Η «Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε» αφηγείται την ιστορία της νεαρής Βιόλα που φθάνει στις ακτές της Ιλλυρίας, μετά από ένα ναυάγιο, και με την εντύπωση πως ο δίδυμος αδερφός της Σεμπάστιαν έχει πνιγεί.

Αποφασίζει να μπει στην υπηρεσία του τοπικού άρχοντα Ορσίνο μεταμφιεσμένη σε αγόρι. Ο πλοίαρχος που βοήθησε στην διάσωση της, την βοηθάει αυτή τη φορά στο σχέδιο της, που δεν είναι άλλο από την μεταμφίεσή της σε αγόρι. Ο μελαγχολικός δούκας της Ιλλυρίας, Ορσίνο είναι ερωτευμένος, χωρίς την αντίστοιχη ανταπόκριση ωστόσο, με την πενθούσα κόμισσα Ολίβια. Η οποία με τη σειρά της ερωτεύεται τη Βιόλα, πιστεύοντας ότι είναι αγόρι και συγκεκριμένα πιστεύοντας πως είναι ο Σεζάριο, ο παθιασμένος ακόλουθος του δούκα Ορσίνο.

Στην Ιλλυρία, όμως, εμφανίζεται κάποια στιγμή και ο  Σεμπάστιαν ακολουθούμενος από τον γενναίο πλοίαρχο Αντόνιο, που του έχει σώσει τη ζωή.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε έναν ζωηρό, χαριτωμένο αλλά και ενίοτε σκληρό περίγυρο, αποτελούμενο από τον πνευματώδη γελωτοποιό Φέστε, τον μόνιμα μεθυσμένο συγγενή της Ολίβια, σερ –Τόμπυ, την ραδιούργα ακόλουθο της Μαρία,τον αφελή υποψήφιο γαμπρό σερ Άντριου και τον δυσάρεστα φιλόδοξο επιστάτη της Ολίβια, Μαλβόλιο, τότε έχουμε μια πικρή κωμωδία για τον έρωτα και τα μέσα που μεταχειρίζεται, που έχουν ως στόχο πότε την ευτυχία και πότε την απελπισία.

Η Ιλλυρία είναι ένας φανταστικός τόπος, όπου όλα είναι πιθανά. Στην ιταλική παράδοση συναντάμε ιστορίες μεταμφίεσης, ή εναλλαγής ρόλων μεταξύ δούλων και αφεντάδων. Η «Δωδέκατη νύχτα» είναι η νύχτα των Θεοφανείων που κλείνει τον κύκλο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών. Νύχτα διασκέδασης και μεταμφιέσεων στη διάρκεια της οποίας μπορούν να συμβούν τα πάντα, ή ό,τι προτιμάτε…

Η ειρωνεία, η τραγικότητα και ο ρομαντισμός δεν εγκαταλείπουν στιγμή αυτό το κωμικό έργο του Σαίξπηρ. Κύριος πρωταγωνιστής, ο έρωτας. Όπως και το μήνυμα ότι ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνεται στη σθεναρή μας πολιορκία αυτός ή αυτή που κυνηγούμε, ο έρωτας θα βρει τη λύση. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το πόσο μεταδοτικός είναι ο έρωτας, όπου εμφανίζεται, σε ομάδες ή αλλιώς σμήνη ανθρώπων, τότε έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα, για το πώς προσέγγισε η ομάδα Nessuno Theater Company αυτό το έργο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά στο θέατρο.

Info: Η Δήμητρα Δερμιτζάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Θέατρο στη Δραματική σχολή «Εμπρός-θέατρον εργαστήριον». Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Nessuno Theater company”. Ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Η παράσταση Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε, ανεβαίνει από την ομάδα Νessuno Theater Company στο Studiο Μαυρομιχάλη, από τις 11 Μαΐου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.