Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιoδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η «ατζέντα» του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!

Αφορμή για την ωραία κουβέντα μας ήταν η εναλλακτική, μουσική παράσταση «Το τσίρκο μας στην πόλη σας», την οποία θα παρουσιάσει με την υπέροχη παρέα του για τέσσερα μόνο Σάββατα στο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ Plus. Ο αγαπητός καλλιτέχνης «ακροβατεί» στον υπέροχο κόσμο της μουσικής, επιλέγοντας τραγούδια όχι μόνο από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και τραγούδια αγαπημένα, του χτες και του σήμερα, ελληνικά και ξένα.

Ο ίδιος, που αποφεύγει να μιλάει για το μέλλον γιατί δεν θέλει να χάνει το τώρα και την ουσία του, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Βοτανικού, μας προσκαλεί σε ένα μουσικό θέαμα που θυμίζει κάτι από τον εαυτό του και μας υπόσχεται ένα «ανεβαστικό πρόγραμμα, παρεΐστικο και συμμετοχικό».


Culture Now: Ποιοι είναι οι πρώτοι ήχοι που θυμάσαι, τα πρώτα σου μουσικά ερεθίσματα;

Δήμος Αναστασίαδης: Οι πρώτοι ήχοι που θυμάμαι ήταν από την γιαγιά και τον παππού.. που είχαν πολύ ωραία φωνή! Κάθε φορά που μαζευόμασταν όλοι, τραγουδούσαν, έκαναν τα ντουέτα τους –σε παραδοσιακά βέβαια τραγούδια-, δίνοντας μου τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα. Κάπως έτσι αγάπησα το τραγούδι και την μουσική..

Cul. N.: Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική;

Δ. Αν.: Αυτό έγινε σε μεγαλύτερη ηλικία. Το να ασχοληθείς άλλωστε με την μουσική, εννοώ να βιοπορίζεσαι από αυτή, είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Την μουσική μπορεί να την λατρεύει κάποιος, να την αγαπά, να τραγουδάει, χωρίς όμως να είναι αυτή η δουλειά του. Κι εγώ όταν ξεκίνησα, το είχα κάπως σαν χόμπι. Δεν ξέρω αν είχα φανταστεί από την αρχή τον εαυτό μου να κάνει αυτή τη δουλειά…

Cul. N.: Ποιο ήταν, λοιπόν, το κομβικό σημείο που σε έκανε να το επιλέξεις και ως επάγγελμα;

Δ. Αν.: Όταν είδα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο! (γέλια) Ήταν κάτι που μου απορροφούσε το περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μου. Δηλαδή, όταν είχα ελεύθερο χρόνο –ακόμα και όταν δεν είχα- ασχολιόμουν με αυτό. Το μόνο που ήθελα πολλές φορές ήταν να κλειστώ σπίτι, να ακούσω μουσική, να παίξω και να τραγουδήσω. Κάποια στιγμή κατάλαβα πως ήταν αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Cul. N.: Υπήρξαν κάποιες μουσικές επιρροές που σε καθόρισαν;

Δ. Αν.: Κοίταξε να δεις, σαν παιδί είχα κι εγώ τραγουδιστές- πρότυπα. Ψαχνόμουν όμως, όπως ψάχνομαι και τώρα. Τα είδη της μουσικής κάθε φορά άλλαζαν. Δεν ήμουν ποτέ ταγμένος μουσικά κάπου. Ήθελα να μάθω την παραδοσιακή μουσική, την ροκ, την λαϊκή, ακόμη και με την metal ασχολήθηκα κάποια στιγμή. Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω μέχρι τώρα. Το γεγονός ότι μου δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσω, να πειραματιστώ, να γνωρίσω κι άλλα πράγματα μουσικά, με συγκινεί.

Cul. N.: Κάτι διαφορετικό πρόκειται να δούμε και στην μουσική παράσταση «Το τσίρκο μας στη πόλη σας», σωστά;

Δ. Αν.: Σωστά! Δώσαμε τον τίτλο «Το τσίρκο μας στη πόλη σας» σ’ αυτή τη μουσική παράσταση, λίγο γιατί θυμίζει και κάτι από τον εαυτό μου. Αυτές οι εικόνες που βλέπουμε σε ένα τσίρκο, οι εναλλαγές που έρχονται από λεπτό σε λεπτό, οι ακροβάτες, οι χορευτές, όλα όσα συνθέτουν αυτό το θέαμα. Από μικρό παιδί μου άρεσε πολύ η χαρά που βγαίνει από έναν κλόουν, αλλά και το δάκρυ που βλέπεις ταυτόχρονα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Σκεφτόμουν ότι είναι κι αυτός ένας άνθρωπος ο οποίος αλλάζει χώρες, αλλάζει κόσμους, ζει συνεχώς «περιπλανώμενος». Όλο αυτό λοιπόν, το ταυτίζω με την μουσική. Η μουσική έχει την χαρά, την λύπη, την μελαγχολία, τη διασκέδαση, τον ξεσηκωμό, όπως και το τσίρκο. Εξού και ο τίτλος που έδωσε η Λίνα Δημοπούλου, μια καταπληκτική στιχουργός με την οποία θα έχω την τιμή να δουλέψω στον καινούργιο δίσκο που ετοιμάζω.

