Το βιβλίο αυτό, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης βουλγαρικής λογοτεχνίας, προσεγγίζει με σεβασμό την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία αφομοιώνοντας οργανικά τα μηνύματά της. Ο Λιουντμίλ Στάνεβ, με το ανατρεπτικό του χιούμορ, με τη διεισδυτική αλλά και πολυδιάστατη λογοτεχνική του οπτική, δημιουργεί για τον αναγνώστη ένα ενδιαφέρον και ελκυστικό λογοτεχνικό περιβάλλον, μια φρέσκια και ασυνήθιστη ανάγνωση αλλά και μια προσέγγιση της νεωτερικότητας, ένα παράξενο καλειδοσκόπιο από μεταμοντέρνους θα έλεγε κανείς μύθους του Αισώπου, χαϊκού σε μορφή πεζογραφήματος και κλασικές αφηγήσεις.

Η παρούσα έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ταμείο Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας

Λιουντμίλ Στάνεβ

Ο Λιουντμίλ Στάνεβ γεννήθηκε το 1959 στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή το 1985, και σήμερα συνδυάζει τις δύο κλίσεις του – τη θεραπευτική, ως γιατρός στα ‘‘Επείγοντα Περιστατικά’’ στη γενέτειρά του, και τη συγγραφή. Το πρώτο του βιβλίο Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο εκδόθηκε το 1991. Έκτοτε, έχει μια συνεχή παρουσία στη βουλγαρική δημόσια ζωή ως συγγραφέας, σεναριογράφος, αλλά και ως αρθρογράφος και δημοσιογράφος. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων με διηγήματα – Ακέραια (1998), Μικρό νυχτερινό παραμύθι (1998), Ο αντιπαθής Τάταρος (2003), Κάτι λιγότερο (2004), Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο (2004), Φίλοι μου (2008), Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο και άλλα διηγήματα (2010) και Απότομα (2015). Το παιδικό βιβλίο του Μικρό νυχτερινό παραμύθι έλαβε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χρίστο Γ. Ντάνοβ το 2004. Του έχουν επίσης απονεμηθεί αρκετά ακόμα βραβεία λογοτεχνίας και όχι μόνο: Βραβείο του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου για ντεμπούτο, Βραβείο της πόλης της Βάρνας για εκπληκτικά επιτεύγματα στον τομέα του πολιτισμού (2004), Βραβείο για σύντομο χιουμοριστικό διήγημα Τσουντομίρ του Ιδρύματος Τσουντομίρ (2004), Βραβείο μυθοπλασίας Ντιμίταρ Ντίμοβ της Ένωσης Ιατρών – Συγγραφέων της Βουλγαρίας (2015), Βραβείο φιλοσοφικής και ηθικολογικής ποίησης και πεζογραφίας Στογιάν Μιχαϊλόβσκι της πόλης Ελένα (2021).