρχαία Ελλάδα. Η δομή του σεμιναρίου βασίζεται σε μια δυναμική ανάγνωση που θα οδηγήσει σταδιακά τους αναγνώστες σ’ ένα ανοικτό και δημιουργικό διάλογο πάνω στα θεμελιώδη ζητήματα του μυθιστορήματος. Τέλος θα δούμε πως η λογοτεχνική γραφή της MargueriteYourcenar μπορεί να γίνει μια ενδιαφέρουσα γέφυρα ανάμεσα σ’ ένα φαινομενικά απώτερο παρελθόν και τη σύγχρονη πόλη της Αθήνας.

Πληροφορίες:
11,18,25 Φεβρουαρίου 2019
4 Μαρτίου 2019
Δευτέρα, 18:00-20:00
Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Νέλλη Παραστατίδου
Ντον Ντιέγκο Ροντρίγκες ντα Σίλβα Βελάσκεθ. Ο ζωγράφος των ζωγράφων.

«Προτιμώ να ζωγραφίζω τέλεια την ασχήμια παρά αδιάφορα κάτι επιφανειακά ωραίο, γιατί η αλήθεια είναι η ομορφιά. Μόνο αυτή αφήνει την καρδιά και τη σκέψη να γίνουν ένα.» Οι νάνοι Μπαρμπόλα, Πετρουσάτο, Σεβαστιάν, ντε Μόρα είναι τέρατα ή ευγενικές ψυχές έγκλειστές μέσα σ’ ένα «αστείο» σώμα; Η πινελιά του γρήγορη, παχύρευστη δίνει με μοναδικό τρόπο τη ρευστή κίνηση, την αίσθηση του αέρα που πάλλεται γύρω από κάθε μορφή έδωσε σχήμα στο άυλο. Ο Φρανθίσκο Γκόγια, οι εφιάλτες του και η άβυσσος του Φρόιντ.

Ο Γκόγια δεν παρουσίασε μόνο τον κόσμο της Ισπανίας, του 18ου αιώνα. Έδωσε εικαστική έκφραση στις αγωνίες κάθε ανθρώπου. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ζωγράφους και χαράκτες όλων των εποχών. Η τρέλα η μαγγανεία, τα πιο σκληρά βασανιστήρια, παρουσιάζονται μαζί με το άκρατο ερωτικό πάθος, τον πλούτο, την αγνότητα. «Οι συμφορές του πολέμου» δεν αφορούν μόνο τον Ισπανογγαλικό πόλεμο. Μας πηγαίνουν στη Χιροσίμα και το Βιετνάμ γιατί η φρίκη έχει πάντα το ίδιο αποτρόπαιο πρόσωπο.

Πληροφορίες:
21,28 Φεβρουαρίου 2019
Πέμπτη, 18:00-20:00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€