Cul. N.: Θέλεις να μας δώσεις μία πρόγευση από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε;

Δ. Αν.: Θα είναι μία μουσική παράσταση –και όχι τσίρκο- που θα πλαισιώνεται από κάποιους ακροβάτες και θα περιλαμβάνει διάφορα τραγούδια διασκευασμένα τα οποία φέρνουμε στο δικό μου στυλ και ύφος, στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε κάπως και τον ήχο του τσίρκου. Στόχος μας είναι να βγάλουμε την παιδικότητα και την διασκέδαση αυτού του θεάματος. Όποιος έρθει δεν θα δει τσίρκο, αλλά, κατά κάποιον τρόπο, θα δει εμάς να παίζουμε μουσική μέσα σε ένα τσίρκο!

Θα παρακολουθήσει ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα, χωρίς ταμπού. Πρόκειται να «χαλάσει» λίγο το μαγαζί! Θα έχει βέβαια και κάποιες μικρές δόσεις με λίγο πιο ρομαντικά, «μελαγχολικά» τραγούδια ώστε να μπορέσουμε να σκεφτούμε και κάποια πράγματα που συμβαίνουν. Ως επί το πλείστον όμως θα είναι ένα ανεβαστικό πρόγραμμα, παρεΐστικο και συμμετοχικό. Ξεκινάμε το Σάββατο στον Βοτανικό και θα είμαστε εκεί μόνο για τέσσερις εμφανίσεις.

Cul. N.:  Θα ακούσουμε τραγούδια και από το νέο δίσκο;

Δ. Αν.: Περίμενα πως θα έχω λίγο χρόνο να βγάλω λίγο από τη νέα μου δουλειά, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να τα συνδυάσω όπως ήθελα. Έχουν ολοκληρωθεί οι συνθέσεις, είμαστε και στο στούντιο ταυτόχρονα, αλλά λόγω του Βοτανικού ο δίσκος έχει μείνει ελάχιστα πίσω. Ωστόσο, χωρίς να έχει βγει ακόμα, θα ακούσετε δύο νέα τραγούδια μέσα στο πρόγραμμα.

Cul. N.: Εκτός από τον δίσκο, οι επόμενοι μουσικοί σου «προορισμοί» ποιοι είναι;

Δ. Αν.: Για το καλοκαίρι είμαστε σε συζητήσεις, οπότε δεν μπορώ να σου μιλήσω ακόμα γι’ αυτό.. Σίγουρα όμως μπορώ να σου μιλήσω για το τώρα! Να σου πω κάτι; Δεν θέλω να χάνω το τώρα και την ουσία του. Καμιά φορά μπαίνουμε σε μία διαδικασία να κάνουμε συνέχεια πράγματα και να αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε μετά. Θέλω να δώσω σημασία σε αυτό που κάνουμε τώρα, γιατί είναι πολύ ωραίο και έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι για να γίνει. Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους, τους συντελεστές εννοώ γι’ αυτή τη μουσική παράσταση στον Βοτανικό. Βάζω συνέχεια τη λέξη «μουσική» μπροστά για να τονίσω πως αυτό το πράγμα είναι μουσικό και το τσίρκο είναι το περιτύλιγμα.

Cul. N.: Εσύ, θα έχεις κάποιον ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την παράσταση;

Δ. Αν.: Φυσικά!

Cul. N.: Δεν θα μας αποκαλύψεις κάτι περισσότερο;

Δ. Αν.: Όχι βέβαια (γέλια). Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για κάτι που δεν έχω ξανακάνει, είναι και για μένα ένα στοίχημα. Τα υπόλοιπα επί σκηνής…

Cul. N.: Σε πιο προσωπικό επίπεδο, τι σε κάνει να συνεχίζεις να δημιουργείς;

Δ. Αν.: Σίγουρα η αγάπη του κόσμου σου προκαλεί την χαρά, την ανάγκη για εξέλιξη. Όταν είναι μαζί σου και όταν δεν είναι. Θέλω να πω πως και στα δύσκολα, όταν δεν τον έχεις μαζί σου όπως τον θέλεις, σου χτυπάει την καμπάνα λέγοντάς σου «εξελίξου», «γίνε καλύτερος και θα έρθω να σε βρω». Σ’ αυτό που κάνουμε εμείς ο κόσμος μας δίνει την τροφή… Βέβαια, για μένα η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στη μουσική. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα που μου δίνουν ενέργεια, όρεξη και ελπίδα για ζωή. Όπως είναι η οικογένεια, η φιλία …όλα αυτά.

Cul. N.: Το μέλλον πως το βλέπεις; Είσαι αισιόδοξος;

Δ. Αν.: Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν μπορώ να δω το μέλλον! Το μέλλον είναι κάτι το οποίο αλλάζει. Όσες φορές προσπάθησα να σκεφτώ το μέλλον λέγοντας θα κάνω αυτό, εκείνο, το άλλο, είδα πως όλο αυτό δεν πρέπει να γίνεται, γιατί ανά πάσα στιγμή όλα αλλάζουν. Και εδώ ταιριάζει και το γνωμικό που λέει «Οι άνθρωποι κάνουμε σχέδια και ο Θεός γελάει». Και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, τίποτα απολύτως. Πρέπει λοιπόν να ζούμε την κάθε μέρα μας όσο καλύτερα μπορούμε!

Cul. N.: Αυτό θα μπορούσε να είναι και το μότο σου;

Ναι, γιατί όχι; Θα μπορούσε να είναι αυτό!

Δήμος Αναστασιάδης «Το τσίρκο μας στην πόλη σας», από το Σάββατο 26 Μαρτίου στο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ Plus για λίγες εμφανίσεις!