Το inHeritage, μία τριήμερη συμμετοχική δράση με θέμα τη Βιομηχανική Κληρονομιά και την Καινοτομία, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταυτόχρονα σε 3 χώρους βιομηχανικής κληρονομιάς  (Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου). Κατά τη διάρκεια της δράσης, από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, οι τρεις χώροι θα συνδέονται διαδικτυακά.

Οι αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις 203, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχουμε μεγάλη ανάγκη ως άνθρωποι να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε σκέψεις και ιδέες, να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε από κοινού. Μέσα από ένα χώρο βιομηχανικής κληρονομιάς και τον τρόπο που αυτός έχει αξιοποιηθεί ή μέσα από τα μηνύματα που περνάει η ιστορία του κάθε χώρου, μπορεί κάποιος να βιώσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, να εμπνευστεί και να δημιουργήσει κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δουλέψουν ομαδικά με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και, στο τέλος, να παρουσιάσουν μία ιδέα που δεν έχει κανέναν περιορισμό. Μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, λαμβάνοντας υπόψη τους τις ανάγκες αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μνημείου στο οποίο θα βρίσκονται και από το οποίο θα συμμετέχουν. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εξυπηρετεί στην καλύτερη προβολή του εκάστοτε βιομηχανικού χώρου, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του, στην εικαστική απεικόνισή του ή στην αναπαραστάσή του μέσω σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί ο καθένας να σκεφτεί…

Ελπίζουμε το inHeritage να φωτίσει όχι μόνο τα υπάρχοντα εργοστασιακά κτίρια (με ή χωρίς τον εξοπλισμό τους), όπως όλοι συνηθίζουμε να ορίζουμε τη βιομηχανική κληρονομιά, αλλά ολόκληρες τις περιοχές των εργατικών κατοικιών, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα που μετέφεραν πρώτες ύλες και ανθρώπους, την αλλαγή του τοπίου γύρω από βιομηχανικές ζώνες κτλ.  Γνωρίζοντας το πρόσφατο παρελθόν μας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα έννοιες όπως η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι ανθρώπινες σχέσεις, το εργασιακό περιβάλλον, και σίγουρα τη διαχείριση και την επανάχρηση όλων αυτών των χώρων βιομηχανικής κληρονομιάς ώστε να αξιοποιήσουμε την υλική και άυλη κληρονομιά μας.

Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε τους 60 συμμετέχοντες που τελικά επιλέχθηκαν από την οργανωτική επιτροπή να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να εμπνέονται, να ενθουσιάζονται, να παράξουν κάτι δικό τους, το οποίο θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό δοσμένο με έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε προσιτή τη βιομηχανική κληρονομιά προκειμένου να αποτελέσει μία πηγή έμπνευσης για καινοτόμες ιδέες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών που να  συνδυάζονται με την έννοια της επιχειρηματικότητα και της καινοτομίας.

Μείνετε συντονισμένοι!!

Η δράση συνδιοργανώνεται από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Info: Η κυρία Δέσποινα Ανδριοπούλου είναι μουσειολόγος και υπεύθυνη του project InHeritage

 

H τριήμερη δράση InHeritage θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.
Περισσότερες πληροφορίες για το InHeritage