Ο Βασίλης Λέκκας έρχεται στον Ιανό για τέσσερεις γιορτινές παραστάσεις.

Special guests:

Ρίτα Αντωνοπούλου την Παρασκευή 20/12
και Μπέττυ Χαρλαύτη το Σάββατο 21/12

Σοφία Παπάζογλου την Παρασκευή 27/12
και Λουδοβίκος των Ανωγείων το Σάββατο 28/12

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Αθήνας και θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Λέκκα

Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει…

Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συνάντησε και συναντήθηκε με όλο τον κόσμο. Tα τραγούδια που ερμηνεύει δεν χρειάστηκαν μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη. «…Ήσουν μια χώρα που
την έκανα πατρίδα μου…». Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική του ερμηνεία. «Νεότερο Ζορμπά» τον αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Πάντα όρθιος με στόχο τη μετάδοση για τον οικουμενικό ρόλο του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που πλάθουν την νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του και από πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της πορείας του, ο Βασίλης Λέκκας σηματοδοτεί με την παρουσία του ένα καλλιτεχνικό κάδρο ιδιαίτερου ήθους και ύφους. Για περίπου σαράντα χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο με ένα ρεπερτόριο που συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομά του και αναδεικνύει τη σχέση του με ένα μυημένο κοινό που το τροφοδοτεί με συγκλονιστικές ερμηνείες, βγαλμένες μέσα από την αναζήτησή του για την αποκάλυψη της αστείρευτης ελληνικής μουσικής, με απώτερο στόχο να τη μεταβιβάσει στις επόμενες γενεές.

Στη μεγάλη μουσική οικογένεια συμπράττει με τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπάθα, Γιώργο Τρανταλίδη, Γιώργο Καζαντζή σε στίχους των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών. Ο Βασίλης Λέκκας χαρακτηρίζεται για τη θεατρική του παρουσία που τον τοποθετεί στην ευρύτερη έννοια του καλλιτέχνη, με μοναδικό ψυχικό και σωματικό αποτύπωμα.

Οι εκπληκτικές φωνητικές του δυνατότητες του επέτρεψαν, μαζί με τη γνώση του και την τεχνική του κατάρτιση, να αλλάζει τα όρια του ερμηνευτή και αυτό να το αποκαλύπτει τραγουδώντας χαρισματικά το ευρύτερο ελληνικό μουσικό τοπίο που περιλαμβάνει το πολύμορφο σύγχρονο, το λαϊκό, το δημοτικό καθώς και το ρεμπέτικο τραγούδι. Η δισκογραφία του είναι ένα γεγονός που δημιουργήθηκε κάτω από το πρίσμα αναζητήσεων ποικίλων ήχων, ρυθμών και μουσικών ιδιωμάτων, με στόχο την ανάδειξη ενός βαθιά κοινωνικού τραγουδιού, με συνειδησιακή φόρτιση, ενώνοντας γενεές μέσα από την εκφορά του.Ο Βασίλης Λέκκας είναι Πρέσβης του Ιδρύματος International Foundation for Greece.